Drukke rallymaand wordt op gang getrokken in Staden

Met niet minder dan 2 BRC-rally’s (Oudenaarde en Roeselare) en evenveel VAS-rally’s(Staden en Kasterlee) in net een maand tijd, wordt de rallymolen de komende weken terug op volle gang getrokken. AMCS uit Staden trekt het tweede deel van het seizoen zondag op gang met de 14de editie van de Rally van Staden.
De meer dan 100 deelnemers krijgen een kleine 200 km voorgeschoteld, waarvan zo’n 143 km tegen de klok, met vier ronden van telkens drie klassementsproeven: Staden, Oostnieuwkerke en Westrozebeke. Zondagmorgen rolt de eerste wagen van het podium om 8 uur, de winnaar mag tegen 17.45u de champagneflessen ontkurken.
Het kan zeker een boeiende strijd worden voor het podium en de ereplaatsen. De meeste ogen zullen natuurlijk gericht zijn op Andy Lefevere, die zijn eerste wedstrijdmeters zal rijden met de Volkswagen Polo GTI R5 van bij SXM. De enige ervaring die Andy tot nu toe heeft aan het stuur van een R5, is een deelname in 2019 aan de Rally van Kortrijk met een Skoda Fabia R5(5de algemeen). Dus wordt het zeker eventjes wennen aan de Polo, die Vanneste bestuurde in Ieper, en waarmee Miclotte naar de zege reed in de ORC-rally. Tijdens de persconferentie vertelde de zaakvoerder van Yprauto dat hij Staden vooral zal zien als een grote test voor de Omloop van Vlaanderen op 1 & 2 september. Maar hij is een kind van de streek en zal zijn vele supporters niet willen ontgoochelen. Dus plaats hem toch maar niet te ver op uw pronostiekblaadje.

Jan Petersen

Wie we ook vooraan mogen verwachten zijn Gunther Monnens met de vertrouwde Porsche 991, en Chris Van Woensel, genavigeerd door de plaatselijke Rik Snaet, die nog eens de Mitsubishi WRC05 van onder het zeil haalt. Of komt het gevaar uit buitenlandse hoek, met de aanwezigheid van de Nederlander Jasper Van den Heuvel(Mitsubishi Lancer X) en de Deen Jan Petersen (Peugeot 208 T16 R5)?

Chris Vandamme

Stefaan Prinzie en Chris Vandamme kunnen niet alleen robbertje onder elkaar uitvechten wie de beste Alpine-piloot wordt, ook in het algemeen klassement kunnen ze hun woordje meepraten. Net zoals Jeoffrey Lerminez (Ford Fiesta R5), Philip Barbier(Mitsibishi Lancer X) of een zekere….Paul Lietaer.

Paul Lietaer

De Opel Ascona 400-rijder bewees onlangs in de TBR dat hij het jonge geweld nog altijd de baas kan en snelde zo naar de overwinning in een meer dan spannende secondenstrijd. Bij de Historics moet hij ditmaal rekening houden met Cedriek Merlevede (BMW E30 M3) en Nick Toorré(Ford Sierra Cosworth), al vertelde deze tijdens de voorstelling dat hij blij zal zijn ietwat in de schaduw van de Polle te blijven.

Andere kandidaten voor een ereplaats bij de ‘oudjes’ zijn Damon Noyelle (Subaru Impreza 555), Mathieu Vandoolaeghe(Mercedes 190), voor de gelegenheid met vrouwlief Rebecca Snaet op stap, Danny Vancoillie(Opel Kadett) en Piet Declercq(Porsche 911).

Jonas Dewilde-Jeffrey Vandenbussche

Bij de voortrekkers is het vooral uitkijken naar het gevecht tussen de verschillende Renault Clio-piloten. En het is nu al een feit dat de plaatselijke Jonas Dewilde niet zomaar de zege op een blaadje zal geserveerd worden. Een kleine greep uit de tegenstand: Lander Depotter, Thibaut Vandeputte, meervoudig Belgisch kampioen Pieter Tsjoen, genavigeerd door dochter Juliette, Steve Seret, Reinaud Van Eecke en Nordin Debyser.

Nordin Debyser

Al is het ook wel uitkijken bij de voorwielaangedreven bolides naar de niet-Clio mannen, als Vincent Verstraete en Thijs Meirlevede, beiden met Ford Fiesta, en Maxim Decock met de Opel Corsa.

Remi Pollet

Ook bij de BMW’s kan het weer vuurwerk worden. Een combinatie van snelheid en spektakel, dat is wat mensen als Kurt Braekevelt, Thierry Cokelaere, Lorenzo Vandenheede, Ashley Vercruysse, Eric Deprez, Brecht Lievens, de gebroeders Pollet en vele anderen garanderen.

In de divisie 1-2 zijn, bij afwezigheid van Stefaan Tjoens, de meeste ogen gericht op de Mitsubishi van Jeroen Vanhoutte. Misschien een uitgelezen kans voor Luc Diet en Ellen Van Dycke om hun kleine Peugeot 106 terug op het podium te hijsen.

Luc Diet
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws