Winst in Divisie 2 voor Kurt Braekevelt

Met de TAC Rally werd zaterdag de tweede manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship Divisie 2 verreden. Nadat Jonas Dewilde de eerste wedstrijd won in de Rallye des Ardennes, scoorde Kurt Braeckevelt in Tielt het maximum van de punten. De BMW-piloten namen trouwens het volledige podium voor hun rekening, met Thierry Cokelaere en Philip Lommers op de tweede en derde plaats.

Enkele dagen voor de start werd het peloton uitgebreid met een topper van formaat, want ook de Nederlander Mats Van Den Brand schreef zich in voor het BRC. “Daar heeft mijn copiloot Eddy Smeets voor gezorgd. Ik kom gewoon om me te amuseren en om het potentieel van onze M3 E36 te tonen. We hebben deze week nog uitgebreid getest in Frankrijk, dus de auto is in topvorm,” vertelde Mats voor de start. En, de BMW-specialist hield woord. Na drie proeven stond hij op de 9de plaats algemeen, amper 2″7 van Gunther Monnens in de Porsche 991 en voor Patrick Snijers met de Porsche 997 GT3. Maar, op de Oosthoek ging het fout. “In een snelle rechts-links combinatie, trok de wagen plots naar rechts bij het insturen van de linkse. We gingen aan hoge snelheid van de baan. We vlogen over een slootje en stonden vast in een modderig veld. Vooraan was een draagarm gebroken, dus moesten we opgeven. Heel spijtig. Achteraf hebben we gezien dat we even met het voorwiel aan de rand van de weg bleven haken in de rechtse,” vertelde co Eddy Smeets. Het duo ging opnieuw van start en klokte in de slotronde nog een paar toptijden.

Steve Bécaert

Steve Bécaert nam de leidersplaats over, maar lang kon hij er niet van genieten. Op de vijfde proef in Schuiferskapelle reed hij lek met zijn Mitsubishi Lancer EvoX, een wagen die hij kocht van Jos Verstappen. Steve Bécaert en zijn partner Hanne wisselden het wiel op de proef, wat 3’53” kostte. Wouter Lievens, die uitstekend gestart was in de M-Cup, nam het commando over, maar ook dat duurde niet lang. Twee proeven verder verloor de zilvergrijze M3 meer dan een minuut in een veld. “Mijn fout,” gaf de piloot meteen toe. “Ik heb er geen verklaring voor. De nota “Links 22” werd correct voorgelezen door mijn copiloot, maar in mijn hoofd werd dat vertaald naar een “Rechts 0″. We schoten aan hoge snelheid een veld in en het duurde wel even voor we weer op de baan waren…”

Wouter Lievens

Pas op dat moment viel de wedstrijd in D2 in zijn plooi. Kurt Braeckevelt nam voor eigen publiek de leiding over en de garagehouder zou zich niet op een foutje laten betrappen. Nadat hij voor eigen publiek al eens het RACB Criterium won, pakte hij nu de zege in Divisie 2 en in de Mats Performance M-Cup. “Deze overwinning doet deugd. Echt, de voorbije zes maanden hebben we alleen maar wedstrijden in de regen gereden. In Haspengouw gingen we een paar keer rond en kregen we het vermogen niet aan de grond. Hier, op de droge baantjes, konden we nog eens echt genieten van de power van onze BMW,” lachte Kurt.

Thierry Cokelaere uit Oostrozebeke, ook een lokale specialist, reed ook een prima wedstrijd, bekroond met de tweede plaats. In de slotfase moest hij nog flink trappen, want Philip Lommers, titelverdediger in de M-Cup, kwam nog sterk opzetten. De Limburger zou stranden op 6″3 van Cokelaere. Met een ultieme eindsprint ging hij nog wel met 2″5 verschil voorbij Wouter Lievens naar de derde plaats. Frederik Vandeloock stuurde zijn BMW M3 E46, een wagen met een standaardmotor die zowat 100 pk minder heeft dan de bolides voor hem in de top 5, naar een knappe vijfde plaats, voor de Mitsubishi van Steve Bécaert.

Thierry Schloesser

De snelste 2WD Trophy-piloten maakten de top 8 vol, met Faustin Lahy, die nipt met 3″6 voorsprong won voor titelverdediger Christiaan Spelmans, die genekt werd door twee lekke banden. Luxemburger Thierry Schloesser, tweede in de Rallye des Ardennes, ontdekte de typische West-Vlaamse proeven in zijn Ford Escort. Na een schuiver in een van de talrijke grachten, eindigde hij op de 15de plaats. Een illusie armer, maar een leerrijke ervaring rijker.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws