Pierre-Manuel Brasseur maakt indruk in Junior BRC

Het peloton van het Junior Belgian Rally Championship was goed gevuld in de Rally van Wallonië. Zowel de Stellantis Motorsport Rally Cup als de Clio Trophy Belgium gingen in de Namen immers van start. Na een intense strijd van twee dagen, gespreid over 20 uitdagende en verraderlijke klassementsproeven, ging de overwinning naar Pierre-Manuel Brasseur, die een knap debuut maakte met de Opel Corsa Rally4.

Op papier leek het een duel te worden tussen Junior-kampioen Jonas Dewilde en favoriet Tom Heindrichs, maar van bij de start zat Pierre-Manuel Brasseur tussen hen in. Na de eerste 11 proeven, bedroeg het verschil tussen Heindrichs en Brasseur amper 1″6. Op zondag ging het duel verder, al maakten beide kemphanen een fout op de openingsproef in Naninne. Uiteindelijk zou een erg geëmotioneerde Pierre-Manuel Brasseur bij zijn debuut met de Opel Corsa Rally4 de zege in het Junior BRC veroveren.

Tom Heindrichs

“Vanochtend blokkeerde ik de wielen in een remzone en liet ik de motor afslaan. Mijn fout. Gelukkig had Tom ook een foutje gemaakt. Toen het regende op de powerstage, monteerde ik twee regenbanden vooraan, maar ik dacht dat Tom Heindrichs misschien met gekruiste regenbanden een betere zaak had gedaan. Gelukkig kon ik het hoofd koel houden en de zege met 25″ voorsprong veroveren,” aldus Pierre-Manuel Brasseur, die een knap debuut maakte. “Omdat het budget beperkt is, kon ik vooraf niet testen en ontdekte ik de Corsa pas tijdens de shakedown. CRT heeft prima werk geleverd, al is het een serieuze stap van een Clio Rally5 naar een Corsa Rally4.”
Tom Heindrichs reed heel wat schade zondagochtend in Naninne, waar ook het vertrouwen een deuk kreeg. “We hadden een rechts-linkse waaier aan hoge snelheid veel te optimistisch in onze nota’s staan. Ik wist meteen dat het niet zou lukken om de bocht te nemen. De carrosserieschade was groot, maar we konden gelukkig wel verder, al was ik toch een proef of twee het vertrouwen kwijt. Het was echt niet makkelijk door de wisselende weersomstandigheden,” vertelde Tom Heindrichs, die vrede moest nemen met de tweede plaats.
Jonas Dewilde werd derde op een halve minuut van Heindrichs. “Pierre-Manuel en Tom waren gewoon sneller. Ik nam minder risico’s, want ik wilde vooral uitrijden. Zondag verhoogde ik even het tempo toen Tom een foutje had gemaakt, maar dan ging ik zelf ook even van de baan. Een verwittiging om gewoon mijn eigen tempo te blijven rijden,” vertelde de leider in het Junior BRC.

Maxim Decock


Maxim Decock had amper geslapen voor hij in Jambes aan de start kwam. “Ik heb de auto quasi helemaal alleen terug opgebouwd deze week. De wagen kwam maandag terug van de carrosserie en ik heb op drie dagen en nachten de wagen gemonteerd. Dat doe ik grotendeels zelf. Woensdagavond was de auto klaar en donderdagochtend ben ik vertrokken om te gaan verkennen. Kortom, ik was zaterdag te moe om scherp aan te vallen. Op zondag ging het al beter,” vertelde Decock, die na de jump in Wartet zaterdag een indrukwekkende schuiver maakte aan hoge snelheid.
Achter Decock pakte Corentin Fiasse, die zich steeds beter voelt in zijn Peugeot 208 Rally4, de punten van de vijfde plaats, voor Leny Cols, de 20-jarige zoon van Larry die een sterk debuut maakte in de Clio Trophy. Leny eindigde immers voor Lyssia Baudet, die door twee lekke banden en een sortie op zaterdag niet verder kwam dan de zevende plaats bij de jongeren.

Tussenstand Junior BRC: 1. J. Dewilde 65; 2. C. Fiasse 28; 3. D. De Rycke & P-M. Brasseur 25; 5. T. Heindrichs 18; 6. M. Decock 12; 7. L. Cols 10; 8. L. Baudet

Jonas Dewilde
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws