Een Powerstage in elke Divisie 1-rally

De voorbije jaren waren er in de tweedaagse rally’s van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship telkens bonuspunten te verdienen op de allerlaatste klassementsproef, de zogenaamde Powerstage. Vanaf 2024 zal er in elke manche van het Divisie 1 kampioenschap een Powerstage zijn, waar bonuspunten te verdienen zijn. Het aantal bonuspunten varieert wel naargelang de duur van de wedstrijd.

Eind vorig seizoen werd een aantal vaste tenoren van het Belgisch rallykampioenschap gevraagd wat ze zouden willen veranderen. Een van de bemerkingen die werd gemaakt was het feit dat er niet in elke wedstrijd van het kampioenschap een Powerstage was, waardoor een opgave in een tweedaagse rally meer punten kostte dan een opgave in een eendagswedstrijd.

De BRC Promotor en RACB Sport hebben geluisterd naar deze suggestie van de rijders. Voortaan is er een Powerstage in elke wedstrijd van Divisie 1. Er blijft wel een verschil in het aantal bonuspunten dat te verdienen is. Die bonuspunten worden enkel gescoord door wagens van de klassen RC2, RC3, RC4, RC5 of RGT.

De puntentelling in de tweedaagse D1-wedstrijden (Rally van Wallonië, Ardeca Ypres Rally, A&D Omloop van Vlaanderen, Spa Rally) blijft behouden: 5-4-3-2-1 punten voor de vijf snelste piloten. In een Divisie 1-eendagswedstrijd (Rally van Haspengouw, Sezoensrally, East Belgian Rally) is de puntentelling 3-2-1 voor de drie snelste piloten.

Wat de kalender betreft, zijn er eveneens twee belangrijke verschuivingen. De Aarova Oudenaarde Rally had plannen om opnieuw naar de herfst te verschuiven, de enige wedstrijd in Oost-Vlaanderen zal opnieuw verreden worden in de maand augustus, meer bepaald op zaterdag 24 augustus.

De Spa Rally, ook in 2024 de apotheose van een ongetwijfeld weer erg boeiend rallyseizoen, zal een week later verreden worden, op zaterdag 30 november en zondag 1 december.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws