Spannende finale in Motul Clio Rally Trophy

De grote finale van de Motul Clio Rally Trophy vindt aanstaand weekend plaats tijdens de Hellendoorn Rally. Na vijf prachtige wedstrijden in Nederland, Duitsland en België vormt misschien wel de grootste rally van Nederland de apotheose van een spannend seizoen. In de Rally4 is de strijd al beslecht, daar gaat Jeroen Klein Kromhof er met de titel vandoor. In de Rally5 en het algemeen kampioenschap gaan Willem Wouter Overbeek en Elbert Deij uitmaken wie zich de beste mag noemen.

De Hellendoorn Rally is een van de populairste rally’s van Nederland. De omgeving draagt de rallysport een warm hart toe wat zich onder andere uit in het talrijk aanwezige publiek. Zij zijn vaak getuigen van hoe de snelste Nederlandse rijders sterke buitenlandse equipes bestrijden op de beruchte proeven bij onder andere Daarle, Markelo en Den Ham. Onverharde stroken geven karakter aan de proeven van de Hellendoorn Rally die weer een geheel nieuwe uitdaging belooft voor de deelnemers aan de Motul Clio Rally Trophy.

Willem Wouter Overbeek en Christiaan van der Rijsen gaan als favorieten van start. Iedere wedstrijd die ze finishten wisten ze te winnen en een vijfde plaats in Hellendoorn is genoeg om, ongeacht het resultaat van anderen, de titel te bemachtigen. Elbert Deij en Nadia Muilwijk maken ook nog kans op het eremetaal. Zij rijden een zeer constant seizoen en staan altijd op het podium. Doordat ze iedere wedstrijd wisten te finishen en er een schrapresultaat geldt, levert alleen een tweede plaats of hoger nog extra punten op.

Voor Overbeek geldt dus een nieuwe uitdaging, het gaat in Hellendoorn niet alleen om de snelheid, maar juist ook om de betrouwbaarheid. Finishen is cruciaal, want met een 0-resultaat staat hij alsnog met lege handen. Makkelijker gezegd dan gedaan, net als voor diverse anderen is ‘Hellendoorn’ Overbeeks thuiswedstrijd, en dan is de jacht op de winst natuurlijk extra verleidelijk.

Willem-Wouter Overbeek

Andere lokale deelnemers zijn Henri Kamphuis en Ingmar Kobes. Ze maakten dit jaar beiden hun debuut tijdens de ELE Rally en reden nog de nodige kilometers buiten de Trophy om. Ze zullen erop gebrand zijn om het Overbeek lastig te maken op de wegen die ze zo goed kennen. Esmee den Hartigh wordt zoals altijd bijgestaan door René Bril, de Wierdenaar woont praktisch aan een van de proeven en zal zijn lokale terreinkennis dan ook inzetten om Den Hartigh optimaal over de proeven te begeleiden.

Ook de zuidelijke inbreng is bijzonder sterk. Jasper en Miranda Cuppens zitten stevig in het zadel op de derde plaats door hun constante prestaties gedurende het seizoen. Tijdens de vorige wedstrijd in Vlaanderen reden ze voor het eerst met hun nieuwe auto direct naar een podiumplaats. John Coumans en Renaldo Lier lieten Vlaanderen schieten nadat de pechduivel hun een goede klassering in het kampioenschap ontnam maar zijn er in Hellendoorn weer bij om het seizoen waardig af te sluiten. Dat geldt ook voor Nard Ippen en Mark Bierbooms die normaliter in de Belgische Trophy te vinden zijn. In de GTC Rally werd duidelijk dat ze een geduchte concurrent zijn voor de overwinning.

In de laatste wedstrijd worden er ook nog nieuwe deelnemers verwelkomd. Dames eerst, Renee Schwietert maakte dit jaar haar rallydebuut buiten de Trophy om in de Vechtdal Rally maar moest daar helaas al snel de strijd staken. In Hellendoorn wordt zij genavigeerd door de ervaren Radboud van Hoek die haar de fijne kneepjes van het vak bij zal brengen en zal helpen om zoveel mogelijk kilometers te maken. Willem Taale had al eerder in het jaar willen debuteren maar moest dat uitstellen door een blessure van zijn navigator, in Hellendoorn is hij er voor het eerst bij. Ard Pierik draait al veel langer mee in de rallysport, zowel als rijder als navigator en stapt nu over naar de Renault Clio Rally5 om te zien of hij die ervaring om kan zetten naar een goed resultaat in de Motul Clio Rally Trophy.

De Rally3 uitvoering van de Renault Clio is bijzonder populair en trekt in Hellendoorn enkele vaste deelnemers van de Motul Clio Rally Trophy naar de wereld der vierwielaandrijving. Alle drie de broers Klein Kromhof rijden in Hellendoorn in een Rally3, evenals Ben van de Laar en Marlon Krieger. Mitchel van den Brink maakt het kwintet compleet.

Elbert Deij

De Hellendoorn Rally is de vijfde en laatste ronde van de Motul Clio Rally Trophy. De wedstrijd vindt plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 september in de omgeving van Markelo, Na 16 proeven over 160 kilometer worden de deelnemers zaterdag aan het begin van de avond op finishpodium verwacht.

Foto’s: Motul Clio Rally Trophy

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws