RT Titanic mag 50 kaarsjes uitblazen

Racing Team Titanic mag in april feest vieren, want dan immers bestaat de nog altijd één van de grootste clubs van België 50 jaar. Louis Mast en Mil Kinnaer, twee van de stichtende leden, brengen ons doorheen de geschiedenis van Titanic.

Zoals zovele verhalen begint dit ook aan de toog van een scheefgezakte staminee in de schaduw van de kerk van Mol-Millegem. Vijf kameraden, tieners, amper twintigers én autofreaks tot in de kleinste vezels van hun lijf, verdrinken hun verdriet over hun straatverlaten dorp en de onbegrijpelijke autoloze zondagen. Het was november 1973.

De jongens probeerden orde te scheppen in de chaos in hun aderen, want naast het testosteron en de promilles raasden ook nog motorolie en benzine door hun bloed. Louis was de enige die de stap gezet al had naar de autosport. Als 17-jarige snorde hij succesvol rond op het rallycrosscircuit Glosso in Arendonk. De anderen hadden van de rallysport geproefd tijdens een oefenrally enkele weken eerder. Millegem was toen wel het mekka van de autosport in Mol. Meloni, Marcotti, Franssen zijn namen die veel bellen doen rammelen. Hoe kregen die jongens aan de toog van café Titanic structuur in hun warrig leven? Door een club op te richten. Een rallyclub met een bestuur, een naam en inderdaad, een structuur. De leden van het bestuur waren dan ook direct gekend. Jan Vanhees, Ludo Aerts, Patrick Defeyter, Mil Kinnaer en Louis Mast verdeelden de portefeuilles onder elkaar.

Ze verbouwden hun dagdagelijkse auto’s tot rallymachines met een batterij verstralers en dikke banden. Op de voorruit kleefde de zonneband met opschrift ‘Team Titanic’. De eerste wedstrijden waaraan het collectief van Team Titanic deelnam, waren schimmige piraatrally’s die eigenlijk met zo weinig mogelijke vergunningen werden gereden. Meteen lieten de Titanickers zich opmerken door behoorlijke resultaten . Al vlug werd ingeschreven bij echte vergunde wedstrijden. Ook hier werd Titanic snel een bekende waarde. De boys keerden meermaals huiswaarts na een nachtgebraak met een algemene of een klasseoverwinning.

Het ledenaantal groeide gestaag. Ook rallyrijders uit de verdere omgeving van Mol sloten aan. De officiële erkenning van de club kon dan ook niet uitblijven. In 1978, vijf jaar na de oprichting, kreeg RT Titanic een erkend statuut binnen de Antwerpse federatie. Deze erkenning gaf Titanic ook de mogelijkheid om een eigen rallywedstrijd te organiseren. Het evenement werd ‘Safari van Millegem’ gedoopt en was goed voor enkele succesvolle edities. Eerlijkheidshalve geven we toe dat we twee jaar eerder al een ‘Safari’ in Millegem uittekenden. Fier als gieters lekten we dit initiatief naar de pers. . Enkele dagen na het verschijnen van het krantenartikeltje was er een memorabele ledenvergadering. Ergens tussen dagordepunt 8 en 9, vielen enkele onbekende heren het lokaaltje binnen. Hun lichaamstaal voorspelde weinig goeds. Het bleek een delegatie van autoclub Campina uit Turnhout. Had de journalist het toch niet aangedurfd zeker om de Nacht van de Kempenrally, een internationaal gelauwerde wedstrijd in de binkenstad, te vermelden. He wekte de indruk dat beide wedstrijden met elkaar gelinkt waren. Een piratenkoers en een internationaal evenement in een adem vermelden, hoe durven die nozems van Millegem. Na wat dreigementen verdween de delegatie richting Noorderkempen. We lieten het niet aan ons hart komen en enkele Titanic teams schreven in voor Nacht van de Kempen;

De erkenning in 1978 was ook het einde van het ‘alles-mag-alles-kan-tijdperk. Rallywedstrijden bleven niet langer sociaal-aanvaard en de organiserende clubs moesten vellen A4’s met richtlijnen en wettelijke bepalingen doorworstelen. RT Titanic deed dat wel goed en beleefde begin jaren 80 zijn hoogconjunctuur. Bij elke regionale wedstrijd trad een heir van Titanic-wagens aan de start. Hun bemanningen bleken stuk voor stuk kerels die vol gingen voor overwinningen in hun reeksen of het eindklassement. Naast een eigen rallywedstrijd presenteerde Titanic ook nog een slalomkoers op de KMO-zone van Millegem.

Na 10 jaar vertoonde de club de eerste barstjes. Gezworen kameraden werden tegenstrevers en meningen botsten tijdens clubvergaderingen en bijeenkomsten. In 1986 redde een ploeg van Kasterlee het zinkende schip en sleepte het naar Kasterlee. Daar kreeg de club een nieuw elan en zelfs een nationale erkenning. Nationale Renstal Titanic Titanic is vandaag een van de grootste clubs van Vlaanderen en heeft naast een resem presterende kleppers een solide bestuursstructuur die jaarlijks enkele interessante en bekende organisaties op poten zet. De Shortrally van Kasterlee is er daar een van.

RT Titanic viert dus zijn vijftigste verjaardag. De snelle jongens van het eerste uur zijn gezapige zestigers geworden. Alhoewel, Louis is nog steeds actief in het Historic Rallygebeuren met een machtige Triumph TR8 en Mil heeft zijn laatste rally gereden in 2019 in de Legend Boucles van Bastogne. Van Patrick heeft de kliek helaas al afscheid moeten nemen. En de auto’s op de oprit van de pioniers van Titanic Millegem verhullen hun verleden niet.

Daarom scharrelen ze nu al hun kwiek en monter bij elkaar om een reünie te plannen op zaterdag 27 april. Ze nodigen daarop de Titanickers van de eerste jaren en het huidige bestuur van Kasterlee uit. Het wordt een gezellig samenzijn gespekt met honderden foto’s van toen en meer nog met aangedikte straffe verhalen van die late zwart-wit jaren.

Stichtende leden: Louis Mast, Jan Vanhees, Patrick Defeyter, Ludo Aerts, Mil Kinnaer

Clublokaal: Café Titanic Mol-Millegem, Club Upstairs/dancing Display Mol centrum, Café Pelleman Kasterlee.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws