Els Delva: “Ik ben in Ieper geboren, dat zegt genoeg”

Op de vooravond van de Aarova Rally Oudenaarde zijn Dirk Vermeersch en corijder Els Delva nog steeds derde in de tussenstand van de Historic-punten. Het beveiligen van een plaats in de Top 3 is dan ook het belangrijkste doel van het duo van de LePlan-Vermeersch Wine & Beer 124 Spider Abarth in deze negende wedstrijd van het Historic Belgian Rally Championship. Voor Els Delva (41) is de afspraak in Oudenaarde bijzonder, want zij is een kind van de streek!

“Ik ben woonachtig in Otegem en dat is gelegen op een boogscheut van Oudenaarde. Aantreden in eigen streek betekent dat vrienden, familie – met aan de spits mijn echtgenoot Brendy en Zoë en Leonie, onze twee dochters – alles van dichtbij komen volgen en voor ons echt kunnen supporteren!”

Wie het in West-Vlaanderen over rally heeft, denkt automatisch aan Ieper.

“Ik ben geboren en getogen in Ieper en als kind tekende ik elk jaar aanwezig tijdens de befaamde 24 Uren van Ieper! Ik was een grote fan van Snijers-Colebunders in de rood-witte Escort Cosworth en daar langs de klassementsproeven of op en rond de Ieperse markt kreeg de microbe mij te pakken. Ik nam daarop regelmatig deel aan regularity, leerde er het werken met een road-book en tijdkaarten en het lag voor de hand dat mijn voorkeur ging naar een plaats in het rechterstoeltje.”

Met wie als rijder beleefde je je ‘doop’?

“Dat was met Paul Lietaer! Wij woonden niet ver van elkaar, ik kende hem en zo beleefde ik aan zijn zijde mijn allereerste ervaring! Het was in 2017 dat ik, jawel, in Oudenaarde aan de zijde van een lokale rijder voor de eerste keer écht nota’s las en de kneepjes van het vak leerde.”

In de Haspengouw Rally in 2022 volgde het debuut als co van niemand minder dan Dirk Vermeersch. Hoe zijn jullie samengekomen?

“Ik hoorde via via dat hij een corijder zocht, ik trok mijn stoute schoenen aan – ja, hij was voor mij een monument in de autosport, zowel op circuit als in rally – en contacteerde Dirk. Eind 2021 hadden wij een eerste contact, het klikte en op die basis waren we vertrokken voor het seizoen in 2022.”

Dirk staat bekend als een pietje precies. Hoe verliep de eerste samenwerking?

“Omdat ik de reputatie van Dirk kende, had ik voor mezelf de lat hoog gelegd, maar dat neemt niet weg dat ik die eerste keer redelijk zenuwachtig was! Wat voor Dirk telt, is dat hij zich 100% kan concentreren op het besturen van de Fiat en zich voor de start van een klassementsproef niet hoeft bezig te houden met dit of dat. Mijn taak bestaat eruit om rust te brengen in de auto. Ondertussen zijn we perfect op elkaar ingespeeld en weet Dirk ook dat ik qua voorbereiding van een rally niets aan het toeval overlaat. Dat neemt allemaal zeer veel tijd in beslag. Gelukkig heb ik een werkgever – ik werk voltijds als administratief bediende – met zeer veel begrip voor mijn hobby en dat laat mij toe om op de vrijdag die een rally voorafgaat telkens vrijaf te nemen.”

Afspraak in Oudenaarde op zaterdag 19 augustus met Dirk Vermeersch, Els Delva en de technische staf van Luc ‘LV Tuning’ die er, eens te meer, zullen voor zorgen dat het duo kan beschikken over een piekfijn klaargemaakte LePlan-Vermeersch Wine & Beer Fiat 124 Spider Abarth!

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws