BMA wint in Marokko en Corsica met Deveza en Vilmot

Het is ongetwijfeld een intense periode geweest voor het BMA-team, dat nu al enkele weken op verschillende niveaus strijdt. Op het vlak van historische wedstrijden konden de resultaten niet beter zijn, met overwinningen die hun stempel drukten op het einde van de Rallye du Maroc Historique, maar ook op Corsica, ter gelegenheid van de Trophy die de Aleria Historic Rally Asphalt en de Terre d’Aleria combineert!

En in beide gevallen waren het Alain Deveza en Maxime Vilmot die ervoor zorgden dat de Porsche 911 Safari van BMA met de eer ging strijken. Een een-tweetje dat begon tijdens de Rallye du Maroc Historique. Mijn strategie was duidelijk: het evenement op een intelligente manier benaderen, zonder alles te riskeren in de beginfase, de concurrentie in kaart brengen en dan het tempo opvoeren in de tweede helft van de wedstrijd,” zegt Alain Deveza met zijn zangerige stem. En het plan werkte perfect. Afgezien van een lekke band hadden we niet het minste probleem. Het gebeurt niet vaak dat een coureur en een bijrijder een perfect evenement hebben. Met Maxime kunnen we trots zijn op zo’n prestatie in Marokko. Ik had graag met Grégoire de Mévius gevochten tot aan de finish, maar hij raakte van de weg. Het is jammer… Ik hoop dat het slechts uitstel is.

De Rallye du Maroc Historique leverde een uitstekend algemeen resultaat op voor de teams die onder de vlag van het team van Bernard Munster reden. Johan en Joppe Gitsels maakten van de overwinning een triomf door het absolute podium te vervolledigen. De andere twee BMA Porsches bereikten ook het podium, met Philippe Debaere en André Leyh op een mooie 8e plaats algemeen, terwijl de comeback van Francis Heyse en Jasper Vermeulen op de 24e plaats eindigde. Dus dat is wat we noemen een goed uitgevoerde Marokkaanse week…

Een paar weken later vestigde BMA zich op Corsica, voor een evenement in Aléria dat uit twee aparte evenementen bestond: een rally op asfalt, de Aléria Historic Rally Asphalt, en een op gravel, de Terre d’Aléria. Voor degenen die besluiten om met dezelfde auto aan beide rally’s deel te nemen, wordt een Trophy opgezet. Alain Deveza en Maxime Vilmot eindigden als 4e op asfalt, voor een veld van voornamelijk modernere BMW M3’s, en wonnen met gemak de gravelwedstrijd…

Geconfronteerd met coureurs als François Delecour en Christophe Jacob, die uitstekend zijn op asfalt, maar ook met de M3’s, wisten we dat de taak ingewikkeld zou worden”, zegt Alain Deveza. In de laatste klassementsproef, 30 kilometer lang, was het weer onzeker. Onze rivalen speelden op safe door regenbanden te monteren, maar wij besloten voor mediums te gaan. En dat was een uitstekend idee, want we stegen van de 6e naar de 4e plaats algemeen. Op gravel was het, ondanks de aanwezigheid van vierwielaandrijving, een formaliteit. De Porsche 911 Safari is geknipt voor dit soort ondergrond en het team deed de rest. En zo wonnen we de Trophy! Bedankt aan het hele BMA-team, en vooral aan de monteurs, die gewoon ongelooflijk waren! Wat een plezier…”

Alain Deveza zal in de tweede helft van het seizoen weer achter het stuur van een Porsche 911 BMA kruipen. In de tussentijd was de oogst perfect, zowel in Marokko als op “L’île de Beauté” …

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws