Rally van Haspengouw in twee tijden voor John Wartique

John Wartique en Maxime Andernack, samen in een Volkswagen Polo GTI Rally2, behaalden tijdens de Rally van Haspengouw niet het verhoopte resultaat. En toch verliep de openingsmanche van het Belgian Rally Championship veel beter dan de elfde plaats in de eindstand laat vermoeden. Tekst en uitleg.

Sint-Truiden, zaterdagochtend. Bij de start van de Rally van Haspengouw regent het. In de Volkswagen Polo GTI Rally2 van SXM Compétition moeten John Wartique en Maxime Andernack hun plannen voor de opener van het Belgian Rally Championship bijstellen. “De weervoorspellers hadden een droge rally aangekondigd en ik moet toegeven dat deze neerslag me niet goed uitkomt”, bevestigt de rijder. “We hadden schitterende nota’s en ik was meer dan tevreden met de afstellingen die we tijdens de shakedown hadden gevonden, maar door de regen wordt alles overhoop gehaald.”  

Al bij de eerste klassementsproef was duidelijk dat het vertrouwen er niet helemaal was. “Ik denk dat dit één van de lastigste rally’s uit mijn nog jonge carrière is”, stelde John. “De grip wijzigt voortdurend. Er staat heel wat water op de weg en meer dan eens had ik last van aquaplaning. Door een schuiver of drie verloor ik ook ongeveer een minuut. We raakten niets, maar het heeft me niet geholpen om het goede ritme te vinden. Ik stelde eerder al dat ik als voormalig circuitracer bij het rallyrijden uit mijn comfortzone moet stappen, en dat was nu meer dan ooit het geval!”

’s Namiddags droogden de wegen op. Met Maxime Andernack als perfecte corijder vielen de puzzelstukjes voor John tijdens de derde en laatste lus helemaal op hun plaats. “Vanaf dan klokte ik de tijden die ik voor ogen had”, bevestigt hij. “In de negende proef tikte ik als vijfde aan, op 2,5 seconde van de snelste tijden. In de laatste twee proeven draaide ik ook meer dan correcte tijden, terwijl er vooraan toch fel werd gestreden. Vooral dat wil ik van deze rally onthouden!”

Het duo in de kleuren van de Belgian VW Club werd uiteindelijk als elfde geklasseerd, maar had toch wel het gevoel dat het beter had gekund. “Zonder die verloren minuut uit de openingsfase waren we als achtste gefinisht”, stelt de man die voortaan in Dubai woont. “Zelfs al willen we zo vaak mogelijk op een plaats bij de eerste vijf mikken, was dat een logische uitslag geweest, zeker in deze omstandigheden, waar ervaring een grote rol speelde. Ik heb af en toe de indruk dat de mensen niet goed beseffen hoe hoog het niveau in ons nationale kampioenschap is. Na 1u15 tegen de klok finishte dubbel Belgisch kampioen Adrian Fernémont op minder dan 37 seconden van de winnaar… maar dat was slechts goed voor een zevende plaats. Zot, eigenlijk! Maar dat maakt dit kampioenschap ook zo mooi. En hoewel het resultaat niet helemaal onze verwachtingen inlost, voel ik dat ik over veel meer ritme beschik dan een jaar geleden. Dat belooft voor het vervolg.”

Een vervolg dat aan het stuur van de Volkswagen Polo GTI Rally2 zou worden afgewerkt. “Ik heb bij iedere rally een beter gevoel”, besluit John Wartique. “Mijn doel is om bij de volgende wedstrijd, de Rallye de Wallonie, een eerste scratch in het Belgische kampioenschap te laten optekenen, op een parcours dat de Volkswagen Polo GTI Rally2 goed ligt. Afspraak eind april in Namen!”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws