De #446 Milo Racing winnaar van een felbevochten Trophée des Volcans

De Fun Cup powered by Hankook heeft de liefhebbers van de discipline eens te meer getrakteerd op een prachtig spektakel. Op het weergaloze circuit van Charade trokken Kevin Balthazar, Sébastien Kluyskens en Pieter Ooms (#446 Milo Racing) pas in de slotfase het laken naar zich toe. Net achter hen zorgden Raphael Bolle Debal en Ralph Pierard (#487 AC Motorsport) voor de verrassing door de tweede plaats af te snoepen van de regerende kampioenen Guillaume Mondron, Simon Tourneur en Gilles Verleyen (#480 Milo Tourneur).

Voor de vierde afspraak van het seizoen van de Fun Cup powered by Hankook had organisator Kronos Events een ongebruikelijk format bedacht: twee wedstrijden van vier uur boden de teams een nieuwe uitdaging. Vooral in het tweede deel werd de zegestrijd herleid tot een duel tussen de twee speerpunten van Milo Racing, de #446 van Kevin Balthazar, Sébastien Kluyskens en Pieter Ooms enerzijds en de #280 van Kevin Caprasse, Edouard Mondron en Timo Van Impe anderzijds. Een drive through, die de leiders in het kampioenschap terugsloeg naar de zesde plek, bracht de beslissing.

“Na veel pech in de eerste drie wedstrijden van het jaar doet deze overwinning bijzonder veel deugd”, reageerde Pieter Ooms na zijn allereerste succes in de Fun Cup. “Op het einde van de eerste wedstrijdhelft hielden we wel even onze adem in, toen ik moest uitwijken en een plastic bak raakte. Gelukkig was de schade beperkt en konden we in optimale omstandigheden aan de tweede race beginnen. Dankzij dit succes trekken we met enorm veel vertrouwen naar de 25 Hours, waar ik vorig jaar al tweede werd. Het zou fantastisch zijn om op 16 juli de grootste beker in ontvangst te nemen, want op die dag verongelukte mijn vader 22 jaar geleden. Ik ben dus enorm gemotiveerd en het volledige team is er klaar voor!”

De strijd voor de zilveren medaille bleef aanhouden tot het bittere einde. Het was meteen ook de grootste verrassing van de Trophée des Volcans: de tweede plaats van Raphael Bolle Debal en Ralph Pierard in de #487 van AC Motorsport. Regerend kampioen Guillaume Mondron, teamgenoot van Simon Tourneur en Gilles Verleyen, deed er alles aan om Milo Racing een dubbelzege te bezorgen met de #480 Milo Tourneur, maar beet uiteindelijk in het zand.

Door de agressieve curbstones van het circuit van Charade moesten verschillende favorieten vroegtijdig de handdoek in de ring werpen door problemen met de ophanging. De #424 Groupe Lemoine by M3M Racing (Cédric Bollen-Matteo Raspatelli-Michael Leenders) voerde het klassement aan toen het euvel de kop opstak, maar ook de #498 Compact Machinery by Leader (Benoit Dupont-Tristan Földesi-Enzo Ferrari) en de #517 DDK Mega van polesitters Mathieu Detry, Claude Pirson en Pierre-Yves Corthals vielen om dezelfde reden door de mand.

Fun: Michaël Mazuin Sport klopt Milo HHH

De ambitie om op het algemene podium te eindigen viel net in het water, maar de troepen van Michaël Mazuin Sport keerden toch met de glimlach huiswaarts. De #486 Michaël Mazuin Sport (Lucas Taelman-Louis Mazuin-Nathan Brauns) veroverde een nieuwe overwinning in de Fun-categorie – voor teams zonder Top Gun-rijder – al werd de druk van de #489 Milo HHH (Marnix Hommerson-Niek Hommerson-Alex Hommerson) in de slotfase bijna onhoudbaar. Het team uit Fosses-la-Ville plaatste nog een tweede team op het podium, dankzij de derde plaats van de #514 (Michaël Mazuin-Camille Mazuin).

Clubsport Racing greep in Frankrijk naast het podium van de Fun-categorie. De #415 van Koen De Wit en Antoine Morlet bevond zich na de eerste helft van de Trophée des Volcans aan de leiding van het algemene klassement, maar in het tweede deel van de race liep de auto schade op toen Antoine Morlet een achterligger moest ontwijken.

Pure: eindelijk een eerste zege voor de leiders in het kampioenschap

Bovenop hun uitmuntende prestatie in het algemene klassement, waren Raphael Bolle Debal en Ralph Pierard (#487 AC Motorsport) uiteraard ook heer en meester in de Pure-categorie, voor rijders die voornamelijk de Fun Cup als ervaring hebben. Ze namen hun teamgenoot Benoit Arnaudet mee op het podium, die door een blessure enkel de kwalificatiesessie had kunnen betwisten. De rijders van AC Motorsport verstevigen dankzij hun eerste zege de leidersplaats in het kampioenschap.

Het podium in Pure werd vervolledigd door de #53 Nice Cars-Wondercar (Simon Carrera-Frédéric Bocquet) en de #278 Eastkart by Acome (Dusty Kukenheim-Frédéric Delhez-Mitchel Kukenheim-Nicolas Fedorenko).

Biplace: Milo Monster Trendy na spannende eindsprint

Door de afwezigheid van de #365 Car-Pass LRE by Comtoyou, de leiders in de Biplace-categorie, rook de concurrentie haar kans om in Charade met de zege aan de haal te gaan. Michael Lottefier, Francis Plunus en Tom Rensonnet (#342 Milo Monster Trendy) realiseerden zowel de polepositie als de overwinning in beide wedstrijden, maar toch kwam het succes in de slotfase nog in gevaar.

“Een late tussenkomst van de Safety Car zorgde voor een hergroepering”, vertelde Tom Rensonnet aan de voet van het podium. “Mijn twee achtervolgers kwamen zo opnieuw in mijn kielzog terecht en tot overmaat van ramp was ik de enige die met een passagier onderweg was. Gelukkig was het tempo net goed genoeg om samen met mijn teamgenoten te mogen vieren op de bovenste podiumtrede.”

Het verschil met de eerste achtervolgers, de #356 Drive 4 Fun van Sébastien Jungen en David Determe en de #381 DPW Racing van een sterke Michiel Lescroart, Mathieu Simoné en Davy Sneppe, bedroeg uiteindelijk minder dan vijf seconden. De spanning was te snijden tot in de laatste meters!

De conclusie is vanzelfsprekend: de verplaatsing naar het circuit van Charade heeft in geen geval ontgoocheld! Op 15 en 16 juli mag u niet alleen minstens evenveel actie verwachten tijdens de 25ste editie van de Hankook 25 Hours Fun Cup op het Circuit de Spa-Francorchamps, maar ook talloze animaties die van de uitstap naar de Ardennen een onvergetelijke gebeurtenis zullen maken. Info en tickets vindt u op de website 25hours.be. See you in Francorchamps!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws