Ferrari domineert hyperpole en palmt eerste startrij in

Na 50 jaar afwezigheid als fabrieksteam pakt Ferrari de pole positie voor de 24 uur van Le Mans.

Antonio Fuoco stuurde de #50 Ferrari naar een tijd van 3:22.982 en bezorgde het Italiaanse team daarmee meteen de pole positie bij hun terugkeer op Le Mans, 50 jaar na de laatste aanwezigheid in de topklasse.

Ferrari toonde zich meteen het te kloppen team in La Sarthe bij het begin van de 30 minuten durende Hyperpole sessie. Alessandro Pier Guidi leidde aanvankelijk met de #51, voor Fuoco in de zusterauto.

Het was duidelijk: de strijd voor pole ging tussen de twee rode bolides. Pier Guidi zag z’n tweede snelle ronde geannuleerd worden wegens het overschrijden van de track-limits. Fuoco zette een fantastische 3:22.982 op de klok en dat ondanks tijdverlies achter een GTE Am Ferrari in de Indianapolis bocht. Pier Guidi deed nog een poging, maar bleef steken op ruim 7 tienden van een seconde.

Met nog 5 minuten op de klok werd de sessie stilgelegd met de rode vlag, nadat de #3 Cadillac vuur vatte en tot stilstand kwam in de eerste chicane. Sebastien Bourdais stapte ongedeerd uit, maar de Amerikaanse bolide moest weggetakeld worden na de snelle bluswerken.

Beide Toyota’s deden na de herstart nog een poging Ferrari van de pole te houden, maar kwamen niet in de buurt. Brendon Hartley zette uiteindelijk de derde tijd neer, met bijna anderhalve seconde verschil. Kamui Kobayashi overschreed de baanlimieten en zag z’n snelste tijd nietig verklaard worden.

Felipe Nasr kon daarvan profiteren en eindigde met de vierde tijd in de #75 Porsche. De #7 Toyota zakte eindigde vijfde, gevolgd door de  #2 Cadillac van Earl Bamber en de #5 Porsche van Frederic Makowiecki.

In LMP2 scoorde Paul-Loup Chatin de pole positie in de #48 van IDEC Sport. Amper 1 tiende was het verschil met Pietro Fittipaldi in de #28 van Jota. Louis Deletraz was derde met de #41 van het Belgische WRT.

De fenomenale Ben Keating droogde de concurrentie af in GTEAm. In de #33 Corvette was de Amerikaan – brons rijder nota bene – 1.5 seconden sneller dan Ahmad Al Harthy in de #25 Aston Martin. Daarachter volgden 4 Ferrari’s.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws