RACB M Cup: Braekevelt de beste

Afgelopen weekend vond in en rond Tielt de TAC Rally plaats. De TAC staat gekend voor zijn glad asfalt en wisselende grip, gecombineerd met smalle wegen en diepe grachten die het minste foutje afstraffen. De Mats M Cup deelnemers – die trouwens 1/4e van het totale startveld uitmaakten – hadden dus hun handen vol om de vele pk’s in bedwang te houden, te meer omdat veel diepe coupures vol modder lagen na het regenweer van de dagen voor de rally.

Mats Van Den Brand

Mats Van Den Brand nam zoals verwacht de beste start: met een kanontijd op de eerste kp realiseerde hij een 8e tijd algemeen voor de Porsches en enkele Rally2 wagens. Mats besloot om van de Porsches van Gunther Monnens en Patrick Snijers zijn strijdmaatjes te maken en stond na een kwart wedstrijd op P9 algemeen gesandwicht tussen Monnens en Snijers. Maar op de eerste passage op de Poelberg werd de BMW in een lelijke coupure uit balans gebracht en schoven Mats en co Eddy in een veld. De wagen had amper schade, maar door de drassigheid van de ondergrond stond de wagen vast. Mats zou nog voor de fun herstarten in de laatste boucle en als laatste M Cup’er finishen.

Wouter Lievens


Wouter Lievens erfde de leiding na de sortie van Mats. De zaakvoerder van Profix was uitstekend gestart en kwam na de eerste lus de service binnen met een bonus van 22 tellen op Kurt Braeckevelt en 34 eenheden op Philip Lommers. Kurt Braeckevelt – die voor de eerste lus foute banden had gekozen – wou tijdens de 2e boucle de aanval inzetten maar kon dankzij de scratch op kp 5 en 6 slechts een drietal seconden van zijn achterstand afknabbelen. Op kp 7 zouden we echter weer een leiderswissel krijgen: Wouter Lievens begreep een nota van zijn co verkeerd en ging van de baan door een afsluiting met prikkeldraad. Het duurde een minuut eer Wouter weer op weg kon, zonder achterspoiler weliswaar… Kurt zag zijn kans schoon, duwde daarop nog door op kp 7 en kp 8 en bolde na nog 2 scratches de tweede service in met 36 seconden voorsprong op Thierry Cokelaere, die op zijn beurt maar op 11 seconden achterna werd gezeten door Philip Lommers.

Philip Lommers

Tijdens de laatste 4 proeven zou Kurt Braeckevelt zijn voorsprong consolideren. Vorig jaar debuteerde hij in Tielt met zijn nieuwe bolide en een seizoen later grijpt hij verdiend de overwinning in zijn thuisrally. Kurt was dan ook zeer opgetogen: “We wisten dat we de wagen hadden om mee te strijden voor de overwinning en ik verscheen zelf ook een pak frisser aan de start dan in de Haspengouw, we hadden dus enkel dat tikkeltje geluk nodig en dat was er vandaag.” Achter Kurt werd het nog spannend voor de ereplaatsen; Philip Lommers had voor de laatste lus het vertrouwen 100% teruggevonden en trok in de aanval. En dat loonde! Voor de allerlaatste proef bedroeg zijn achterstand op Wouter Lievens slechts 0,3 sec maar dankzij een scratch op de Poelberg pakte hij nog de laatste podiumplaats.

Thierry Cokelaere

Wouter Lievens zag zijn sterke start dus niet bekroond met een podiumplaats en zal zijn foutje dus wel beklaagd hebben. Thierry Cokelaere behield zijn 2e stek maar uiteindelijk zag hij Philip Lommers nog naderen tot op een 6-tal seconden. Minieme verschillen dus na bijna anderhalf uur tegen de klok!

Frederik Vandeloock

Achter de kopgroep was Frederik Vandeloock de enige die enigszins aansluiting kon houden. Hij finishte met beperkte ervaring in Tielt na een sterke rally als 5e M Cup’er. Daar doet hij zeker een goede zaak mee voor het kampioenschap. Wim Muilwijk – die niet langer met de vertrouwde E46 rijdt maar wel met een 1 reeks – hield de eer van onze noorderburen hoog met een zesde stek en Steve Brown bewees met de 7e positie dat zijn 1 reeks (die trouwens te koop staat) een meer dan betrouwbare partner is om een goed resultaat te rijden in de M Cup.

Steve Brown

Dany Claesen eindigde een plaatsje hoger dan in de Haspengouw en E-J Masquelier overschreed de meet bij zijn debuut in Tielt als 9e. Eric Deprez en Frank Baert streden onderling voor de laatste plaats in de top 10 waarbij de eerste het haalde met amper 2,7 sec voorsprong, al moet dat resultaat wel in perspectief worden geplaatst nadat Frank Baert eerder al 3m30 straftijd had gekregen. Gregory Vanovertveldt en Cris Algoedt finishten finaal als 12e en 13e; Gregory had al een lekke band moeten wisselen op de proef en tijdens de 2e lus keerde hij ook vervroegd terug naar de service om dan te herstarten. Cris zag zijn wedstrijd vergald nadat hij zich met de rechter achterkant vastreed in een greppeltje (met enkele minuten verlies tot gevolg) en daarna brak ook nog de schokbreker die hij dankzij het team van Mats kon vervangen om zijn weg te vervolgen. Van alle starters moest enkel Jesse Monnens definitief de handdoek werpen met technische problemen. Hij heeft dus nog niet veel van zijn potentieel kunnen laten zien.

Cris Algoedt

Voor het kampioenschap wordt het nu wel spannend: Kurt Braeckevelt neemt met zijn zege de leiding en telt 21 punten. Wouter Lievens en Frederik Vandeloock volgen hem op de voet met een ex aequo van 20 punten. Daarna volgen Mats Van Den Brand en Patrick Diels met respectievelijk 17 en 14 punten maar dit duo zou normaal gezien de Sezoensrally niet rijden, tenzij ze nog voor een onaangekondigde verrassing zorgen op de deelnemerslijst. Uiteraard moeten we dit puntentotaal nog onder voorbehoud plaatsen, want we houden voorlopig ook nog geen rekening met schrapresultaten. Op naar de Sezoensrally dus midden mei, waar onze deelnemers de maaskiezel zullen moeten trotseren…

Bron: RACB M Cup.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws