Gereden: de BMW i4 M50

Toegegeven, elektrificatie is ons ding niet. Of is het eerder ‘was’ ons ding niet? BMW nodigde ons uit voor een testrit met hun meest sportieve elektrische model, de BMW i4 M50. Benieuwd of dat nieuwe model de mening van de RallyandRaces Crew kon doen veranderen, waarvan gezegd wordt dat er benzine door hun aders stroomt… .

Wat we voorgeschoteld kregen van BMW? De i4 M50. Momenteel de meest krachtige i4 in het aanbod, en een soort van BMW M “light”. Deze komt met een 83,9 kWh batterij die twee elektromotoren aandrijft, eentje voor elke as. Deze i4 is dus een vierwielaangedreven BMW. Mag ook wel als je naar de cijfers kijkt: met een vermogen van 544 pk en een koppel van maar liefst 795 Nm is die vierwielaandrijving geen overbodige luxe. Volgens BMW heeft deze M50 een actieradius van 510 km, maar daarover later meer.

W.O.W.

Wie niet weet waar de afkorting W.O.W. voor staat, dient kennis te maken met deze i4 M50. Wij helpen jullie er even aan herinneren: Waanzin Op Wielen. Zet je de wagen in Sport Boost modus, dan levert deze Duitser 10 seconden lang een monsterlijk koppel van 795 Nm  (mits het resterende batterijniveau voldoende hoog is). Wat het nóg indrukwekkender maakt is dat dit totale vermogen en koppel zo goed als instant beschikbaar is, een voordeel van elektromotoren.

Voor het sprintje van 0 naar 100 km/u heeft de i4 M50 slechts 3,9 seconden nodig. Ter vergelijking: een BMW M4 Competition doet het even snel. Ondergetekende reed al met veel snel spul, maar dit kwam hij toch nog niet vaak tegen. Vooral het gemak en de directheid van het volledige vermogen is in deze wagen ronduit indrukwekkend.  

Laadvermogen

Trek je een aantal keer een stevige spurt, dan daalt het batterijniveau uiteraard aanzienlijk snel. Dus trokken we naar een snellader. We passeerden de revue bij Fastned en TotalEnergies en hingen de i4 er aan de stekker.

Hoewel de i4 M50 een maximaal snellaadvermogen (ofte ‘DC – gelijkstroom’, n.v.d.r.) heeft van 200 Kw, kwamen wij slechts aan een piek van 165 Kw. Dat kwam deels door de wat koudere omstandigheden én het feit dat we de batterij niet voorverwarmden. Immers, als je een laadplek als bestemming ingeeft via de BMW Navigatie, wordt de batterij onderweg naar de lader reeds voorverwarmd. Daardoor kan er sneller aan een hoog laadvermogen bijgeladen worden.

Toch is het vrij indrukwekkend hoe snel je batterijniveau van 15% naar meer dan 50% springt. Neem een minuut of 20 pauze en je kan weer verder met een kleine 60% batterij.

De i4 M50 mag dan wel een koning zijn in het sprintje van 0-100 km/u (en sneller), qua verbruik en actieradius is hij natuurlijk geen hoogvlieger. De wagen is gericht op prestaties, en dat merk je ook. Een rijbereik van 400 km is haalbaar met een ei onder je voet, en ook het verbruik is moeilijk zuinig te noemen. Wij zaten gemiddeld rond 25 kWh/100 km, maar een echte groene jongen zal dit nog wel lager krijgen.

Comfortabele GT

Het is heerlijk vertoeven in de i4 M50. In de normale Comfort modus valt deze 544 pk-sterke wagen opvallend rustig te rijden. Het comfort van deze wagen is uitmuntend. Wetende dat onze testwagen afgemonteerd werd op knappe 20-inch velgen is dit niet vanzelfsprekend. Ook wind- en rolgeluiden komen de cockpit niet binnen. Het blijft opvallend sereen en stil.

Ook het nieuwe iDrive systeem, iDrive 8 ondertussen, wist ons te overtuigen. De 2 grote schermen die naadloos in elkaar overlopen bieden fantastisch veel mogelijkheden en tonen aan dat BMW interieurs weer volledig mee zijn met hun tijd. De ronde iDrive controller bleef behouden waardoor het systeem ook blindelings bediend kan worden. Wat we wel jammer vinden is het wegvallen van de fysieke knoppen voor de klimaatregeling. Ook deze zitten nu verwerkt in het iDrive systeem, iets wat toch net minder intuïtief werkt in vergelijking met een fysieke knop.

Trop is te veel?

Na een weekje testen met de BMW i4 M50 zijn wij in dubio: is trop weldegelijk te veel? Enerzijds weegt deze wagen met zijn grote batterij en 2 elektromotoren maar liefst 2.250 kg droog aan de haak. Dat wordt snel duidelijk bij sportief rijgedrag of het nemen van hogere drempels. Snel is deze i4 M50 zeker en vast, maar vooral in rechte lijn. Een bochtig parcours verteert hij minder goed, mede dankzij het hoge gewicht.

Anderzijds kan je jezelf ook de vraag stellen of de BMW eDrive 40 niet de meest logische keuze is. De eDrive 40 positioneert zich onder de i4 M50 maar beschikt over dezelfde batterij. Hier geen vierwielaandrijving, maar slechts één elektromotor die de achteras aandrijft. Het rijbereik is een 100 kilometer beter en met zijn 340 pk nog meer dan vlot genoeg.

Wat ons betreft is bovenstaande ook een beetje het probleem bij elektrische wagens: welke unieke factor kunnen zij, buiten hun fenomenale acceleratievermogen, voorleggen aan liefhebbers zoals ons…? Een echte liefhebbers EV ontbreekt vandaag de dag nog, maar deze i4 M50 deed alvast een goede voorzet.

Technische gegevens:

Vermogen in kW (pk) bij t/min:400 (544)
Maximumkoppel in Nm:795
Acceleratie 0–100 km/u in s:3,9
Elektrisch rijbereik in km (WLTP):tot 520
Maximaal laadvermogen:Maximaal laadvermogen: in 10 min tot 140 km bijladen
(High Power Charging-station)

Met dank aan BMW BeLux.

Volledig fotoalbum van fotografen Bert, Stijn en Joel: hier!

Korneel Debruyn
Korneel Debruyn
Van kinds af aan is Korneel reeds gepassioneerd door auto's en autosport. Wat oorspronkelijk begon met een passie voor exclusieve (sport)auto's, groeide daarna uit tot een grote interesse in de autosportwereld. Momenteel focust Korneel zich op het circuitgebeuren, waarbij GT- en uithoudingsraces hem het meeste boeien. Ook het testen van de nieuwste (sport)wagens neemt hij graag voor zijn rekening.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws