Roger Hodenius verstevigt leidersplaats in BRC Master Cup

In de BRC Master Cup voorbehouden voor rijders die de kaap van 50 jaar gepasseerd zijn, is ervaring en terreinkennis doorgaans een van de belangrijkste kwaliteiten. Die stelling ging dit weekend niet op in de A&D Omloop van Vlaanderen, waar de Nederlanders Jos Verstappen en Roger Hodenius de dubbel scoorden in de BRC Master Cup, ondanks het feit dat ze voor de eerste keer aan de start stonden in Roeselare. Bovendien lagen de proeven er ’s ochtends verraderlijk glad bij.

Zoals verwacht ging de overwinning naar Jos Verstappen, die zelfs lang op weg leek naar de algemene overwinning. Een foutje op de voorlaatste proef kostte hem de zege algemeen, maar bij de Masters was de voorsprong voldoende groot om de overwinning te pakken. “Ach, tweede of eerste algemeen, het zal mijn leven niet veranderen. Ik heb genoten van de felle strijd en van de mooie, uitdagende proeven,” verklaarde Jos Verstappen, die oprukt naar de 3de plaats bij de Masters.

Jos Verstappen

Zijn teamgenoot Roger Hodenius zorgde voor een nog straffere prestatie door 5de algemeen te worden met zijn Skoda Fabia RS Rally2. Laten we immers niet vergeten dat Hodenius pas vorig jaar debuteerde in de rallysport en nooit eerder aan de start stond in Roeselare.
“Ik kan je vertellen dat we meteen goed wakker waren! Zowel vrijdag als zaterdag waren de eerste proeven verschrikkelijk moeilijk. Het had geregend en de koorden lagen er heel modderig bij. Na de eerste auto’s lag er veel vuil op de baan en het asfalt is erg glad. We hebben tot de laatste meter moeten aanvallen om de vijfde plaats vast te houden, want Nicola Stampaert kwam nog terug tot binnen een seconde!,” lachte Roger Hodenius.
Jimmy Dhondt werd derde bij zijn debuut met de Citroën C3 Rally2. De titelverdediger in de Master Cup was tevreden met zijn 8ste plaats algemeen. “Het was mijn eerste wedstrijd met de Citroën en natuurlijk moest ik in het begin nog wennen aan het gedrag van de auto. Het is een wereld van verschil in vergelijking met de Fiesta. De auto was top, maar de piloot moet nog veel leren,” lachte Jimmy.
Bert Coene, vierde, moest ook wennen aan het gedrag van zijn Ford Fiesta Rally2. “Het is de nieuwste generatie van de Fiesta Rally2, voorzien van alle evoluties. Je zou denken dat het gedrag vergelijkbaar is met de eerste generatie van de Fiesta R5, maar alles is anders. Ik ben blij dat Jasper van den Heuvel op de shakedown donderdag de wagen mee heeft afgesteld. In de loop van de wedstrijd kreeg ik meer vertrouwen, maar ik heb nog meer kilometers nodig…”

Bert Coene

Paul Lietaer, tweede in Historic, werd vijfde bij de Masters, voor Thierry Cokelaere, die zijn eerste overwinning behaalde in de M Cup. “Ik stond al twee keer op het podium in de M Cup in Roeselare, maar deze keer heb ik eindelijk de eerste zege te pakken. Ik moest wel hard trappen om Franky Boulat af te houden. Op de Zoning kon ik telkens een klein verschil maken. Die proef ligt me wel, want daar kan ik mijn ervaring als kartpiloot gebruiken,” vertelde de piloot uit Oostrozebeke.
Franky Boulat strandde inderdaad op 2″2 van Cokelaere, net als Richard Pex, die in de Master Cup de punten van de 7de plaats pakte voor Boulat. “We hebben het ganse weekend enorm hard gereden, want ook Philip Lommers en Kurt Braeckevelt waren goed mee. Met een tweede plaats doe ik alvast een goede zaak in de tussenstand van de M Cup die beslist zal worden in de East Belgian Rally,” verklaarde Franky Boulat.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws