G Rally Team aan de start van Dakar met twee OT3!

Na een eerste aanwezigheid in de Dakar Classic vorig jaar, staat het G Rally Team nu aan de start van de moderne Dakar 2023, de 45ste editie van de bekende woestijnrally. In Saoedi-Arabië starten twee OT3 in het klassement T3, dat van de lichte prototypes, beide in de kleuren van het team uit Waver. Een bolide is voor Guillaume de Mévius en de Fransman François Cazalet, de andere voor de Zuid-Afrikanen Eben Basson en Leander Pienaar…

In de loop van 2022 kondigde G Rally Team aan dat het team het project met de OT3 van Overdrive Racing, de structuur van Jean-Marc Fortin, zou overnemen. “Sindsdien is de tijd voorbijgevlogen en heeft het team hard gewerkt om de ontwikkeling van de OT3 verder te zetten. De OT3 dragen nu de ‘G’ van G Rally Team”, legt Guillaume de Mévius uit. “De bolide – ontwikkeld en gebouwd in onze ateliers – was al snel, maar de betrouwbaarheid was nog steeds de achillespees van de wagen. De diverse medewerkers van het team hebben dan de handen uit de mouwen gestoken en het resultaat liet niet op zich wachten. In de rally van Marokko, de belangrijkste proef na de Dakar, en in Andalusië, hebben we de zege in de klasse T3 in de wacht gesleept. Dat maakt dat we nu kunnen zeggen, dat dit 100% Belgische product, vandaag én snel én betrouwbaar is.”

Na de beide zeges, ligt de focus nu op de Dakar 2023, een wedstrijd die voor de vierde maal in Saoedi-Arabië plaatsvindt. “Het doel van het G Rally Team is om OT3-bolides te bouwen en te verkopen”, gaat Guillaume verder. “Tijdens de voorbije weken, hebben enkele onverwachte zaken onze voorbereiding bemoeilijkt, maar uiteindelijk heeft het team alle moeilijkheden overwonnen. Het resultaat is dat we twee OT3 kunnen inzetten. Gezien Eben Basson Zuid-Afrikaans kampioen rally-raid in T1 is, mag het team terecht ambities koesteren.”

De twee OT3 van G Rally Team doen het in de kleuren van… Qatar! “We krijgen rechtstreekse steun van Nasser Al-Attiyah”, verduidelijkt Mévius. “Tijdens mijn eerste deelname aan de Dakar heeft mijn navigator François Cazalet mij aan hem voorgesteld en we hebben daarop meerdere malen gepraat. Ik geniet het enorme voorrecht dat ik behoor tot de jonge rijders die hij steunt, net als destijds Thierry Neuville in WRC. Nu is het zaak dat we bewijzen dat we die steun ook waard zijn, een steun die ik als een enorme eer beschouw.”

Laten we het over deze Dakar 2023 hebben! Terwijl sommigen de editie van 2022 misschien als ‘een beetje te gemakkelijk’ beschouwden, hebben David Castera en zijn teams het parcours dat tussen 31 december en 15 januari aan de deelnemers zal worden voorgeschoteld, behoorlijk onder handen genomen. Tussen de Rode Zee en de Arabische Golf telt deze 45ste editie 8549 kilometers, waarvan 4706 tegen de klok! De eerste week van de race wordt erg lang, want de traditionele rustdag is pas gepland op 9 januari, in Riyad. Dan betreden de resterende deelnemers voor het eerst een enorm gebied dat het Lege Kwartier wordt genoemd. Zoals de naam al zegt, is dat een regio in Saoedi-Arabië waar helemaal niets is… behalve duinen. Om het nog moeilijker te maken, is er in deze verschrikkelijke regio een marathonetappe gepland. Het laatste deel van het evenement is een passage langs Arabische Golf. Kortom, een Dakar die even volledig als moeilijk belooft te worden…

“Na het titanenwerk van het team de laatste weken, is het doel duidelijk om kilometers af te malen en de finish zonder al te veel problemen, te bereiken”, vertelt Guillaume de Mévius nog. “In T3 is de concurrentie erg zwaar, met onder meer teams die prototypes van Yamaha en Can-Am inzetten, maar ik denk dat zij die in Damman aan de finish staan, ook goed geklasseerd zullen zijn…”

In Saoedi-Arabië kan het G Rally Team op een team van tien medewerkers rekenen, plus de rijders en navigators.

Het aftellen is begonnen en op zaterdag 31 december, terwijl iedereen naar het nieuwe jaar aftelt, zal een proloog van elf kilometer de toon van deze Dakar 2023 zetten. De deelnemers krijgen er een eerste kans om de techniek op de proef te stellen.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws