Eerste zege voor Q1 Trackracing dankzij Jan Lauryssen

Het Belcar Endurance Championship trok dit weekend naar de Belgische Ardennen voor de tweede afspraak van het seizoen, een avondwedstrijd van 500 Kilometer op het bekende asfalt in Spa. Q1 Trackracing vaardigde twee Porsche 911 GT3 Cup naar de wedstrijd af, met in de #54 Jan Lauryssen die het zonder zijn teamgenoot Tommy Rau moest doen, weerhouden omwille van professionele redenen, terwijl Filip Teunkens, Jan Ooms en Glenn Paenen in de #55 plaatsnamen. Jan Lauryssen werkte een perfect weekend af met de polepositie en de zege na drie uur racen, terwijl zijn drie teamgenoten na een ongeval tijdens de vrije trainingen terugvochten en naar een eervolle zevende plek reden. Het Belcar Endurance Championship neemt nu een pauze tot de 24 Hours of Zolder, op 26 en 27 augustus, waar Q1 Trackracing sowieso met twee Porsche 911 GT3 Cup aan de start verschijnt, maar mogelijk nog voor een verrassing zorgt.

De opener van het Belcar Endurance Championship op Circuit Zolder begin mei verliep niet echt zoals verhoopt en dus was het team met basis in Maaseik zeer gemotiveerd om de tweede wedstrijd van het nationale uithoudingskampioenschap tot een zeer goed einde te brengen. En zo geschiedde. Jan Lauryssen was duidelijk in zeer goede doen en de snelle man uit de Kempen reed op vrijdagavond naar de polepositie voor de verzamelde concurrentie, met naast een horde andere Porsche 911 GT3 Cup, ook diverse Lamborghini en de Audi R8 GT2 van de regerende kampioenen.

Nicolas Vandierendonck (Team Manager): “De tijd van Jan tijdens de kwalificaties (2.21.304) was erg scherp en dus wisten we meteen ook wat het potentieel van de wagen was. De concurrentie was niet ver af, met onder meer de Audi die binnen de tiende van een seconde zat, maar het geloof in een mogelijke zege op deze prachtige omloop groeide wel. We hadden tegelijkertijd een voordeel dat ook een nadeel kon zijn, met name dat Jan noodgedwongen de race van drie uur of 500 kilometer alleen zou rijden. Jan zou uiteraard steeds in zijn ritme zitten en de staat van de wagen en de piste perfect kunnen inschatten. Anderzijds is drie uur alleen rijden erg lang.”

Lauryssen kweet zich perfect van zijn opdracht en reed van start tot finish aan de leiding, maar makkelijk was het niet. Hij zorgde met zijn prestatie voor de eerste zege van het team in het Belcar Endurance Championship en uiteraard was het ook voor hem de eerste overwinning in het kampioenschap.

“Wat een race…”, glunderde de voormalige motocrosser op het podium. “Ik heb echt alles gegeven en zeker Stienes Longin maakte het me op het einde van de wedstrijd niet makkelijk. Hij bleef aandringen en kwam ook wat dichter, maar gelukkig kon ik op de meet een kloof van tien seconden behouden en de race winnen. Ik ben enorm gelukkig, én voor het team en uiteraard ook zelf. Het team deed zijn werk ook perfect en de Porsche liep als een Zwitsers horloge. Ik behaalde eerder met Q1 Trackracing al de titels in de klassen AM en PRO/AM in de Porsche Carrera Cup Benelux en ook in de GT Cup Open werd ik met hen kampioen. Ik ga niet op de feiten vooruitlopen, maar de titel in het Belcar Endurance Championship, daar ga ik nu zeker ook voor vechten. Wat de uitkomst zal zijn, zien we op het einde van het seizoen wel.”

Moeilijke start

Filip Teunkens, Jan Ooms en Glenn Paenen kenden tijdens de vrije trainingen een ongeval en dat maakte dat het team de auto in een mum van tijd weer moest opbouwen. Tijdens de kwalificaties kon geen echte gooi naar een tijd gedaan worden en dus moest het trio in achterhoede starten om dankzij een foutloze en sterke wedstrijd als zevende te finishen.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws