Geslaagd debuut voor Xwift Racing

Xwift Racing Events is ondertussen een bekende naam op de Benelux-autosportscène en het team zet in 2023 ook zijn eerste stappen in de internationale GT-racerij. Die vuurdoop kwam er afgelopen weekend in het Italiaanse Monza, met de eerste meeting van de GT4 European Series. Met 48 wagens op de deelnemerslijst zou het voor het jonge Oost-Vlaamse team geen makkelijke opdracht worden, maar Antoine Potty en Etienne Cheli kweten zich aan het stuur van de Toyota GR Supra GT4 EVO prima van hun taak. Het eerste Europese punt in de gerenommeerde serie van promotor SRO is een feit en dat laat het beste verhopen voor de komende wedstrijden van het Europese GT4 kampioenschap. Afspraak nu op Paul Ricard tijdens het eerste weekend van juni.

Monza was de eerste afspraak van het seizoen en voor Xwift Racing Events betekende het ook de vuurdoop in de internationale GT-racerij, met bovendien een eerste raceweekend als partner van TOYOTA GAZOO Racing Europe. Ook de beide rijders, de jonge talenten Antoine Potty (Bel) en Etienne Cheli (Fra) waren aan hun eerste racemeeting met het Belgische team toe, dus zowat alles in Monza was nieuw. Een hele uitdaging…

Doot het spel van de gele en rode vlaggen tijdens de kwalificaties, stond de bolide van Antoine Potty en Etienne Cheli niet waar gewenst. Tijdens de eerste race op zaterdag strandde het duo Potty-Cheli nog buiten de top 10 in de Silver-klasse, onder meer na een tik van een andere deelnemer die daarvoor na de race bestraft werd. Het Belgisch-Franse duo werd zeventiende algemeen en vijftiende in de klasse, een resultaat dat zonder de aanrijding zeker beter was geweest. Op zondag volgde dan een tiende plaats in de klasse, meteen goed voor een eerste punt bij de rijders en de teams, met bovendien één van de snelste rondetijden in de race, wat ook het potentieel van de Toyota GR Supra GT4 EVO aantoont. Bovendien maakten beide rijders tijdens de races heel wat plaatsen goed.

Verder bouwen na degelijke start

Teammanager Jean-Marc Valckenaere, die in het verleden al heel wat autosportinitiatieven leidde, was tevreden na afloop van het maidenweekend van het Belgische team.

“Alles, maar dan ook alles was nieuw voor ons dit weekend, op één uitzondering na, het feit dat Antoine Potty in het verleden ook al met Toyota had geracet in de GT4 European Series, maar dat is dan ook alles. We zijn het weekend ingestapt met vraagtekens, uiteraard, dat geef ik ook eerlijk toe. Je debuut maken in een hoogstaande competitie met bijna 50 wagens en teams die het geheel al door en door kennen, is een uitdaging, maar dat is iets wat zowel in het DNA van Xwift als onderneming zit, als van Xwift Racing Events, het team. En als ik zondagmiddag zag wat iedereen samen gepresteerd had, dan kunnen we niet anders dan tevreden zijn, maar ook zeer gemotiveerd om over enkele weken een volgende stap voorwaarts te zetten.”

(foto met dank aan Xwift Racing Events Press – Nico Deumille)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws