Q1 Trackracing beleeft alle emoties

De 45ste editie van de 24 Hours of Zolder leverde eens te meer het bewijs hoe hard de race op Limburgse bodem is voor mens en machine. Een jaar na de schitterende tweede plaats van Q1 Trackracing, wist Xavier Maassen met een erg mooie ronde de Porsche 911 GT3 Cup #54 van het team naar de eerste startplaats te rijden. Jan Ooms zette de ‘#55’ op de achtste plek en daarmee leek het team uit Maaseik zeer goed gewapend voor de belangrijkste wedstrijd van het Belcar Endurance Championship.

De wedstrijd startte goed en een tijdlang reed de bolide van Maassen-Lauryssen-De Wilde-Schouten vooraan, tot een vastgelopen wielnaaf er anders over besliste en een vroegtijdig einde aan de race van de eerste leiders maakte. Ook de andere Porsche van het team kreeg af te rekenen met een gelijkaardig euvel en finishte uiteindelijk als zeventiende.

De 24 Hours of Zolder was afgelopen weekend aan de 45ste editie toe, met een publieke opkomst die liet zien dat autosport meer dan ooit populair is België. Die 32.000 toeschouwers zagen hoe zaterdag om 16u00 de eerste auto van het startveld – dat maar liefst 40 bolides telde – een Porsche 911 GT3 Cup van Q1 Trackracing was. Op donderdag had de Limburger Xavier Maassen de Porsche immers naar de polepositie gereden en hij klopte daarbij een reeks nationale en internationale vedetten.

“Het niveau van de rijders was erg hoog dit jaar”, aldus Xavier Maassen. “Onder meer Dylan Pereira, regerend Porsche Mobil1 Supercup-kampioen, maar ook een hele reeks sterkhouders uit de Porsche Carrera Cup Benelux en mannen met ervaring in de Franse Carrera Cup stonden aan de start. Om dan net hen te kloppen in een Porsche 911 GT3 Cup, is toch wel iets waar ik best trots op ben. Ik wil het team Q1 Trackracing bedanken voor de prima wagen en de solide ondersteuning en ook mijn teamgenoten die me het vertrouwen gegeven hebben om deze oefening aan te vatten.

Met een sterke start kon Jan Lauryssen een mooie bonus bijeen rijden, maar na 47 ronden viel een Full Course Yellow op een slecht moment en dat maakte dat de ‘#54’ op achtervolgen aangewezen was, om goed tweehonderd ronden later weer de leiding over te nemen. “Maar op dat moment liep een wiel vast en dat was dan ook einde oefening”, vertelt Lauryssen ontgoocheld. “Wij hadden een team om mee te spelen voor de zege, zowel op het asfalt als in de box en iedereen is uiteraard erg ontgoocheld. Dit is een gruwelijke wedstrijd en wij hebben ondervonden hoe snel alles kan veranderen. Ik kan alleen maar het team en mijn teamgenoten bedanken en hopen dat we volgend jaar weer kunnen meespelen.”

Ook de #55 van Jan Ooms, Filip Teunkens en Glenn Paenen reed een sterk eerste deel van de wedstrijd, “maar ook wij kenden een soortgelijk probleem”, aldus Teunkens. “Dit is bijzonder jammer, want een mooie ereplaats had er voor ons zeker ingezeten en in de optiek van het kampioenschap is dit ook niet goed. Dit heet dan balen, echt balen…”

Op donderdag 7 september is Q1 Trackracing weer op Circuit Zolder, voor de derde manche van de Porsche Sprint Challenge Benelux, gevolgd op datzelfde circuit door de vijfde meeting van de Porsche Carrera Cup Benelux op 8, 9 en 10 september.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws