Marc Timmers beste Master bij heroptreden

Het is niet de gewoonte, maar deze keer speelde de strijd voor de overwinning in de Master Cup, voorbehouden voor piloten die hun 50ste verjaardag al gevierd hebben, zich af net buiten de Top 10. Lange tijd leek Roger Hodenius op weg naar de eerste overwinning van het seizoen, maar op de allerlaatste proef ging de Nederlander van de baan, waardoor Marc Timmers als winnaar op het podium werd gevierd. Een podium waar hij 33 jaar geleden ook op stond in Haspengouw.
Hoewel Roger Hodenius, bijgestaan door Robin Buysmans, het parcours van de Rally van Haspengouw ontdekte, mocht zijn start gezien worden. The Joker, verwijzend naar de fraaie decoratie van zijn Citroën C3, zette 10 snelste tijden op rij op de tabellen. “En toch vond ik het heel spannend toen de proeven er een beetje nat bij lagen. Door de modder op de baan, was het op sommige plaatsen heel verraderlijk. In de namiddag, toen het droger was, kreeg ik meer vertrouwen,” vertelde Hodenius. Helaas zou hij op de allerlaatste proef van de baan gaan. “Roger probeerde wat minder aan de handrem te trekken in haakse bochten. Helaas zijn we daardoor over de neus van de baan geschoven in het donker. De auto heeft geen schade, maar we zaten vast,” aldus Robin Buysmans.
Omdat ook Richard Pex in het decor eindigde, ging de zege bij de 50+piloten naar Marc Timmers, die voor de eerste keer een Skoda Fabia R5 van SXM bestuurde. ” Zoals ik voor de wedstrijd al vertelde, was ik vooral onder de indruk van de remkracht van de Skoda. Ik heb vooral in de remzones tijd laten liggen, maar ik heb me ook geamuseerd,” vertelde Marc.
De overige twee podiumplaatsen werden ingenomen door BMW-rijders uit de M-Cup. Patrick Diels, man van de streek, domineerde de Moood M-Cup, waarin hij de maat nam van topfavoriet Bjorn Syx. “Ik kan wel zeggen dat ik nog nooit zo hard heb moeten trappen om te winnen als dit jaar. Bjorn is een topper. Dat weet iedereen. Ik vind het jammer dat hij zijn kans niet waagt met een Rally2, want hij zou echt mee kunnen doen voor de prijzen in de topklasse,” aldus Diels, die in eigen streek bijzonder snel blijft.
Franky Boulat kende in het begin van de wedstrijd wat technische problemen, waardoor hij tevreden moest zijn met de derde plaats bij de Masters. Dirk Deveux, autoritair winnaar in Historic met zijn Ford Sierra Cosworth, werd vierde voor Henri Schmelcher, die zijn Porsche naar de tweede plaats in GT stuurde, en Frank Jorissen in de prachtige Opel Ascona 400.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws