Pascal Feryn ontfermt zich over een andere deelnemer

Pascal Feryn (Toyota Hilux) eindigde maandagavond na een lange dag als achtste en eerste wagen in de open categorie van wagens, vrachtwagens en SSV’s. Het is een voorlopige uitslag die tegen dinsdagochtend zal worden aangepast omdat Feryn stopte toen een andere deelnemer crashte.

De deelnemers aan de Africa Eco Race verlieten maandagochtend het bivak van Dakhla voor een trip van 360 km tot aan de grensovergang met Mauritanië. Na de nodige controles wachtte hen nadien nog een verbindingsrit van 50 km tot aan de start van de zesde etappe. Gezien de lange verbindingsrit was het eerder een korte rit van 205 competitieve kilometers.

Na enkele uren wachten, het duurde een tijdje vooraleer iedereen de grenscontrole gepasseerd was, kon de zesde etappe van start gaan. Koen Wauters zat toen al op het vliegtuig richting België. Hij verliet de wedstrijd om in Nederland deel te nemen aan een concertreeks van De Vrienden van Amstel.

En dus zijn alle ogen in het team nu gericht op Pascal Feryn, de leider in de tussenstand bij de wagens. En Feryn deed het met de achtste plaats meer dan naar behoren. Hij eindigde als achtste op 11:01 van ritwinnaar Loubet (Apache). De uitslag zal in de loop van de avond of nacht worden aangepast omdat Feryn stopte toen hij de Hongaar Imre over de kop zag gaan. Pas nadat bleek dat die laatste niet gewond was reed de Belg verder. Bij aankomst in het bivak bood Feryn zich bij de wedstrijdleiding aan waar hem verteld werd dat hij de verloren tijd, om en bij de drie minuten, terug zal krijgen.

“Het was een korte maar snelle rit met twee kleine en eerder glooiende duinenpartijen”, begint Pascal Feryn zijn verhaal. “Alles ging goed tot we voor ons de Toyota Hilux van de Hongaar Imre over de kop zagen gaan. Op het moment dat wij stopten kropen piloot en copiloot al uit hun wagen. Ze waren een beetje duizelig maar voor het overige stelden ze het wel. We hebben nog even bij hen gewacht om dan te vertrekken. Bij aankomst zijn we naar de koersdirectie gegaan in de hoop om de tijd die we daar verloren hebben zouden terugkrijgen. We hebben daar enkele minuten verloren. Hoeveel moet nog blijken. Ik hoor officieus dat het er drie zijn. Tegen dinsdagochtend zullen we weten hoeveel het er zijn.”

Maandagavond is de Africa Eco Race halfweg. “We hebben zes etappes gehad en er komen er nog zes aan. Ik ga mijn aanpak niet veranderen en bouw de nodige reserve in”, zegt Pascal Feryn. “Ik heb maar één doel en dat is zondag finishen aan de Lac Rose. Op dit moment zijn we vierde algemeen en eerste wagen. Als we geen gekke dingen doen en de lijn van de voorbije dagen doortrekken komt het allemaal goed.”

Tom De Leeuw, Cedric Feryn en Bjorn Burgelman (Ginaf) eindigden op de elfde plaats. In de stand schuiven ze op naar de achtste plaats.

(foto met dank aan Feryn Dakar Sport)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws