Belangrijk nieuws voor de Yokohama Spa Rally Classic

Al heel wat jaren beschikt de Spa Rally, finale van het Belgian Rally Championship, over een VHRS, of regularity, nevenwedstrijd, onder de naam Yokohama Spa Rally Classic. Voor de editie 2023, op 25 en 26 november, besloot organisator DG Sport om enkele wijzigingen aan te brengen aan het runnen van die regularitywedstrijd. En dat zou heel wat liefhebbers van de discipline wel eens danig kunnen bevallen…

Regularitywedstrijden voor historic rallywagens zijn een Belgische uitvinding, begonnen met de Coupe des Sources, en de discipline is ons land dan ook best populair te noemen. Zowel op nationaal als op internationaal vlak zijn de beste Belgische teams ook steevast voorin te vinden, en er zijn ook steeds meer wedstrijden. Meer was er bij DG Sport niet nodig om het beheer van de Yokohama Spa Rally Classic binnen de Spa Rally aan te passen, op een 100% asfalt parcours, dat ieder jaar zeer in de smaak valt.

Zo vallen de regularitycategorieën voortaan onder de verantwoordelijkheid van een alom tegenwoordig personage in de discipline: Yves Noelanders! De beroemde corijder met lange erelijst aarzelde geen ogenblik toen hem werd gevraagd om deel uit te maken van de organisatie van deze regularitytopper van de tweede seizoenshelft.

“Ik ken Bernard Herman al een hele tijd, en toen hij me vroeg om te helpen het VHRS-annex van de Spa Rally een nieuwe impuls te geven, beviel de uitdaging me wel”, stelt ‘Nono’. “Ik ga de data van het roadbook strikt controleren en ook de vele tijdswaarnemingen vastleggen. Regularity is een discipline die het moet hebben van precisie en expertise, en ik vind dat de Yokohama Spa Rally Classic de goede richting uitgaat. Net als in Frankrijk worden er in België steeds meer wedstrijden op gesloten wegen afgewerkt, wat de veiligheid uiteraard verhoogt…”

En dat is niet alles! In het spoor van de aankondiging van Yves Noelanders heeft DG Sport ook de komst van het welbekende JB Time Concept van de familie Bailly geofficialiseerd. Zij zullen zich ontfermen over de rangschikkingen en uitslagen van de Yokohama Spa Rally Classic! Net zoals tijdens de Dakar Classic, Tour Auto, Rallye des Princesses, Rallye du Neige et Glace en vele andere prestigieuze wedstrijden nemen José, Gilles en Michaël Bailly het rekencentrum van de wedstrijd voor hun rekening, gebruik makend van bergen ervaring.

“De Yokohama Spa Rally Classic is een evenement dat dezelfde aandacht verdient als de zogenaamde ‘moderne’ versie van de Spa Rally”, stelt Christian Jupsin in naam van DG Sport. “De finale van het BRC staat bekend voor zijn hoogstaande organisatie, maar er kon nog worden geschaafd aan de Classic-wedstrijd. Met de komst van Yves Noelanders en de familie Bailly beschikken we nu over een eersteklaspakket, en daar mogen we best blij om zijn.”

Nieuwigheden die eens te meer benadrukken dat DG Sport de regularity in het kader van de Spa Rally in de kijker wil zetten. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws