Zege en podium voor Luc Vanderfeesten in de AM-klasse

Het afgelopen weekend werd op Circuit Zolder de voorlaatste manche van de Porsche Carrera Cup Benelux 2023 afgewerkt. Voor RedAnt Racing werd het er één van gemengde gevoelens. De podiumambities van Sam Dejonghe kregen onder andere door een lekke band niet de gelegenheid te worden bewaarheid, maar in de AM-klasse bekroonde Luc Vanderfeesten zijn niet aflatende progressie met een eerste zege en een podium.

Een zonovergoten circuit, meer dan 20.000 toeschouwers, aangename sfeer: de voorlaatste manche van de Porsche Carrera Cup Benelux, gehouden op Circuit Zolder in het kader van de Truck GP, mocht gezien zijn. Die ideale omstandigheden zorgden ook binnen de RedAnt Racing-troepen voor extra motivatie. Wat niet wil zeggen dat alles van een leien dakje liep…

Aan het stuur van de #777 Porsche wist Sam Dejonghe zich voor beide races op zondag als zesde te kwalificeren. “Onze kwalificaties lopen al een pak beter dan enkele races geleden, al moeten we nog een beetje werken om helemaal de ‘sweet spot’ van de band over één rondje te vinden”, analyseert Dejonghe.

Bij de start van de eerste race geraakte Dejonghe ontzettend goed weg, maar lang kon hij daar niet van genieten. “Al na een paar bochten voelde ik dat ik rechtsachter een leegloper had”, doet Dejonghe het relaas. “Bij de eerste doortocht van de chicane schoof de auto ook weg, strandde ik op de boordsteen en dat was dat.”

“Allicht is de band geraakt door brokstukken die na de truckraces op de baan zijn blijven liggen”, vermoedt team manager Marc Goossens. “Jammer, want de start van Sam liet veel moois vermoeden.”

Bij de tweede wedstrijd raakte Dejonghe iets minder goed weg, maar een verstandige inhaalrace en fouten bij de concurrentie zorgden er voor dat hij als vijfde werd afgevlagd. “Bij de start bleek de koppeling niet in topvorm”, legt Dejonghe uit. “En dat scheelt wel wat als je meteen wat plaatsen moet goedmaken. Dat is dan wel gelukt, maar misschien had er meer ingezeten.”

Luc Vanderfeesten mocht dan weer best tevreden zijn over het Zolderse weekend. “Luc heeft dan ook heel sterk gewerkt”, licht teameigenaar Bert Redant toe. “Al van bij de testdag op donderdag was hij helemaal bij de les, en boekte gestaag progressie. Dat vertaalde zich tijdens de kwalificaties in Lucs beste rondetijd ooit in Zolder.”

In de eerste race trok Vanderfeesten de lijn door, en sloot die af met een klinkende overwinning in de AM-klasse, zijn eerste in de Porsche Carrera Cup Benelux. “Ik heb er hard moeten voor vechten”, legt de rijder van de #911 Porsche uit. “Er waren wel wat incidenten en neutralisaties, waardoor het lastig was om het juiste ritme aan te houden. Maar uiteindelijk wist ik de concurrentie toch af te houden.”

Voor de tweede race had Vanderfeesten zeker het potentieel om die prestatie te herhalen. “Alleen werd dat mij moeilijk gemaakt door de positie van de startlichten in Zolder”, legt hij uit. “Als je wat verder op de grid staat, zijn die zo goed als onzichtbaar. We hebben het probleem al eerder aangekaart, maar er wordt blijkbaar niets aan gedaan. Nu, ik moest dus een beetje gokken, waardoor ik geen goede start had. Tot daar aan toe, maar het is een beetje zuur als je dan in de eerste bocht van de baan wordt gedrukt.”

Vanderfeesten kon zijn weg verder zetten, en tikte nog als derde in de AM-klasse aan. “Ik kwam net te kort voor de tweede plek”, besluit hij. “Maar ik kan na dit weekend enkel een heel positieve conclusie trekken. Ik heb heel veel geleerd, ook en vooral door de uitstekende entourage van RedAnt Racing en de vele tips die ze me meegaven. Een mooi einde van mijn seizoen.”

Want over twee weken is het opnieuw de beurt aan Ad Geerts om de #911 Porsche te besturen, tijdens het seizoensslot op de Red Bull Ring. Sam Dejonghe is er uiteraard ook opnieuw bij, om er te pogen nog wat plaatsjes in de tussenstand te winnen.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws