Deelnemers aan GR Yaris Challenge doorstaan hitte

Andermaal maakten de airco’s van de deelnemende equipes in de GR Yaris Challenge overuren! In een extreem warme GTC Rally doorstonden de teams de extreme weersomstandigheden goed en met de zesde plaats voor Yannick Vrielink in het algemeen klassement liet de kampioen van vorig seizoen opnieuw van zich spreken. Maar ook Rick Arendsen, Eduard Eertink en Roel van der Zanden behoorden tot de smaakmakers van de 2023-editie van de GTC Rally. En net als drie weken geleden in de Vechtdal Rally was er een opvallend podium, met alweer een enigszins gelukkig zege voor Kevin van Deijne (Hyundai), op de tweede plaats gevolgd door een verrassende Roald Leemans (VW Polo) en Jim van den Heuvel (Renault) op het laagste treetje van het erepodium.

Van alle deelnemende equipes aan de GTC Rally beschikten alleen de GR Yarissen over airconditioning! Toch schakelden de meeste Yaris-coureurs de pk’s-kostende verkoeling op de klassementsproeven uit, want warm of niet, elke pk telt in de jacht op de snelste tijd.

Yannick Vrielink was weer een klasse apart, maar kende zeker geen probleemloze rally. Dit keer weer genavigeerd door Harm van Koppen speelde vooral in de eerste ronde van vier klassementsproeven de hitte de Yaris van Vrielink enigszins parten. Zijn leidende positie in de GR Yaris Challenge kwam geen moment in gevaar en eenmaal in de top-10 van de algemene rangschikking had Vrielink het geluk aan zijn zijde toen tegen het einde van de rally Satorius en Ten Vregelaar nog wegvielen, waardoor hij de zesde plaats voor zich opeiste.

Eduard Eertink

Achter Vrielink vocht Rick Arendsen in de Pro-versie van de Yaris een mooi gevecht uit met Eduard Eertink, die in de ‘standaard’ Yaris rijdt. Gaandeweg de wedstrijd wist Arendsen zijn aanvankelijke achterstand om te buigen naar een voorsprong op Eertink. Roel van der Zanden zag samen met navigator Gijs Boom de inspanningen beloond met de vierde plaats in de Challenge, waarin hij nog wel derde staat in de tussenstand, achter Eertink en de onbetwiste leider Vrielink, maar nog voor Arendsen en Van Gerven. Jan van Gerven moest net als HP Meilink helaas verstek laten gaan in de GTC Rally, maar hopelijk zijn zij er bij de volgende ronde van de GR Yaris Challenge tijdens de Eurol Hellendoorn Rally op vrijdag 15 en zaterdag 16 september gewoon bij.

Over de GR Yaris
Afgeleid van de WRC-winnende Yaris van het Toyota Gazoo Racing World Rally Team is de GR Yaris een volbloed sportwagen. De Challenge-versie werd door HWM aangepast voor gebruik in de rallysport. Met een 1,6 liter driecilinder turbomotor levert de vierwielaangedreven GR Yaris in rallytrim zo’n 260 pk en komt daarmee op elke ondergrond tot fenomenale prestaties. “De GR Yaris biedt enorm veel waar voor zijn geld, want de aanschafprijs is relatief laag en de running costs vallen ook mee constateerden we na het eerste seizoen,” aldus Hans Weijs.

Reacties van de deelnemers aan de GR Yaris Challenge na de Vechtdal Rally

1e Yannick Vrielink/Harm van Koppen
Yannick Vrielink is aan de finish van de rally uiteraard tevreden: “Het resultaat is prachtig natuurlijk, maar ik had gehoopt echt de strijd met Ten Vregelaar aan te kunnen gaan. Nu moest ik profiteren van een foutje van hem, maar het maakt de strijd in het Nederlands Rallykampioenschap er natuurlijk wel spannender door. Die koelingsproblemen hebben ons in de eerste twee rondes wel de nodige tijd gekost, maar verder ging het prima en gaf Harm mij weer een goede coaching. Zo leer ik elke rally nog bij.” In de GTC Rally reed Vrielink met startnummer 65, als eerbetoon aan zijn onlangs overleden vriend, motorcoureur Joey den Besten.

Rick Arendsen

2e: Rick Arendsen/Edwin Arendsen
Met de tweede plaats achter Vrielink is Rick Arendsen blij: “In onze derde rally hebben we nu dan toch een goed resultaat. Ik heb een mentale deal met mezelf gesloten hier om in ieder geval te finishen al ging dat een beetje ten koste van de snelheid. Nu moet het volgende keer nog een klap harder, maar we zijn op de goede weg.” Op advies van Vrielink probeerde Rick Arendsen in de laatste, in het donker verreden ronde van de Nacht van Achtmaal een gele bril voor beter zicht: “Het lijkt toch beter zicht en meer vertrouwen te geven. Jammer dat onze lampenbar op de laatste twee proeven een eigen leven ging leiden, waardoor het licht niet meer de goede kant op scheen en ik dus niet optimaal kon profiteren van een beter beeld.”

3e: Eduard Eertink/Bart van Heun
Voor Eduard Eertink was het eindresultaat in Achtmaal niet tevredenstellend: “Op sommige proeven hadden navigator Bart van Heun en ik echt het idee dat we elke bocht goed namen en dan bleek toch onze tijd tegen te vallen; we snappen niet goed waar dat door komt,” zegt Eertink al halverwege de wedstrijd. “We moeten dat nog eens goed analyseren, want de Eurol Hellendoorn Rally staat nu als volgende ronde op de kalender en dat is onze thuisrally en dan moeten we voor onze achterban en voor onszelf natuurlijk optimaal presteren.”

4e: Roel van der Zanden/Gijs Boom
“Allereerst de complimenten voor ons serviceteam, want die hebben bij tropische temperaturen keihard gewerkt en dragen in belangrijke mate bij aan onze prestaties. Zeker toen in de eerste ronde van vier proeven een remblok afbrak moesten ze aan de bak. Maar met die nieuwe remmen ging het meteen een stuk beter,” vertelt Roel van der Zanden. “We zitten in een lang leerproces, maar krijgen echt elke rally meer vertrouwen in en met de auto en Gijs en ik gaan ook steeds beter; we werken nu aan verdere nuances in de pacenotes en gaan daardoor snellere tijden op de klokken zetten. Dus we zijn gewoon tevreden!”

Roel van der Zanden
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws