Tänak behaalt schokkende zege in Italië met slechts 0.2 verschil

Ott Tänak heeft zondagmiddag een overwinning behaald in de Rally Italia Sardegna na een late lijdensweg voor lange tijd leider Sébastien Ogier.

De Est, rijdend met een Hyundai i20 N, vierde zijn eerste succes van het seizoen toen een beschadigde band in de laatste snelheidsproef op de ruwe weg Ogier de derde opeenvolgende overwinning in het FIA World Rally Champonship ontnam.

Ogier, die al vroeg in de rally de strijd aanging met Tänak, leidde sinds zaterdagmiddag in zijn Toyota GR Yaris. De Fransman begon de afsluitende Wolf Power Stage met een voorsprong van 6,2 seconden, maar eindigde op 0,2 seconde achterstand nadat de deflatie hem vertraagde in de slotkilometers.

2024 FIA World Rally Championship / Round 06 / Rally d’Italia Sardegna / 29th May – 2nd June, 2024 // Worldwide Copyright: Toyota GAZOO Racing WRT

“Er is niet veel wat ik kan doen,” zei hij. “Zo is het leven. Ik denk dat we meer hadden verdiend, maar Ott heeft in ieder geval ook een goede rally gereden.”

Vandaag is de op één na snelste finish in de geschiedenis van het WRC, net als in de Rally Jordan in 2011. Toen stond Ogier aan de andere kant van het klassement en hield hij zijn huidige teambaas Jari-Matti Latvala voor.

Tänak, die vorig jaar in Chili zijn vorige overwinning boekte, was bescheiden bij de overwinning. Hij kreeg in 2019 op hetzelfde podium te maken met vergelijkbaar verdriet, toen een defecte stuurbekrachtiging hem een gegarandeerde overwinning kostte.

“Voor de emotie is het goed, maar natuurlijk vind ik het heel erg voor Seb. Om zo een overwinning te verliezen is wreed en ik heb zelf een paar jaar geleden in precies dezelfde positie gezeten.”

Dani Sordo zorgde voor twee Hyundai-auto’s in de top drie en hielp het Koreaanse merk aan de leiding van het constructeurskampioenschap. De 41-jarige coureur viel aanvankelijk uit, maar klom in de ranglijst toen coureurs voor hem in de problemen kwamen.

Een van die coureurs was zijn teamgenoot Thierry Neuville, wiens poging om het podium te halen mislukte toen hij van de weg gleed op SS8. Neuville’s troost was dat hij de volle 12 punten van Super Sunday opeiste en de leiding in het rijdersklassement behield.

2024 FIA World Rally Championship / Round 06 / Rally d’Italia Sardegna / 29th May – 2nd June, 2024 // Worldwide Copyright: Toyota GAZOO Racing WRT

Elfyn Evans’ gevoel in zijn GR Yaris was niet optimaal voor de ruwe gravelwegen, maar hoewel hij bijna drie minuten van de leiding terugviel als vierde, slaagde de Welshman er wel in om Neuville’s buffer terug te brengen van 24 naar 18 punten. Hij en Tänak staan nu op dezelfde score.

Consistentie beloonde Puma-junior Grégoire Munster met een vijfde plaats. Zijn M-Sport Ford-teamgenoot Adrien Fourmaux reed al vroeg in de rally naar de derde plaats voordat hij op vrijdag op de laatste proef uitviel met een elektrisch defect.

Het verloop was zo groot dat WRC2-machines de resterende top 10-posities bezetten, waarbij Toyota GR Yaris Rally2-coureur Sami Pajari de WRC2-overwinning en de zesde plaats in het algemeen klassement opeiste. Achter hem eindigden Yohan Rossel, Jan Solans, Martin Prokop en Kajetan Kajetanowicz.

Later deze maand wacht de WRC-coureurs actie op hoge snelheid tijdens de 80e ORLEN Rally Polen. Het gravel evenement keert voor het eerst sinds 2017 terug in de serie en vindt plaats van 27 – 30 juni.

Algemeen klassement:

  1. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N 3u 06m 5.6s
  2. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris +0,2s
  3. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +2m 25.8s
  4. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +2m 37,8s
  5. G Munster / L Louka LUX Ford Puma +6m 42,9s
  6. S Pajari / E Mälkönen FIN Toyota GR Yaris Rally2 +7m 13,4

Foto: FB Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws