Twee Porsche 963 kwalificeren zich voor de hyperpool

Porsche Penske Motorsport heeft zich met twee Porsche 963’s gekwalificeerd voor de hyperpole – en maakt daarmee kans op de poleposition in de shootout voor de 24 uur van Le Mans van dit jaar. De twee hybride prototypes van het fabrieksteam met de startnummers 5 en 75 sloten de kwalificatiesessie op woensdag af op de posities vijf en acht. De zusterauto met startnummer 6 miste met P9 nipt een cruciaal top-8 resultaat. In de GTE-Am categorie kwalificeerde geen van de acht Porsche 911 RSR zich voor de hyperpole, die op vrijdag in wordt verreden. Onder zonnige omstandigheden en temperaturen van rond de 27 graden Celsius verliep de kwalificatiesessie op het 13,626 kilometer lange Circuit des 24 Heures moeizaam: twee onderbrekingen met rode vlaggen en talloze gele vlaggen bemoeilijkten herhaaldelijk de kwalificatiepogingen van de racewagens. Pas in de tweede helft van de kwalificatie konden de Fransman Frédéric Makowiecki in de Porsche 963 No. 5 en de Braziliaan Felipe Nasr in de zusterauto No. 75 hun tijden duidelijk verbeteren.

Aan het einde van de sessie noteerden de twee 515+ kW (700 PS) hybride prototypes uit Weissach aanvankelijk de vijfde en zesde tijd. Vervolgens werden de twee snelste rondetijden van de Porsche 963, die het startnummer 75 draagt om de 75e verjaardag van de Porsche sportwagens te herdenken, geannuleerd: Een koppelsensor had prestatiepieken geregistreerd die buiten het door het reglement voorgeschreven bereik lagen. Gelukkig voor Nasr en zijn teamgenoten Nick Tandy uit Groot-Brittannië en Mathieu Jaminet uit Frankrijk was het nog steeds genoeg voor de achtste plaats.

Tegen het einde van de sessie trok de Franse lokale held Kévin Estre aan het stuur van zijn No. 6-auto nog een eindsprint, maar zijn poging om in de top 8 te komen werd gedwarsboomd door gele vlaggen, druk verkeer en verslechterde banden. De auto, die Estre deelt met de Belg Laurens Vanthoor en de Duitser André Lotterer, start de race ter ere van het honderdjarig bestaan van de 24 uur van Le Mans vanaf plaats negen.

In de jacht naar toptijden van vandaag kwalificeren alleen de acht snelste auto’s in elke klasse zich voor de zogenaamde “hyperpole”. Deze sessie van 30 minuten begint op donderdag 8 juni om 20.00 uur en bepaalt de posities van de eerste vier startrijen. De startplaatsen voor de overige coureurs die zich niet hebben gekwalificeerd voor de shootout, zijn toegewezen op basis van het resultaat van vandaag. Dit geldt voor de Porsche 963 van het klantenteam Hertz Team Jota in de hypercar-klasse met de 16e plaats en voor alle acht Porsche 911 RSR in de GTE-Am-categorie.

In de GTE-Am-categorie, waarin vijf klantenteams met in totaal acht Porsche 911 RSR’s rijden, kwam geen van de auto’s uit Weissach in de top acht binnen. Uiteindelijk zette Julien Andlauer de snelste rondetijd voor een 911 neer met een negende plaats achter het stuur van Dempsey-Proton Racing’s nummer 77. De Fransman reed slechts twee tienden van zijn tijd. De Fransman kwam slechts twee tienden van een seconde tekort voor kwalificatie voor de hyperpole. De Porsche van het Iron Dames-team met coureurs Rahel Frey uit Zwitserland, Sarah Bovy uit België en Michelle Gatting uit Denemarken begint aan de 91e editie van de langeafstandsklassieker vanaf P12. Hollywoodster Michael Fassbender uit Ierland en zijn teamgenoten Richard Lietz uit Oostenrijk en Martin Rump uit Estland kwalificeerden zich op P16 in hun klasse.

Foto’s: Porsche

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws