Dakar: Schitterende resultaten voor Overdrive Racing

Overdrive Racing en Toyota Gazoo Racing wonnen vier van de 12 etappes en finishten de 46e Dakar Rally met Toyota Hiluxes als tweede, vierde, zesde, zevende, negende en elfde algemeen.

Guillaume de Mévius en Xavier Panseri vormden het sterrenduo van het team in een door Overdrive Racing geprepareerde Toyota GR DKR Hilux. De Belg won de openingsetappe en kwam na tijdsverlies in de eerste week geleidelijk terug in de strijd om een sensationele tweede plaats in het algemeen klassement te behalen achter de zegevierende Carlos Sainz en Lucas Cruz.

De Mévius zei: “Ik ben zeker heel blij. Het was een gekke race. We hadden nooit verwacht op het podium te staan. We hebben er altijd van gedroomd, maar dat was niet het doel aan het begin van de race. Het is een geweldig gevoel om hier te zijn, het is een geweldig gevoel om tweede te worden. Dank aan Overdrive, dank aan het team, dank aan mijn familie en vrienden die me zo gesteund hebben. Het is een geweldig gevoel. Het was erg uitdagend met lange etappes. Het was zwaar, maar we hebben het gehaald. Het gevoel is ongelooflijk.”

Teamgenoten Guerlain Chicherit en Alex Winocq werden 11e op de rustdag in Riyad na een stuurbekrachtigingsprobleem en zetten door tijdens de rit naar het noorden in de tweede week om twee klassementsproeven te winnen op weg naar de vierde plaats in hun Overdrive Racing-auto.

Chicherit zei: “De verloren tijd in de derde en vierde etappe is wat ons vandaag scheidt van de winnaars. Het is frustrerend, maar ik concentreer me liever op het positieve, namelijk ons fantastische herstel in het algemeen klassement. Alex (Winocq) heeft ongelooflijk werk geleverd met de navigatie, vooral in de uitdagende etappe 11 toen we de route openden en wonnen, wat zeldzaam is in onze sport. Ik wil ook Guillaume (de Mévius) en Xavier (Panseri) feliciteren met hun uitstekende tweede plaats. Onze prestaties hebben ons nieuwe team echt in de schijnwerpers gezet.”

Het Toyota Gazoo Racing trio Guy Botterill/Brett Cummings, Giniel de Viliers/Dennis Murphy en Lucas Moraes/Armand Monleón kwamen als zesde, zevende en negende algemeen over de finish, hoewel Moraes maar liefst tweede lag tot hij tijd verloor in de voorlaatste etappe. Botterill was de eerste rookie-finisher.

Denis Krotov en Konstantin Zhiltsov leverden opnieuw een solide prestatie en eindigden net buiten de top 10 op de 11e plaats in hun Overdrive Racing Toyota.

Het Italiaanse duo van Eugenio Amos en Paulo Ceci stopte op de laatste etappe en verspeelde hun kans om binnen de top 20 te eindigen.

Ronan Chabot en Gilles Picard waren niet ingeschreven voor de W2RC, maar de Franse equipe eindigde als 31e, twee plaatsen voor de Argentijn Juan-Cruz Yacopini en de Spaanse bijrijder Daniel Oliveras.

De Franse vader en dochter Lionel en Lucie Baud werden als 33e geklasseerd. Baud zei: “We waren op deze ongelooflijk zware race om emoties te delen. Na problemen met de hydraulische vijzels van de auto, ging de elektronische besturingseenheid kapot in de beruchte 48-uurs etappe. We slaagden erin om de etappe in overlevingsmodus uit te rijden, waarbij de auto geleidelijk langzamer ging rijden. Op slechts 500 meter van de finish reed de auto nog maar 10 km/u. We dachten dat we het niet zouden halen. De auto begaf het definitief precies op de finishlijn. Het was onmogelijk om nog twee meter verder te gaan. We lagen slechts twee meter uit de race na 547 km uitdagende duinen. Wat we hebben meegemaakt met Lucie is onbeschrijfelijk. Maar het is fantastisch om deze race te finishen!”

De getalenteerde jonge Amerikaan Seth Quintero kwam niet in aanmerking om mee te dingen naar de Dakar-eer nadat zijn Hilux in de eerste week een motorblokwissel onderging en hij reed goed totdat hij in etappe 10 van een grote valpartij crashte. Hij en zijn bijrijder Dennis Zenz haalden wel de finish in Yanbu.

Zoals gevreesd konden Yazeed Al-Rajhi en Timo Gottschalk niet starten in de tweede helft van het evenement na hun ongeluk in het eerste deel van de zesde etappe. Al-Rajhi, die het evenement drie dagen leidde, zei: “De rolkooi deed het geweldig en beschermde ons perfect tijdens de koprol. Maar hij raakte beschadigd tijdens het proces en reparaties waren niet toegestaan. We zijn er trots op dat we de Dakar Rally hebben geleid en het tempo hebben helpen bepalen. Nu moeten we naar de toekomst kijken en er alles aan doen om voor de W2RC-titel te vechten.”

Het Spaanse duo Isidre Esteve Pujol en José-Maria Villalobos reed met een door Overdrive Racing gebouwde Toyota Hilux onder de vlag van het Repsol Toyota Rally Team. Na problemen met de transmissie op de zesde etappe bracht het team twee nachten door onder de sterrenhemel. Villalobos verwijderde de voorste aandrijfassen en de cardanas, maar ze kwamen vervolgens urenlang vast te zitten onderaan een duin. De bemanning herstelde zich echter goed tijdens de tweede week en slaagde erin het evenement uit te rijden.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws