Davy Vanneste: “Podium in Ieper zou een droom zijn”

De Ardeca Ypres Rally staat gepland van 22 tot en met 24 juni en is een van de voornaamste afspraken op de Belgische kalender. Davy Vanneste en Kris D’alleine zullen bij hun thuiswedstrijd de kleuren van de Belgian VW Club verdedigen aan het stuur van een Volkswagen Polo GTI Rally2 van het SXM Compétition team. Het doel: een eerste podium in de Kattenstad.

De Ardeca Ypres Rally vormt voor elke autosportliefhebber een van de traditionele hoogtepunten van het seizoen. De achtste meeting van het Belgian Rally Championship vindt plaats van 22 tot en 24 juni en staat gekend als een zeer lastige wedstrijd voor de rijders, met grachten langs smalle en hobbelige wegen die geen enkele marge laten voor fouten. Voor Davy Vanneste, een van de lokale rijders, is de Ardeca Ypres Rally een van zijn favoriete speelterreinen.

“En toch jaag ik nog altijd mijn allereerste podiumplaats na in Ieper”, vertrouwt de rijder uit Menen ons toe. “Het is exact tien jaar geleden, in 2013, toen ik op de derde plaats lag wanneer er brand uitbrak op de allerlaatste klassementsproef. Sindsdien heb ik meermaals vooraan meegestreden, met name twee jaar geleden, maar het is mij nooit gelukt om in de top 3 te eindigen. Dat blijft echter een droom die ik op een dag in vervulling hoop te zien gaan!”

Daarom opteren Davy Vanneste en copiloot Kris D’alleine opnieuw voor de Volkswagen Polo GTI Rally2, een exemplaar van het SXM Compétition team. “In 2019, toen Kris en ik voor het eerst samen reden, deden we dat met een Volkswagen”, herinnert de 44-jarige West-Vlaming zich. “We finishten als vijfde in een rally die gedomineerd werd door de Polo GTI: Craig Breen, Kevin Abbring en Kris Princen monopoliseerden het podium voor het merk. Bovendien heb ik fantastische herinneringen aan de auto.”

Vier jaar later verschijnen Davy en Kris goed voorbereid aan de start van de Ardeca Ypres Rally. “Begin mei namen we al deel aan de Monteberg Rally en we zullen dit weekend ook de Rally van Wervik betwisten”, verduidelijkt hij. “Zo heb ik de Polo GTI Rally2 en diens fantastische chassis kunnen herontdekken. Ik heb ook de indruk dat de motor, sinds 2019, enorm geëvolueerd is. Hij beschikt over een pak meer punch.”

De podiumdromen zijn bijgevolg zeer reëel. “Het zou de ideale manier zijn om onze partners te bedanken”, lacht hij. “Zonder hen zouden we niet van de partij zijn! We weten evenwel dat Ieper een zeer lastige rally is waar je vooral foutloos moet blijven. We moeten dus een goed ritme zoeken, maar zonder over de limiet te gaan.”

De klassieker uit de Westhoek wordt op donderdag 22 juni om 18u00 op gang getrapt met een kwalificatieproef. Op vrijdag is op de Grote Markt in Ieper de start voorzien om 15u10, met in het totaal acht klassementsproeven, alvorens de deelnemers op zaterdag vanaf 9u30 opnieuw tien gechronometreerde sectoren voor de kiezen krijgen. Tot slot worden om 20u15 de winnaars gehuldigd op het eindpodium in het hart van de Kattenstad.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws