Enzo Ide wint de Portugese manche van EK Rallycross

Vorig jaar behaalde Enzo Ide brons in het RX1 of het Europese rallycrosskampioenschap. De West-Vlaming start dit seizoen opnieuw op Europees vlak en wil beter doen. Na een vierde plaats tijdens de opener van het seizoen in Hongarije kwam Enzo Ide bijzonder gemotiveerd naar Portugal, voor een sterk resultaat. Dat resultaat kwam er, met een zege en dankzij die zege leidt Ide in zijn Audi S1 nu ook in het kampioenschap, met 37 punten, ex-aequo met Janis Baumanis in de Peugeot 208.

Enzo Ide won vorig jaar al in Portugal en behaalde eerder in zijn rijkgevulde carrière als een eerste Europese zege op circuit in het Zuid-Europese land. Ide lijkt dus iets met Portugal te hebben en dat bleek ook dit jaar nog maar eens. Enzo sloot de eerste dag van de Portugese meeting op de tweede plaats af. Er moest nog één heat worden afgewerkt en daar wist Ide met zijn Audi S1 de beste tijd op de tabellen te zetten, waardoor Ide na vier heats de leiding in handen nam.

Vervolgens werd Ide tweede in de eerste halve finale, net na concurrent Janis Baumanis. Ondertussen wist de Zweed Anton Marklund de tweede halve finale te winnen. Zo stonden Marklund en Baumanis, Ide’s voornaamste titelconcurrenten, op de eerste rij terwijl Ide in de finale vanop rij twee moest starten. Geen makkelijke opdracht, maar alles viel uiteindelijk in de juiste plooi. Baumanis veroorzaakte een valse start en zou tweemaal moeten jokeren. Bij de herstart kon Ide zich in het spoor van Baumanis nestelen en Ide’s spotter liet onze landgenoot op het juiste moment jokeren. Nadat iedereen het verplichte ommetje achter de rug had kon Ide naar de zege rijden. De Duitser René Munnich werd nog tweede met zijn Seat Ibiza en liet de Let Janis Baumanis achter zich.

In het kampioenschap komt Enzo Ide mee aan de leiding. Baumanis en Ide hebben nu elk 37 punten. Anton Marklund heeft er 28.

Enzo was dan na afloop ook zeer tevreden: “We werken na het afhaken van EKS met een nieuw team, Volland Racing, en ik heb ook een nieuwe spotter. Dat vraagt tijd om op elkaar af te stemmen. En daar liep het even mis in Hongarije, waardoor ik toch wat ontgoocheld was in het resultaat. Als rijder vertrouw je blindelings op de spotter. Vergelijk die persoon maar met een co-piloot in de rallysport. Nu liep het perfect en toen bleek dat Baumanis uiteindelijk tweemaal zou moeten jokeren, moest ik me kalm houden in zijn spoor. De joker liep perfect en het is fantastisch om hier opnieuw te winnen.”

De volgende manche vindt op 17 en 18 juni in het Noorse Hell plaats, op 5 en 6 augustus komt het EK naar Mettet in België.

(foto’s facebook Enzo Ide)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws