Al na eerste race laat Stevenheydens de ‘Brabançonne’ weerklinken

Twee pole posities, één overwinning, twee snelste rondetijden: Yani Stevenheydens kan na de eerste meeting van het Franse F4 kampioenschap een meer dan positieve balans opstellen.

Belofte maakt schuld! Toen hij begin vorige week in Nogaro aankwam stelde de vertegenwoordiger van het RACB National Team al dat hij op circuit van Nogaro, recent van nieuw asfalt voorzien en één van de favoriete omlopen van Stevenheydens, meteen voor de overwinning wou gaan. Van bij de kwalificaties zette Yani Stevenheydens die woorden kracht bij: hij veroverde zowel voor de eerste (met 0,369 voorsprong) als voor de derde race (0,620 sneller dan zijn naaste tegenstander) de pole positie. Die perfecte osmose met zijn bolide wist onze landgenoot ’s anderendaags ook om te zetten in een eerste overwinning. “Ik voelde me perfect aan het stuur van mijn wagen”, legt Yani uit. “Alles werkt foutloos: met deze afstellingen kon ik op één van mijn favoriete circuits alles uit de auto halen.”

Zondagnamiddag beslisten de organisatoren om de tweede race te schrappen, ten gevolge van de te zware regenval. Stevenheydens kon het dus pas op maandag, iets voor de middag, opnieuw tegen de concurrentie opnemen.

“Ik was goed op weg om een tweede opeenvolgende zege te laten optekenen”, stelt de Belg. “Toen de safety car kwam voorrijden had ik al 3,8 seconden voorsprong op mijn naaste achtervolger. De neutralisatie herleidde dat verschil uiteraard gevoelig, en er bleef uiteindelijk maar één ronde tegen racesnelheid meer over, voor ik als eerste over de streep kwam.”

Jammer genoeg werd die tweede overwinning wat later omgezet in een zevende plaats. Het gevolg van een tijdstraf van vijf seconden, opgelopen omdat er op de startgrid een kleine beweging van zijn bolide was vastgesteld.

“Ik kan niets anders dan die sanctie aanvaarden”, geeft de jonge Belg toe. “Maar makkelijk is dat niet, want het is niet zo dat ik een valse start had genomen. En indien de safety car wat vroeger opnieuw was binnen gereden, dan had ik wat meer voorsprong kunnen nemen, wat me allicht de tweede plaats had opgeleverd. Maar regels zijn regels. Ik heb mijn les geleerd.”

De schitterende prestaties van onze landgenoot tijdens deze Coupes de Pâques helpen ook om die kleine tegenslag te relativeren.

“Ik verlaat Nogaro als tweede in de tussenstand, en ik kan vooral met heel veel vertrouwen richting de volgende meeting trekken, van 10 tot 12 mei in Lédenon. Ik hoop dat ik er net zoals in Nogaro vanaf de kwalificaties alles uit mijn banden weet te halen.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws