Georg Linnamäe leider in Rallye des Ardennes

Het was een emotioneel moment voor de leden van Ecurie Bayard toen de Est Ott Tänak van start ging voor de eerste lus van vier proeven in de Rallye des Ardennes. Na meer dan twintig jaar afwezigheid, maakte de wedstrijd zijn comeback in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. De Wereldkampioen van 2019 is wel transparant in het klassement. Hij komt enkel om zich voor te bereiden met zijn Ford Puma Rally1 op de komende manche in het WRC, de Rally van Kroatië.

Op sportief vlak, werd de openingsronde verreden in de regen, wat de wegen in de regio nog verraderlijker maakte. In die omstandigheden wilde Bastien Rouard zijn parcourskennis in eigen streek benutten om zijn tegenstanders te verrassen. De streekrijder nam de eerste twee snelste tijden voor zijn rekening, maar op de volgende proef liet hij een tiental seconden liggen door een schuiver aan hoge snelheid.
“Ik heb de laatste jaren een paar keer deze wedstrijd gereden en ik wist dat ik in de openingsronde moest aanvallen. Mijn foutje in Fonds de Lesse heeft me tijd gekost, maar we staan maar op 8″5. Alles blijft mogelijk,” vertelde de Hyundai-rijder.
Leider na de openingsronde is Georg Linnamäe, die het parcours ontdekt. “Deze rally is een uitstekende voorbereiding voor Kroatië. We hebben de afstellingen van onze Hyundai een beetje aangepast na de eerste twee proeven en blijkbaar hebben we de juiste aanpassingen gedaan,” aldus de WRC2-rijder uit Estland.
Voor de derde podiumplaats wordt fel gestreden. Het verschil tussen Grégoire Munster en Gino Bux was na de openingsronde slechts 7 tienden van een seconde. De piloot van de Ford Fiesta Rally2 compenseerde het gebrek aan vermogen van zijn wagen door maximaal aan te vallen, terwijl de VW-rijder nog moest wennen aan de Polo Rally2 in dit soort natte omstandigheden, zeker na zijn sortie in de South Belgian Rally. Maxime Potty, de leider in het BRC, sloot de top 5 af met zijn Citroën C3 Rally2. Door een cardanbreuk op de eerste proef, moest hij bijna twee proeven met enkel achterwielaandrijving afwerken. Hij zal een achtervolgingswedstrijd moeten afwerken.
Marvin Henrard is opnieuw aan een sterke rally bezig, want hij staat met zijn Porsche 997 GT3 voor de Rally2’s van Junior Planckaert (Skoda Fabia Rally2) en Jourdan Serderidis (VW Polo Rally2). In GT heeft Henrard bijna anderhalve minuut voorsprong op de andere Porsche van Laurent Léonard. Verder vinden we in de top 10 nog Thibaud Mazuin (9de) en Johan Van Den Dries, die in vorm is met zijn Peugeot 208 Rally4.
In de Clio Trophy Belgium is Lander Depotter het snelste gestart. Hij voert ook het klassement in het Junior BRC aan. Pierre-Emmanuel Brasseur is knap tweede, voor Nikolai Bruyneel. In het Historic BRC is Dirk Deveux autoritair leider na de opgave van Tom Boonen (versnellingsbak).

Foto BRC Media

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws