Zilveren jubileum voor de Rally van Haspengouw

Op zaterdag 25 februari staat de 25ste editie van de Rally van Haspengouw op het programma. De openingswedstrijd van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2023 groeide onder impuls van enkele gepassioneerde rallyliefhebbers uit tot een vaste waarde in de Belgische rallysport.

“Het is de supportersclub van Guy Colsoul die aan de basis ligt van de Rally van Haspengouw,” vertelt huidig voorzitter van Topspeed Rally Club Haspengouw. “Met Autoclub Zuid-Limburg organiseerden ze de Rallysprint van Zuid-Limburg in Gingelom, maar daar waren geen uitbreidingsmogelijkheden. Daarom werd in 1998 toenadering gezocht met het Vlaams-Brabantse Landen, waar men nog mooie herinneringen had aan de hoogdagen van de Haspengouw Rally die ter ziele was gegaan. Zo ontstond de nieuwe Rally van Haspengouw, georganiseerd door Topspeed Rally Club Haspengouw. De eerste editie werd in 1998 gewonnen door Marc Turrion.”

Kris Princen en Bram Eelbode in 2011 in de Renault Clio R3.

Benny Giebens, geboren en getogen in Landen, was vanaf de tweede editie actief betrokken bij de organisatie. In de vierde editie promoveerde de Rally van Haspengouw al naar het nationale niveau. De erelijst oogt in elk geval indrukwekkend, met Kris Princen en Pieter Tsjoen als recordhouders.

Pieter Tsjoen en Eddy Chevalier in 2006 met de Ford Focus RS WRC ’04.

Zij behaalden elk 5 overwinningen. De teller van Freddy Loix strandde op vier zeges en Hubert Deferm en Patrick Snijers wonnen twee keer. Stéphane Lefebvre was vorig jaar trouwens de allereerste buitenlandse winnaar van de wedstrijd.

Patrick Snijers en Cindy Cokelaere in 2010 in de Subaru Impreza S12 WRC ’06.

“Alle grote namen stonden in Haspengouw ooit aan de start,” vervolgt Benny Giebens. “Thierry Neuville stond in 2008 aan de start met een Ford Fiesta ST, terwijl hij twee jaar later met een Citroën C2-R2 Max 19de werd. In 2004 Bruno Thiry, samen met Nicolas Gilsoul, aan de start in een Citroën C2 S1600. Maar, de mooiste editie vond ik 2005, toen Freddy Loix won met de Peugeot 206 WRC. Dat was het begin van de tweede carrière van Fast Freddy na zijn carrière in het WRC.”

(foto boven: Thierry Neuville en Achim Maraite in 2008 in de Ford Fiesta Mk5 ST)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws