Gereden: de Volkswagen ID. Buzz

Het hoeft niet altijd snel en exclusief materiaal te zijn voor de RallyandRaces crew. Ook ‘gezinsvriendelijke’ wagens durven wij al eens aan een test te onderwerpen. Zo trok onze fotograaf Bert enkele dagen op stap met de toch wel futuristisch ogende Volkswagen ID. Buzz. Zijn kroost was alvast laaiend enthousiast, nu Bert nog…

Klik hier voor het volledige album van de VW ID. Buzz!

Wie herinnert zich de Volkswagen T1 Samba nog? Het iconische VW-busje dat menig surfer/hippie/auto-enthousiast/… deed (en nog steeds doet) wegdromen van een roadtrip. Een ongelofelijk succesrecept was de T1 dus, getuige onze melancholische herinneringen eraan, maar met de ID. Buzz doet Volkswagen opnieuw een gooi naar dat fantastisch concept!

(De VW T1 Samba van weleer - foto CombiKombi)

De ID. Buzz is namelik hipper dan hip. Hij is net zoals de T1 Samba van weleer ook bestelbaar in een leuke ‘two-tone’ kleursamenstelling. Onze testwagen deed het met een combinatie van Candy White en Pomelo Yellow. Instant vakantiegevoel, nietwaar?

Groene bus

Op naar het rijden dan. Want daar kan het verschil met de T1 Samba niet groter zijn. Waar de iconische grondlegger het moest doen met een pietluttige 1.5-liter die slechts 53 pk sterk was, zit deze nieuwe ID. Buzz propvol nieuwe technologie. Hij is uiterst stil, en dat komt natuurlijk doordat deze bus volledig elektrisch aangedreven is. De ID. Buzz beschikt over een 77 kWh-batterijpakket. Daarmee kom je in theorie een 400 km mee ver, maar in praktijk mag je hier al gauw een 50 à 70 km aftrekken. Je kan bovendien dit busje aan een 170 kW snellader hangen waarmee je na ca. 25 minuten laden een 60% kunt bijtanken.

Ruimtewonder

Vlot is deze ID. Buzz eveneens. Het grote batterijpakket zorgt voor een vermogen van 204 pk. Nog meer dan voldoende naar hedendaagse normen, zeker met een koppel van 310 Nm. Het busje is verrassend vlot zonder ooit echt snel aan te voelen. Waar we écht wel van onder de indruk waren is de kleine draaicirkel. Je draait deze ID.Buzz, ondanks zijn fors formaat, op een zakdoek.

Binnenin is het goed vertoeven. Ondanks de hoge rijpositie krijg je toch geen typisch ‘bestelwagen’-gevoel, mede door het rijgedrag dat veel vertrouwen geeft. Fotograaf Bert was vooral onder de indruk van het zicht rondom. Door de vele glaspartijen zijn er amper dode hoeken. Het grote voordeel van een platte batterij is de extra ruimte die daardoor vrijkomt. De ID.Buzz is ruim, zéér ruim, en geniet van tal van opbergvakken om je rommel (en die van je kroost) in op te bergen.

Geen 10/10

In ons laaiend enthousiasme is het moeilijk om de minpunten van deze ID.Buzz te benoemen, maar we doen het toch. Allereerst mag de ID.Buzz er langs buiten dan wel heel hip en ‘premium’ uitzien, het interieur is dit allerminst. Er worden naar ons gevoel toch wel veel goedkope en harde plastics in het interieur gebruikt, altijd jammer.

De witte, stoffen bekleding oogt dan misschien wel tof, maar de vraag is natuurlijk hoe lang dit mooi en proper blijft met een jonge kroost die zich op de achterbank altijd naar behoren uitleeft. En last but not least nog een puntje van kritiek wat quasi elke elektrische auto te horen krijgt: het bereik. Op zich is het bereik niet dramatisch slecht (350 km), maar het verbruik is fors. Ons gemiddeld testverbruik lag op 25,6 kWh/100 km. Daardoor sta je helaas snel terug aan de lader.

Conclusie

Al bij al waren wij uitzonderlijk verrast (op een positieve manier) van deze Volkswagen ID. Buzz. Hij oogt even hip zoals de legendarische Volkswagen T1 Samba van weleer en kan op enthousiasme van jong en oud rekenen. Hij rijdt goed, is vlot, ruim maar helaas niet echt zuinig. En dan zwijgen we nog over de prijs: reken al gauw een €72.000 voor dergelijke hippe uitvoering. Je zult dus enkel je vrouw nog moeten overtuigen, je kinderen zijn dat al lang!

Met dank aan Volkswagen Belgium!

Klik hier voor het volledige album van de VW ID. Buzz!

Korneel Debruyn
Korneel Debruyn
Van kinds af aan is Korneel reeds gepassioneerd door auto's en autosport. Wat oorspronkelijk begon met een passie voor exclusieve (sport)auto's, groeide daarna uit tot een grote interesse in de autosportwereld. Momenteel focust Korneel zich op het circuitgebeuren, waarbij GT- en uithoudingsraces hem het meeste boeien. Ook het testen van de nieuwste (sport)wagens neemt hij graag voor zijn rekening.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws