Belgische uitdaging voor Nederlandse Clio Trophy

Na een welverdiende zomerstop is het komend weekend tijd voor het tweede buitenlandse avontuur van de Motul Clio Rally Trophy. De deelnemers trekken richting het Belgische Roeselare voor de Omloop van Vlaanderen die dit jaar al voor de 63e keer gereden wordt en met recht een Belgische klassieker genoemd mag worden.

De afwisselende kalender van de Motul Clio Rally Trophy biedt de deelnemers de kans om kennis te maken met de uitdagende West-Vlaamse proeven waar in voorgaande jaren grote namen als Bruno Thiry, Patrick Snijers, Freddy Loix en Stephane Lefebvre als winnaar gehuldigd werden. De wegen zijn snel en nodigen met de flauwe bochtencombinaties uit tot snijden, maar de greppels langs de wegen zijn verraderlijk diep en straffen foutjes genadeloos af. Hiermee biedt de Omloop van Vlaanderen een nieuwe en leerzame ervaring aan de deelnemers van de Motul Clio Rally Trophy die je in Nederland niet zondermeer tegenkomt.

De wedstrijd is tevens een test van het uithoudingsvermogen van de deelnemers. Op vrijdagavond staan na twee verkenningsdagen direct vijf proeven op het programma waarvan twee in de duisternis verreden zullen worden. Zaterdag vormt het zwaartepunt van de wedstrijd met maar liefst vijftien proeven. De teams worden om negen uur ‘s-morgens aan de start verwacht om de klok rond te rijden en ’s-avonds rond negen uur weer te finishen.

Elbert Deij

De strijd om het kampioenschap is momenteel ongekend spannend. Elbert Deij en Nadia Muilwijk zijn de trotse leiders in zowel het algemene als het Rally5 klassement. Willem Wouter Overbeek en Christiaan van der Rijsen volgen echter op korte achterstand en hebben dit jaar laten zien op pure snelheid moeilijk te kloppen te zijn. Door hun uitval in de ELE Rally hebben zij echter al een schrapresultaat genoteerd en kunnen ze zich geen foutje meer permitteren. Deij heeft nog een schrapresultaat op zak, wat betekent dat hij dit jaar nog maximaal 47 punten kan scoren terwijl Overbeek nog 70 punten kan behalen.

Jasper en Miranda Cuppens volgen als outsiders op de laatste podiumplaats en bewijzen het hele seizoen al dat constantheid ook een belangrijke factor is in de rallysport. Ze haalden al een podiumplaats en meerdere goede resultaten binnen en zijn erop gebrand dat in Vlaanderen ook weer te doen. De Motul Clio Rally Trophy spreekt ze bovendien dermate aan dat ze in de aanloop naar de vorige wedstrijd, de GTC Rally, een gloednieuwe Renault Clio Rally5 hebben gekocht die in Vlaanderen zal debuteren.

Esmee den Hartigh en Rene Bril zijn er als constante factor ook weer bij en waren zelfs de eersten die zich inschreven voor ‘de Omloop’. Aan het begin van het jaar reed het duo al de ‘Rallye des Ardennes. Hoewel die wedstrijd een heel ander karakter heeft, hebben ze dus al wel enige Belgische ervaring om op voort te bouwen.

De komst van de Rally3 versie van de Renault Clio zorgt ook voor enige opschudding. Jeroen Klein Kromhof reed tot op heden met de Rally4 uitvoering maar maakt in Vlaanderen de overstap naar de Rally3. Hij rijdt hierdoor buiten het klassement van de Motul Clio Rally Trophy.

De Omloop van Vlaanderen is de vierde ronde van de Motul Clio Rally Trophy. De wedstrijd vindt plaats op vrijdag 1 en zaterdag 2 september in de omgeving van Roeselare, België. Na 20 proeven over 185 kilometer worden de deelnemers zaterdagavond gehuldigd.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws