Vrielink meteen de beste in GR Yaris Challenge

Tijdens de 58e editie van de ELE Rally ging het tweede seizoen in de GR Yaris Challenge van start. De door Hans Weijs Motorsport geïnitieerde topklasse in de Nederlandse rallysport kende in de torenhoge favoriet Yannick Vrielink de verwachte winnaar. De zware Brabantse klassieker, waarin slechts 43 van de 71 gestarte equipes zaterdagavond de finish in Son bereikten, eiste ook bij de deelnemers aan de GR Yaris Challenge zijn tol.

Tijdens de 58e ELE Rally kwamen vrijdagavond in Son vijf equipes in de GR Yaris Challenge aan de start; een mengeling van debutanten en deelnemers die vorig jaar al de smaak te pakken hadden gekregen. Vooraf werd Yannick Vrielink al als kanshebber voor de zege aangemerkt. Hij maakte zijn favorietenrol waar en won de Challenge onbedreigd. De overige vier equipes moesten tijdens de tweede dag om uiteenlopende redenen de strijd staken. De ELE Rally telde 15 klassementsproeven, waaronder de befaamde en gevreesde scherprechters Sint-Oedenrode en Wintelre, maar ook de prachtige publiekstrekker Son-Ekkersrijt. Daarnaast werd onder meer drie keer de prachtige en snelle proef op het militaire oefenterrein Strijpse Kampen verreden.

Direct op de eerste avond werden de krachtsverhoudingen duidelijk. Sommige deelnemers waren niet blij met de toegewezen startnummers, die ver uit elkaar lagen, waardoor niet alleen het club-gevoel minder was, maar ook de omstandigheden nogal verschilden. Een half uur (30 startnummers) betekent soms bij schemer of in het donker rijden, een redelijk begaanbaar zandpad of een omgeploegd parcours voorgeschoteld te krijgen en dat kan zorgen voor tijdsverschillen. Yannick Vrielink was meteen vanaf de start in de top-10 te vinden, Eduard Eertink rond de 15e plaats, met vlak in zijn buurt debutant Rick Arendsen. Rond plek 30 waren Roel van der Zanden en de tweede Yaris-debutant Jan van Gerven verwikkeld in een aardige strijd. Op de tweede dag bleef Yannick Vrielink verbazen met supersnelle tijden. Een lekke band gooide kortstondig roet in het eten, maar aan de finish toonde Vrielink zich zeer content met de behaalde zevende plaats in de algemene rangschikking. Hij zocht echter tevergeefs naar de andere Yaris-equipes; die waren in de loop van de zaterdag uitgevallen.


Afgeleid van de WRC-winnende Yaris van het Toyota Gazoo Racing World Rally Team is de GR Yaris een volbloed sportwagen. De Challenge-versie werd door HWM aangepast voor gebruik in de rallysport. Met een 1,6 liter driecilinder turbomotor levert de vierwielaangedreven GR Yaris in rallytrim zo’n 260 pk en komt daarmee op elke ondergrond tot fenomenale prestaties. “De GR Yaris biedt enorm veel waar voor zijn geld, want de aanschafprijs is relatief laag en de running costs vallen ook mee constateerden we na het eerste seizoen,” aldus Hans Weijs. Het is bovendien een auto die ook heel gemakkelijk te onderhouden is door privé teams, dat bewijzen enkele deelnemers nu al. “Tijdens de volgende rally (Vechtdal, zaterdag 17 juni) is de verwachting dat we een achttal auto’s in de GR Yaris Challenge mogen verwelkomen.”

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Hans Weijs Motorsport, hans@hansweijs.com.
Als regerend kampioen wist KNAF Academy Talent Yannick Vrielink alle ogen op zich gericht. Met die druk kon Vrielink wel omgaan: “We hebben een fantastische ELE Rally gekend. Mooie proeven, mooi weer, veel publiek en heerlijk gereden. Het is fantastisch om de strijd aan te kunnen met de Rally2 auto’s. Jammer van die lekke band op Spoordonk 2, want anders had een hogere klassering er wellicht nog ingezeten,” aldus een altijd ambitieuze Vrielink, die zijn kandidatuur voor de titel meteen heeft gesteld. En en passant ook een mooie tweede plaats scoorde voor het Nederlands Rallykampioenschap.

Foto’s: Erik van ’t Land/RallyPicture

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws