RACB M Cup: Eerste manche voor Mats Van den Brand

Zaterdag vond in en rond St-Truiden de eerste rally van het BRC 2024 plaats. Traditiegetrouw is de Haspengouwrally ook de seizoensopener van de RACB M Cup en dat was dit jaar niet anders.
In natte, gladde en modderige omstandigheden opende Mats van den Brand het snelst. Patrick Diels liet echter maar 4 sec liggen en ook Kurt Braeckevelt kon het spoor volgen op 11 sec. Opvallend waren de tijden van Gregory Vanovertveldt en Tom Ceuppens, die op de eerste kp meteen al meer dan een minuut verloren. Op kp 2 zagen we een herhaling van kp 1, met de scratch voor Mats vdB en de tweede tijd voor Patrick Diels.

Kurt Braeckevelt zou echter 3 minuten verliezen na een uitstapje in een veld, waardoor hij tegen een lange inhaalrace aankeek. Kp 3 werd geneutraliseerd door de sortie van Kurt Boone en na een nieuwe besttijd op kp 4 keerden Mats en co Eddy Smeets met een bonus van 12 tellen terug naar de service. Patrick Diels had als tweede al een mooie voorsprong van 44 seconden op Frederiek Vandeloock. Wouter Lievens volgde als vierde en nieuwkomer E-J Masquelier vond aardig zijn draai in het peloton als vijfde. Helaas waren we toen al een eerste M Cup’er kwijt: Jesse Monnens diende zijn mooie Compact aan de kant te zetten door een tik in de motor.
De tweede lus van 4 proeven startte met een besttijd van Patrick Diels, maar Mats vdB zette meteen orde op zaken met 3 opeenvolgende scratches. De posities in het klassement vooraan bleven behouden, maar na een reeks sterke tijden kwam Wouter Lievens terug tot op amper 1 seconde van Frederiek Vandeloock. Het leek dus spannend te worden voor de laatste podiumstek.

Frederik Vandeloock

De laatste boucle bracht nog wat verschuivingen teweeg, maar niet meer wat de top 2 betreft. Met nog es een reeks van 4 toptijden reden Mats van den Brand en co Eddy Smeets naar een verdiende zege. Patrick Diels diende zijn meerdere te erkennen in het ongenaakbare Nederlands-Belgische duo maar finishte na een sterke rally toch verdiend als 2e. Op kp 9 nam Wouter Lievens de derde plaats over van Frederiek Vandeloock, maar op kp 11 en 12 verloor Wouter helaas tijd achter voorliggers met problemen en daardoor kon Frederiek Vandeloock alsnog zijn eerste podiumstek in de M Cup binnenrijven.

Wouter Lievens

Op diezelfde kp parkeerde Tom Ceuppens zijn wagen trouwens nog in het opgavepark met mechanisch euvel. Gregory Vanovertveldt leek op weg naar een 6e plaats, maar door een sterke tijd op de laatste kp en een straftijd voor Edouard-Jean Masquelier wipte hij alsnog over de rookie naar P5. De inhaalrace van Kurt Braeckevelt werd nog verstoord toen hij na diverse kleine sorties nog meer tijd verloor. Het was duidelijk niet de dag van de Oostrozebeekse piloot, uiteindelijk tikte hij als 7e aan. Frank Baert eindigde 8e en Dany Claesen maakte het M Cup klassement compleet.

Frank Baert

De volgende wedstrijd wordt de TAC Rally in Tielt begin april. Traditioneel is dit een rally met een sterk deelnemersveld en heel wat lokale piloten, dus we kijken uit naar een spannende strijd!

Bron: Facebook RACB MCup

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws