Guillaume de Mévius: “Nooit opgeven met erin te geloven!”

Gedurende twee weken stond hij in het nieuws en laaide de passie bij alle fans van autosport op! Met een scratchtijd in de allereerste klassementsproef van de Dakar 2024, in gezelschap van Xavier Panseri, waarna hij alom tegenwoordig was in de kopgroep, toonde Guillaume de Mévius zich alsmaar sterker! En de rijder op de Toyota Hilux T1+ Overdrive Racing besloot in Yanbu de meest legendarische en populaire van alle rally-raids op de tweede trede van het algemene podium, tussen Carlos Sainz en Sébastien Loeb! Een tiental dagen later vond Guillaume, nadat hij wat bekomen was van de intense emoties, de tijd om dit gewoonweg onwaarschijnlijke jaarbegin te analyseren…

“De eerste conclusie die ik kan trekken uit deze Dakar 2024, die voor altijd in mijn geheugen zal gegrift blijven, is dat je nooit mag opgeven met erin te geloven”, verklaart Guillaume. “In november 2023 was ik helemaal op mijn eentje bezig en hard aan het werk om mijn team, G Rally Team, in de beste omstandigheden aan de start van de wedstrijd te krijgen met de OT3 wagens. Maar als rijder, stond ik helemaal nergens! Ik had geen enkele zekerheid dat ik zelf aan de start zou staan! Maar ik liet het echter niet los en met de hulp van Jean-Marc Fortin, van Red Bull en van Guerlain Chicherit, vielen de puzzelstukjes uiteindelijk allemaal op hun plaats. Het was niet gemakkelijk, maar op het einde van deze Dakar, was er deze tweede plaats in het algemene klassement die aantoont dat hard werken altijd wordt beloond. En ook dat je altijd moet blijven geloven. Je moet je eigen geluk maken…”

Voor zijn eerste samenwerking met de ervaren Fransman Xavier Panseri, begon Guillaume de Mévius sterk aan de wedstrijd sterk, vooraleer de ontelbare valstrikken van het parcours dat door ASO was opgesteld te overwinnen om zo op het theatrale podium van Yanbu de best geklasseerd Toyota rijder te worden tussen Carlos Sainz en Lucas Cruz aan de ene kant, en Sébastien Loeb en Fabian Lurquin aan de andere kant! “De beste Toyota rijder zijn aan het einde van de Dakar 2024, doet me uiteraard plezier”, vervolgt Guillaume. “En me daar tussen de legendes te bevinden die Sainz en Loeb toch zijn, is een onvoorstelbare beloning, eigenlijk bijna gelijk aan een overwinning! Ik denk dat ze me al van bij het begin van de wedstrijd ernstig hebben genomen, denkende dat ik zonder twijfel een top 10 plaats zou kunnen binnenhalen. Maar na een aantal dagen hebben ze gezien, en begrepen, dat ik met hen vooraan ging meespelen tot op het einde! Meer nog dan de trofee voor de tweede plaats, denk ik dat ik vooral het respect heb gewonnen van deze oudere rijders. Stéphane Peterhansel en Mattias Ekström zijn ook met me komen praten en hebben me gefeliciteerd. Dat is eigenlijk wel typisch aan de rally-raid, die familiale kant die zijn oorsprong vind in het feit dat gedurende drie weken, als in een bubbel, iedereen alles samen meemaakt…”

Nu Carlos Sainz heeft aangekondigd dat hij niet verder zal deelnemen aan de rest van het W2RC kampioenschap in 2024, bevinden Guillaume de Mévius en Xavier Panseri zich in de ‘virtuele’ leiderspositie binnen het klassement. En dus volgt de onvermijdelijke vraag: wat nu? “Ik ben een privé-rijder, en vrij in mij doen en laten. Ik zou uiteraard nog graag deze Toyota rijden in de toekomst, want het is een krachtige en betrouwbare bolide, zoals we hebben kunnen vaststellen. Bovendien ligt de hele entourage van Overdrive Racing me nauw aan het hart. Maar ik sluit geen enkele deur. Nu dat iedereen naar huis is en het gewone leven zijn gangetje gaat, kunnen de onderhandelingen beginnen. En ik heb de intentie om met iedereen te gaan praten. Deze tweede plaats hoeft geen verdere uitleg, het is nu aan mij om hier het maximale uit te halen, in samenwerking met mijn partners. Wat absoluut zeker is, dat is dat ik in deze discipline van de rally-raid mijn plaats heb gevonden. Het is mijn wereldje. Deze sport is een prachtige mix tussen de snelheid van een rally, het beheer van je mogelijkheden en wat plantrekkerij. Dat is me op het lijf geschreven en ik voel er mij thuis…”

Nu er voor de laatste keer wordt teruggeblikt op deze Dakar 2024, wil Guillaume de Mévius graag een dankboodschap doorgeven… “Ik wil zeker de steun benadrukken die ik kreeg van mijn vader Grégoire, die aan mijn zijde stond gedurende al die jaren en die mij onophoudelijk heeft aangemoedigd en vooruit heeft geduwd. Met dank aan mijn familie, aan mijn vrienden en… aan alle Belgen trouwens! De steun die ik kreeg gedurende de Dakar was buitengewoon. Als je daar bent dan besef je dat dikwijls niet, omdat je geconcentreerd bent op de wedstrijd. Maar naarmate de dagen verstreken voelde ik dat de fans me ondersteunden en aanmoedigden om me naar het eindpodium te stuwen. Het was een aangename ervaring! Met dank aan allen! En tot zeer binnenkort…”

Foto’s: Met dank aan Simon Bauchau.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws