Lander Dhaene: goed voor 9 besttijden

Ook Lander Dhaene en François Geerlandt tekenden afgelopen weekend present in de Ardeca Ypres Rally. Hun wedstrijdverhaal:

“De heilige week begon pas dinsdag voor ons met een last-minute test in Rexpoede. Momenteel zit ik bij BMA voor het schrijven van mijn masterproef. Aangezien er nog een plaats over was om te testen, hebben we die met beide handen gegrepen. Op test hebben we een nieuwe setup geprobeerd die ons duidelijk beter ligt. Het voelt minder aan als “in je zetel” rijden. Als piloot krijg je veel meer feedback van de wagen waardoor je ook beter en sneller kunt anticiperen. De wagen voelt dus meer aan als een echte koersauto en zet je ook meer aan om het onderste uit de kan te halen. So, test done and dusted, op naar de befaamde shakedown in Nieuwkerke.
De woensdag en donderdag stonden de verkenningen op het menu. Donderdagavond kon iedereen onze wagen komen bezichtigen bij Renault garage Coppenolle in Poperinge tijdens onze persvoorstelling. Het was een gezellige avond met heel wat fans en vrienden die “JEFF” (lees onze Clio Rally5) eens van dichtbij wilden zien. Via deze weg willen we ook Frederik Coppenolle bedanken dat we er opnieuw bij mochten zijn!
Donderdagavond werd er de traditionele shakedown gereden in Nieuwkerke. In F1 stijl werd er door de ‘grote jongens’ drie kwalificatieruns gereden. We hadden dus wat tijd om zelf het spektakel te aanschouwen van o.a. Stéphane Lefebvre, Adrien Fourmaux en onze Poperingse mini-held Gilles Pyck #poperingeboys! Tegen 20h mocht iedereen aanschuiven in Nieuwkerke. We reden twee runs en beslisten dat het voldoende was, deels ook om het materiaal wat te sparen voor de effectieve wedstrijd.
Plots was het heel snel vrijdag en de stress begon toch lichtjes binnen te sijpelen. Daarom besloot ik om nog even wat decompressie op te zoeken samen met mijn hond “Kurtje”, jawel genaamd naar de Duitse herder uit de Vlaamse serie ‘Nonkels’. Ons Kurtje wist de bolides in het servicepark wel te appreciëren!
Genoeg chill en relax, we waren klaar om aan het echte werk te beginnen. 221km tegen de klok kregen we voorgeschoteld, gespreid over twee dagen. Voor ons is dit de 3e maal Ieper. We kunnen dus van een klein thuisvoordeel spreken. Onze tactiek? Zoals copiloot François Geerlandt altijd zegt: “Plankgas, geen genade en maximaal het thuisvoordeel uitspelen in de openingsronde!” Jammer genoeg werd er niet veel gereden…SS Kemmelberg 1 geannuleerd, normtijden op SS Mesen 1 en op SS Langemark 1 gingen onze concullega’s en goeie vrienden Xavier Dekeyser en Nele Tassaert even in de gracht. Gelukkig konden ze terug hun rally hervatten dankzij de mannen van “de koorde”. Dus enkel op SS Westouter 1 konden we toeslaan. Voor aanvang van de 2e ronde staan we eerste in de rally5 klasse met een kleine 10 seconden voorsprong. In die 2e ronde slagen we er echter maar in om één keer een snelste tijd neer te zetten. We verliezen onze eerste plaats uiteindelijk op SS Langemark 2, de laatste proef van de vrijdagavond. Na de start word ik in een hele snelle waaier plots opgeschrikt door mensen die op de weg staan om me te vertragen. In de data kon je zien dat we op dat moment van 140 km/h naar 30km/h gaan in no time. Ik verschoot me een bult en crashte bijna zelf onze wagen…. Om dan te zien dat de wagen voor ons nog een eindje verder in de gracht lag i.p.v. net na de blinde waaier zoals ik eerst vermoedde. Gelukkig was de bemanning OK en is er uiteindelijk niks ergs gebeurd. Echter verliezen we op Langemark 13 seconden door het voorval. Onze concullega’s Aaron Duville en Stijn Devleeschauwer sluiten dag 1 af als leider in de Rally5 klasse. Wij volgen op 3,3 seconden algemeen. Maar op zaterdag staan SS Reninge, SS Watou (homestage!), SS Dikkebus en SS Hollebeke op het menu, dus alles is nog mogelijk.

De zaterdagvoormiddag draaien we 3 van de 4 snelste tijden in de Rally5 klasse. Waarmee we aan de leiding komen met 22,5 seconden voorsprong. Vooral op SS Watou en SS Dikkebus voelden we ons helemaal thuis en amuseerden we ons te pletter. Ikzelf was uiteraard super tevreden alhoewel ik nog weinig in de leiderspositie heb gestaan. Het is niet eenvoudig om het evenwicht te vinden tussen de wedstrijd controleren en toch nog een snel tempo rijden. Echter is dit alles een deel van het leerproces. De volgende ronde was iets minder gecontroleerd…. SS Reninge had ik nog altijd niet helemaal onder de knie al wisten we het verlies op onze concullega’s nog relatief te beperken. Enkel de rechterspiegel maakte kennis met een paaltje. Op SS Watou , de proef waar ikzelf woon, waren we nog steeds de te kloppen mannen. SS Dikkebus dan, een proef die we ook heel goed kennen en waar het ritme van Watou nog in onze kleren zat. We reden er een strak tempo maar het welbekende ‘kapelletje’ deed ons terug de das om. Een 2-tal jaar geleden schoof ik bij ‘het kapelletje’ de gracht in tijdens mijn eerste rallywedstrijd. Ditmaal viel de wagen stil…zes à tien seconden tikten weg vooraleer we terug onze weg konden verderzetten. Aan de finish verliezen we uiteindelijk één seconde op de concullega’s. De schade hebben we dus kunnen beperken maar er zat meer in. Als laatste proef van deze lust stond SS Hollebeke op het menu met 22km tegen de klok. Dit was een fantastisch mooie proef met heel veel uitdagingen maar een genot om over te scheuren. Het was behoorlijk warm en fris water/Aquarius voor de start hadden we niet meer bij ons. Ikzelf had tijdens de proef echt last van de warmte en moeite om gefocust te blijven. Aan de finish kunnen we gelukkig relatief de schade beperken. In de regroup net voor de laatste service waren de batterijen echt leeg. Ik was volledig kapot en opgepeuzeld door de Ieperse klassementsproeven haha!
Dankzij de goeie zorgen van het BMA team werden François, JEFF en ik klaargestoomd voor de laatste lus van deze 58e editie van de Ardeca Ypres Rally. Nog 2 proeven (SS Reninge & SS Watou) te gaan met slechts 22 seconden voorspong op Aaron Duville. Alles kan nog, denk maar aan een lekke band die het kat en muis spel nog volledig kan omkeren. Vooral wij kunnen nog alles verliezen. Onze tactiek was om een strak tempo aan te houden met weinig risico, vooral op Reninge kun je makkelijk lek rijden. Aan de finish moeten we daar 2,9 seconden toegeven op Aaron. Nu richting SS Watou, één van onze favoriete klassementsproeven. In Watou laten we de grote risico’s links liggen. Tot onze verbazing draaien we er nog steeds de snelste tijd met amper 0,60 seconden voorsprong op Aaron en Xavier die identiek dezelfde tijd draaien. Dat was het dan 18 proeven in onze prachtige Westhoek waarvan we 9 snelste tijden op de tabellen zetten in de rally5 klasse. We hebben voor de eerste maal in onze nog prille rallycarrière iets gewonnen! Het moet nog steeds wat binnenkomen maar we zijn super tevreden over het weekend.
We willen onze sponsors bedanken voor het vertrouwen en de steun. Hopelijk hebben zij ook een fantastisch weekend achter de rug. Mijn ouders en familie verdienen zeker ook een eervolle vermelding! Bedankt aan alle vrijwilligers die onze veiligheid en die van de toeschouwers waarborgden in deze bloedhete editie. Last but not least een grote s/o naar alle supporters op post en de mensen die een team shirt gekocht hebben. T-shirts zijn nog steeds beschikbaar, graag een berichte sturen naar Lander Dhaene of François Geerlandt!”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws