Nederlandse Motul Clio Rally Trophy breidt verder uit, met ook Monteberg op programma

Na twee succesvolle seizoenen gaat de Motul Clio Rally Trophy ook in 2024 vol gas door. De trophy blijft zich net als haar deelnemers ontwikkelen en groeit door met de toevoeging van de Rally3 klasse en een kalender met drie nieuwe wedstrijden.

Het succes van de Motul Clio Rally Trophy is evident. Afgelopen seizoen namen maar liefst 14 verschillende bestuurders, vergezeld door 16 verschillende navigatoren, in trophyverband plaats achter het stuur van een Renault Clio. Hiermee groeide de Trophy flink door ten opzichte van het jaar ervoor met een mooie mix van ervaren deelnemers en debutanten in de sport.

Een van de sterkste eigenschappen van de Motul Clio Rally Trophy is de inzet van officiële Renault Clio’s die volgens de FIA Rallypiramide worden opgebouwd. Hierdoor ontstaat een natuurlijk doorgroeimodel waar deelnemers vanuit de Rally5 auto hun vervolgstappen in de sport kunnen zetten in de snellere Rally4 of Rally3 modellen van de voor hen vertrouwde Renault Clio.

De hagelnieuwe Renault Clio Rally3 kwam halverwege dit seizoen op de markt en vormde zodoende nog geen onderdeel van de Motul Clio Rally Trophy. De aantrekkingskracht van de krachtige vierwielaandrijver was echter dermate groot dat diverse Trophy deelnemers toch al de overstap maakten. De potentie van de auto werd ook al getoond met een derde plaats in het algemeen klassement tijdens de GTC Rally. In het komende seizoen wordt de Renault Clio Rally3 dan ook opgenomen in de Motul Clio Rally Trophy. Met de toevoeging van de Rally3 wordt een nieuwe klasseindeling opgesteld waarin drie klassementen worden opgesteld. De Rally3 en Rally4 worden samengevoegd in één klasse, de Rally5 blijft een aparte klasse en er komt ook weer een algemeen klassement waarin de combinatie van de algemene uitslag en klasse uitslag het aantal punten bepaalt. De Rally3 en Rally4 worden samen in een klasse gevoegd om een spannende strijd te waarborgen waarbij de vierwiel aangedreven Rally3 het opneemt tegen de lichtere voorwiel aangedreven Rally4.

Naast doorgroeimogelijkheden staat de Motul Clio Rally Trophy ook voor afwisseling met het oog op de kalender zodat de deelnemers jaar op jaar nieuwe uitdaging voorgeschoteld krijgen. Dit jaar staan er dan ook weer drie nieuwe wedstrijden op de kalender ten opzichte van vorig jaar. In totaal bestaat de Motul Clio Rally Trophy 2024 uit zes wedstrijden, met één schrapresultaat.

Voor een extra uitdaging maakt de Motul Clio Rally Trophy ook graag een stapje over de grens en ook dit jaar staat er weer een buitenlandse wedstrijd op het programma. Omdat de betrokkenheid van de deelnemers centraal staat is deze door een stemming van de deelnemers bepaald. Alle equipes van afgelopen seizoen kregen de mogelijkheid om hun voorkeur uit te spreken waarna uiteindelijk de Monteberg Rally rondom het Belgische Poperinge werd verkozen.

De Motul Clio Rally Trophy start seizoen 2024 met de terugkeer van een oude bekende, de Zuiderzee Rally (23 maart). Deze mooie wedstrijd ontbrak de afgelopen jaren op de Nederlandse rallykalender maar keert in 2024 gelukkig weer terug. De dijjkproeven rondom Kampen bieden de deelnemers een unieke uitdaging. Hierna maken we de stap over de Begische grens. De Monteberg Rally (5 mei) wordt verreden in het rallygekke West-Vlaanderen en heeft enkele fantastische proeven op het programma staan die ook in de fameuze Ypres Rally worden gebruikt. Daarna is het tijd voor de eerste tweedaagse afspraak in Nederland tijdens de ELE Rally (24-25 mei). De Rally3 zal zich hier als een vis in het water voelen op de onverharde stroken door de bossen die de ELE kenmerken. De derde nieuwkomer op de kalender is de Vechtdal Rally (22 juni) rond Hardenberg. Dit compacte evenement biedt de deelnemers van de Motul Clio Rally Trophy weer een aantal nieuwe proeven in het oosten van het land. Aan het begin van de zomer keren we terug naar het zuiden voor de GTC Rally, ook bekend als de ‘Nacht van Achtmaal’ die uniek is door het grote aantal kilometers dat in het donker wordt gereden. Na de zomerstop volgt de grote finale bij de Hellendoorn Rally. Deze klassieker van de Nederlandse rallysport is de thuiswedstrijd van verschillende deelnemers en staat vet onderstreept in de agenda’s van heel rallyminnend Nederland. De kalender van de Motul Clio Rally Trophy is in 2024 dus weer compact van opzet met een mooi ritme van elke 3-4 weken een wedstrijd en bevat veel afwisseling met wedstrijden die stuk voor stuk hun eigen unieke karakter hebben.

Kalender Motul Clio Rally Trophy 2024
Zuiderzee Rally – 3 maart, Kampen
Monteberg Rally – 5 mei, Poperinge
ELE Rally – 24-25 mei, Son
Vechtdal Rally – 22 juni, Hardenberg
GTC Rally – 12-13 juli, Achtmaal
Hellendoorn Rally – 20-21 september, Hellendoorn

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws