Waarom u de Crowdstrike 24 Hours of Spa niet mag missen

De 75ste CrowdStrike 24 Hours of Spa staan voor de deur. De eerste voorbereidende rondjes worden op 29 juni gedraaid, de wedstrijd wordt op 1 en 2 juli afgewerkt.

Het belooft een spectaculaire editie te worden, met 71 auto’s die dag en nacht over het ontzagwekkende circuit van Spa-Francorchamps zullen razen. Dat is de hoofdbrok, maar er zijn nog veel andere factoren die er voor zorgen dat dit een niet-te-missen evenement is. Ziehier vijf redenen om de grootste GT-race ter wereld ter plaatse bij te wonen.

Ongeëvenaarde strijd

Er is een goede reden waarom de etmaalrace in Spa beschouwd wordt als de meest competitieve GT-race ter wereld. Met een startveld van meer dan 70 bolides, die samen acht constructeurs vertegenwoordigen, zal het niveau van de race hoger liggen dan bij gelijk welke ander evenement.

Qua rijders tekent de absolute top present. De definitieve deelnemerslijst is nog geofficialiseerd, maar u kan er nu al zeker van zijn dat er tientallen professionele GT-toppers aan de start zullen staan, in de kleuren van de grootste automerken. Ook de semiprofessionele rijders of gentlemen drivers horen bij de besten van hun klasse, want Spa eist van iedere deelnemer moed, talent en zelfbeheersing.

Er zijn hoogstwaarschijnlijk zowat 20 teams die een gooi naar de zege kunnen doen, plus nog een pak andere die voor een verrassing kunnen zorgen. Ook in elke klasse wordt er een felle strijd verwacht, dus op het zeven kilometer lange circuit valt er altijd wel iets te beleven. Als iemand u vertelt dat ze nu al weten wie er gaat winnen, gewoon lachen en knikken. Zelfs de best geïnformeerde waarnemer is niet in staat te voorspellen wie er zondagnamiddag op het hoogste podiumtrapje zal staan.

Entertainment naast het circuit

Als u het evenement enkel van op televisie of de livestream kent, dan zou u kunnen denken dat de CrowdStrike 24 Hours of Spa enkel een race is. Maar het is veel meer dan dat. Ook als de wagens niet rijden valt er heel wat te beleven.

De best gekende traditie is wellicht de parade op woensdag, waarbij alle deelnemende auto’s, plus vertegenwoordigers uit het voorprogramma, over de openbare weg van het circuit naar de stadscentrum van Spa rijden. Daar kunnen de fans de bolides van heel dichtbij bewonderen, en op handtekeningen van hun favoriete rijders jagen. Beter zelfs: de hele parade is helemaal gratis.

Als u houdt van electronic dance, dan komt u op zaterdagavond zeker aan uw trekken tijdens het CrowdStrike 24 Hours of Spa concert. Wereldster Martin Solveig is dit jaar de headliner, en krijgt in de loop van de avond het gezelschap van Alex Germys, Dave Lambert, en Loulou Players. Toegang tot het concert is inbegrepen bij het algemeen inkomticket.

Dat zijn de belangrijkste evenementen, maar toeschouwers kunnen zich op nog veel andere manieren amuseren, vooral in de CrowdStrike 24 Hours of Spa Fan Zone. Daar bevinden zich onder andere de Pirelli Experience, het Monster Village en de Fanatec Esports Arena, net zoals er stands van de belangrijkste merken in de paddock te bewonderen vallen en ’s avonds aan een pitwalk kan worden deelgenomen. Van het openen van de deuren op donderdag tot het vallen van de finishvlag op zondagnamiddag valt er altijd wel iets te zien of te beleven.

Een mythisch circuit

Er kan niet aan worden getwijfeld dat Spa-Francorchamps bij de meest historische en mythische circuits ter wereld hoort. In 1922 werd er al voor het eerst geracet, de eerste editie van de 24 Uur volgde twee jaar later. Het is dus de oudste race op dit circuit, een race die volgend jaar zijn honderdste verjaardag viert.

Vanuit het standpunt van de rijder is het enorm uitdagend, met enkele supersnelle bochten en grote niveauverschillen. Het is al bijna een cliché om hier ook de weersomstandigheden in Spa aan te halen, maar ze spelen een enorme rol en een juiste inschatting kan het verschil tussen winst en verlies bepalen. En de locatie in de Ardennen zorgt er uiteraard voor dat de race plaatsvindt in een uniek en onmiddellijk herkenbaar decor.

Recent vernieuwingen hebben voor nog betere omstandigheden voor de toeschouwers gezorgd: vorig jaar kwam er bovenaan de Raidillon een enorme tribune bij, en dit jaar werd hetzelfde gedaan in de afdaling tussen La Source en Eau Rouge. Iedere autosportfan moet dit circuit ooit eens bezocht hebben – en is er een betere reden om dat te doen dan tijdens de CrowdStrike 24 Hours of Spa?

Spectaculair voorprogramma

Alsof de 24 Uur nog niet voldoende waren, wordt er tijdens het weekend ook nog eens zes uur door andere bolides geracet, plus wat virtuele wedstrijden in de paddock, plus een indrukwekkende GT1-demo. In het voorprogramma steekt er dit jaar zelfs een splinternieuw kampioenschap, de McLaren Trophy Europe, die recent zijn allereerste race op Circuit Paul Ricard hield, en nu al meteen de uitdaging van het circuit van Spa-Francorchamps aangaat.

De Lamborghini Super Trofeo is een vaste waarde van het evenement, en laat ook nu zijn typische V10-gegrom door de Ardennen schallen. De GT4 European Series werkt opnieuw samen met GT4 Scandinavia, wat een startgrid van bijna 60 oplevert. Formula Regional European Championship by Alpine zorgt voor wat eenzitteractie, terwijl er tijdens de niet minder dan vijf GT1 Sports Club by Curbstone sessies enkele indrukwekkende hypercars op het circuit te bewonderen vallen.

Er is ook esports in de Fanatec Arena, met de 60 minuten durende Assetto Corsa Competizione races voor de Fanatec Esports GT Pro Series en de SRO Esports SIM Pro Series. Meer info over het nevenprogramma dit jaar vindt u hier.

Grootste GT-race ter wereld

Het kan grappig klinken, maar één van de beste redenen om naar Spa af te zakken is… omdat zo veel mensen naar Spa komen! De plek is gigantisch groot, maar het is er altijd levendig, waardoor er een soort van een festivalsfeertje wordt gecreëerd en het duidelijk is dat er iets belangrijk te gebeuren staat. Er valt niet aan die indruk te ontsnappen, of het nu tijdens de parade is, of tijdens een wandeling langs het circuit na zonsondergang. Beschrijf het hoe u wil, maar bijzonder is dit evenement zeker wel.

Dit is zeker en vast de grootste GT-race ter wereld. U hoeft ons niet op ons woord te nemen, maar koop een ticket, organiseer de trip en maak zelf mee hoe grandioos de CrowdStrike 24 Hours of Spa is.

Geven we dit nog even ter info mee:

Voor de editie 2023 van de CrowdStrike 24 Hours of Spa is er een waaier aan ticketopties voor handen. Zo kan u enkel voor donderdag en vrijdag tickets kopen, die u toelaten om de uitgebreide oefensessies en kwalificaties bij te wonen, én de vele races in het voorprogramma. Een ticket voor zondag geeft toegang tot het circuit en de tribunes, plus toegang tot de paddock, voor de tweede helft van de race.

Zij die niets van de CrowdStrike 24 Hours of Spa willen missen, die kunnen met een Algemeen Inkom-ticket van donderdag tot en met zondag langs het circuit en op de tribunes terecht, net zoals in de Fan Village en bij het muziekconcert op zaterdagavond. Wie zich helemaal in de sfeer wil onderdompelen kan kiezen voor een Algemeen Inkom + Paddock-ticket, dat naast de eerder genoemde plaatsen ook toegang heeft tot de paddock van de CrowdStrike 24 Hours of Spa.

Voor zij die het evenement al hebben bijgewoond zal de timing allicht vertrouwd aandoen. Hou er rekening mee dat alle hieronder vermelde tijden de lokale tijden (CEST) zijn. Actie begint op dinsdag 27 juni, met de Bronze Test (14u55), met de parade op woensdag. Op donderdag zijn er dan vanaf 11u20 heel wat sessies. We beginnen met de Free Practice, gevolgd door Pre-Qualifying om 18u10. De kwalificaties beginnen om 21u20, en bepalen niet alleen de 20 wagens die mogen deelnemen aan de SuperPole, maar ook de startposities van plek 21 tot 72. De drukke dag wordt afgesloten met de Night Practice (23 uur).

Op vrijdag draait het allemaal rond de SuperPole. Eerst is er voor het volledige startveld een Warm-up van 30 minuten (19u55), waarna om 20u35 de snelste 20 wagens van de kwalificaties in omgekeerde volgorde elk om beurt hun snelle rondjes mogen draaien en zo zullen bepalen wie de pole positie voor de 75ste editie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa verovert.

Nu de volledige startgrid is bepaald, is er enkel nog de race te gaan. De startprocedure begint op zaterdag 1 juli om 15u30, en de CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 start om 16u30. De traditionele live streaming is via het GTWorld YouTube-kanaal beschikbaar in het Engels, Frans, Duits en Italiaans. Meer info volgt binnenkort.

Wat de races in het voorprogramma betreft: de GT4 European Series, Lamborghini Super Trofeo, McLaren Trophy Europe en Formula Regional European Championship by Alpine hebben elk een race op vrijdagnamiddag, en een tweede in de aanloop naar de 24 uurs-race op zaterdag. De Fanatec Esports GT Pro Series en SRO Esports SIM Pro Series houden elk een Assetto Corsa Competizione race van een uur in de Fanatec Esports Arena, die zich in de paddock bevindt. De GT1 Sports Club Powered by Curbstone beschikt over vijf sessies van een half uur, die worden verreden tussen donderdagavond en zaterdagnamiddag. De laatste sessie is ook de laatste activiteit op het circuit voor de etmaalrace start.

De editie 2023 van de CrowdStrike 24 Hours of Spa is de 75ste editie van de Belgische enduranceklassieker, de 23stedie volgens de GT-regels wordt verreden. Indien alle 72 GT3-wagens de startgrid halen, wordt dat een nieuw record voor het evenement.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws