Bjorn Syx en Ari Vanrobaeys winnen met 3 tienden verschil op de Monteberg

Wat een finale! Net zoals vorig jaar, toen regen op de allerlaatste proef leidde tot een ex-aequo tussen Jos Verstappen en Davy Vanneste, werd de Bernard Degroote Monteberg Rally ook dit jaar pas op de allerlaatste proef beslist.

Nadat Niels Reynvoet, leider in het Belgisch kampioenschap, en Bjorn Syx de ganse dag een verbeten duel uitvochten, leek de Skoda-piloot op de voorlaatste proef in Wijtschate het verschil te maken. Reynvoet nam de leiding met 2″ voorsprong. Bjorn Syx gaf zich echter niet gewonnen. Met een kanontijd op de Monteberg, hield hij de overwinning alsnog in Poperinge. De Citroën-rijder boekte, samen met zijn kameraad Ari Vanrobaeys, de mooiste overwinning uit zijn carrière, nadat hij ook al de Hemicuda in 2023 won en in Ieper al zegevierde in de FIA Historic Rally.

Niels Reynvoet – Monteberg Rally 2024

“De ganse dag waren we in duel met Niels Reynvoet. Daar was ik al heel tevreden over, want hij rijdt momenteel op een heel hoog niveau. Zijn overwinning in de Rally van Wallonië vorige week was daar het beste bewijs van. Maar, toen hij de leiding nam op de voorlaatste proef, beslisten Ari en ik dat we de overwinning niet uit handen zouden geven. We hebben op de laatste proef perfect gereden. Overal nog wat later remmen, nog sneller door de bochten… We zaten op de limiet en het lukte, zonder dat we vandaag een warm momentje hadden. Eindelijk worden de inspanningen en het werk aan onze auto beloond,” genoot Bjorn Syx. “Ik heb Bjorn op de laatste proef gepusht, want we wilden absoluut die overwinning! Winnen in Poperinge is prachtig, zeker voor Bjorn, maar onze volgende belangrijke afspraak is Ieper. We gaan proberen om daar ook goed te scoren,” lachte co Ari.

Niels Reynvoet reed op de slotproef een toptijd, maar hij strandde deze keer op de tweede plaats. “Toen ik onze tijd zag, dacht ik dat het voldoende zou zijn. We hebben echt hard aangevallen, maar Bjorn deed nog beter. Bravo,” legde Niels Reynvoet zich neer bij de tweede plaats. “Ik ben trouwens heel tevreden met deze tweede plaats, want voor ons was het een testsessie met onze Skoda Fabia RS. Die voelde heel goed aan.”
Vincent Verschueren eindigde op de derde plaats op 51″90 met de Citroën C3 Rally2 van Team Godrive. “Echt tevreden kan ik niet zijn, want we moeten korter bij Bjorn en Niels zitten. De Monteberg Rally was voor ons een testwedstrijd voor Ieper. Er is heel hard gereden, maar het moet nog beter kunnen,” aldus Vincent Verschueren. Gilles Pyck werd bij zijn debuut met de VW Polo van SXM vierde. “Hetzelfde resultaat als vorig jaar met de Hyundai. Ik ben tevreden. De auto voelt goed aan, we zaten snel in het goede ritme,” vertelde Gilles Pyck.

Gilles Pyck – Monteberg Rally 2024

Nadat Davy Vanneste op de openingsproef een fout maakte waarbij zijn Hyundai i20 N Rally2 beschadigd werd, moest Vanneste opgeven. Hij kon wel opnieuw starten om de Hyundai beter te leren kennen voor Ieper. “In de korte situaties verlies ik nog tijd. We hebben nog werk om klaar te zijn tegen Ieper. Daar gaan we in Wervik werk van maken,” aldus Vanneste. Na de vroege opgave van Gunther Monnens (motorproblemen), eindigde Cedriek Merlevede op een knappe en onverhoopte vijfde plaats algemeen met de BMW M3 E36 van Mats Van den Brand. Daarmee klopte hij de winnaar van de Historia-wedstrijd, Pieter-Jan Maeyaert, die met zijn M3 E30 de ganse dag in duel was met Paul Lietaer. De Polle maakte op de eerste proef een schuiver en kon de kloof niet meer dichten.

Davy Vanneste – Monteberg Rally 2024

“Het duel was weer spannend tot het einde,” aldus PJ Maeyaert. “Ik heb echt het maximum uit de BMW gehaald om Paul achter me te houden. Onze M3 heeft een top van 196 km/h, terwijl de Ascona 400 van Paul een top van 218 km/h heeft. Zo een duel, daar doen we het voor. Afspraak voor een volgend duel in Ieper.”
“Zeker en vast,”
beloofde Paul Lietaer, die de ganse dag verbeten in de achtervolging was, maar uiteindelijk tevreden moest zijn met de 7de plaats. 

Paul Lietaer – Monteberg Rally 2024

Steve Bécaert, die een klein foutje maakte op de laatste passage op KP Busseboom, strandde samen met vriendin Hanne met zijn Mitsubishi Lancer EvoX op de 8ste plaats. “Finishen op de Markt in Poperinge, voor eigen publiek, dat maakt alles goed. We kennen hier zoveel mensen, vrienden, buren… Wat het resultaat betreft, heb ik de BMW’s in het begin wat onderschat. Ik weet hoe hard ik gereden heb. Alle respect voor de tijden die zij reden met hun achterwielaandrijvers op dit gladde parcours!”
Ben Van de Laar, winnaar in de Nederlandse Clio Trophy bij de Rally3’s, was met een 9de plaats de beste buitenlander. Hij genoot van zijn debuut op het West-Vlaamse parcours. “De sfeer, de proeven, dit was echt een mooie ervaring. Het parcours is niet te vergelijken met wat we in Nederland gewend zijn. Dit smaakt naar meer. Het was voor de spanning wel jammer dat Willem Wouter Overbeek halfweg de rally in de fout ging,” vertelde Van de Laar. 

PJ Maeyaert – Monteberg Rally 2024

Piet Declercq maakte zijn doelstelling, een top 10, met de Skoda Fabia R5 van SXM waar. Hij werkte een probleemloze wedstrijd af. De snelste bij de voortrekkers was Lander Depotter in zijn nieuwe Opel Corsa Rally4. Hij kon profiteren van de sortie van Stijn Sonneville, die op de allerlaatste proef als leider van de baan ging in zijn Peugeot 208 Rally4.
De Belgische Rally3-rijders Xavier Dekeyser, voor de eerste keer aan de start met een Clio Rally3, en Frederic Berville, met een Ford Fiesta Rally3, werd pas in de slotronde beslist toen Berville een klein foutje maakte. Dekeyser werd 14de algemeen. 

Lander Depotter – Monteberg Rally 2024
Margot Ureel
Margot Ureel
Margot Ureel is de jongste en enige vrouwelijke medewerker van RallyandRaces. Autosport ligt haar nauw aan het hart, ze is dan ook steevast te vinden op tal van rally’s. Door haar ervaring op de rallyradio verwoordt ze de nieuwsitems met de nodige zorg en kwaliteit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws