Recordaantal Porsche-klantenteams doet mee aan 24-uursrace van Spa

De 24-uursrace op Spa-Francorchamps wordt beschouwd als het jaarlijkse hoogtepunt van het GT3-seizoen. Tijdens de 75e editie van het traditionele evenement in de Belgische Ardennen staat komend weekend een recordaantal van 14 Porsche 911 GT3 R op de startgrid. In zijn debuutseizoen is de racewagen op basis van de 992-generatie een van de grote favorieten tijdens de uithoudingsklassieker. De klantenteams in de hoogste pro-categorie hebben hun zinnen gezet op de negende overwinning voor een Porsche in deze race.

Een klein jaar geleden toonde Porsche de nieuwe 911 GT3 R voor het eerst tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps. Het racedebuut vond plaats tijdens de 24 uur van Daytona in januari. Komend weekend staan er 14 van deze in Weissach ontwikkelde raceauto’s op de grid van de Belgische uithoudingsklassieker. Ze vormen het grootste contingent ooit van de sportwagenfabrikant op wat misschien wel ’s werelds belangrijkste GT3-evenement is. De nieuwe 911 GT3 R, gebaseerd op de 992-generatie, kan tot 416 kW (565 pk) produceren. Elf klantenteams strijden met in totaal 53 coureurs op de zogenaamde Ardennen-achtbaan in vier verschillende classificaties. Tot nu toe heeft een Porsche deze historische endurancerace acht keer gewonnen. De laatste twee overwinningen volgden elkaar op: in 2019 zorgden Kévin Estre (Frankrijk), Michael Christensen (Denemarken) en Richard Lietz (Oostenrijk) voor de eindzege met de 911 GT3 R van GPX Racing. Een jaar later herhaalde het fabriekstrio Nick Tandy (Verenigd Koninkrijk), Earl Bamber (Nieuw-Zeeland) en Laurens Vanthoor (België) het huzarenstukje, dit keer voor Rowe Racing.

“Veertien Porsche 911 GT3 R – we zijn nog nooit zo sterk vertegenwoordigd geweest tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps! We zijn erg blij met de enorme steun van onze klantenteams, die ook hun vertrouwen in onze nieuwe auto weerspiegelt”, benadrukt Sebastian Golz, Project Manager Porsche 911 GT3 R. “De race zelf zal waarschijnlijk weer zwaar worden. Een 72-koppig veld met GT3-auto’s die bijna aan elkaar gewaagd zijn op slechts zeven kilometer circuit, bestuurd door vele potentiële winnaars: dat geeft het evenement, dat zich al lang heeft ontwikkeld tot een 24-uurssprint, een duidelijk en uniek verkoopargument. Het is iedereen tegen iedereen. Na de testritten voelen we ons goed voorbereid. Ik hoop dat een negende overwinning voor een Porsche op dit uithoudingshoogtepunt voor ons binnen handbereik ligt.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws