Winst voor Jenson de Leeuw en MV Motorsport

Jenson de Leeuw heeft tijdens de Spa Euro Race op Spa-Francorchamps op fraaie wijze de tweede wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux op zijn naam geschreven. De rijder van MV Motorsport zag al in de eerste ronde de topfavoriet en winnaar van race één, Tomas De Backer, voor zijn neus met een probleem stilvallen. In het vervolg van de race schudde De Leeuw zijn achtervolger Calvin de Groot af, die uiteindelijk de tweede plaats voor zich opeiste. Nicolas Bever had het bijna de gehele race aan de stok met Mathias Ronzani maar wist de druk te weerstaan en stelde de derde plaats algemeen veilig. Met zijn algemene zege pakte De Leeuw ook de winst in de Junior Cup, terwijl Bever opnieuw op de hoogste trede van het Gold Cup podium mocht plaatsnemen.

Rond de klok van 15.45 uur is het aan de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux om het wedstrijdprogramma van de Spa Euro Race op Spa-Francorchamps af te sluiten. Op een drijfnat Spa ging de winst in race één naar Tomas De Backer, voor Jenson de Leeuw en Nicolas Bever. Inmiddels is het op Spa-Francorchamps droog geworden en kunnen er slicks gemonteerd worden. Met 13 graden is het echter nog altijd niet bepaald zomers warm.

De startopstelling van de tweede race wordt reglementair bepaald door de één-na-snelste ronde uit de kwalificatie. Hoe de krachtsverhoudingen liggen, is meteen duidelijk want de startopstelling is volledig identiek aan die van race één, waarbij de snelste ronde de volgorde bepaalde. Daarmee voor de tweede keer op poleposition Tomas De Backer met naast zich op rij één Jenson de Leeuw. Op rij twee Calvin de Groot en Nicolas Bever. Daarachter Mathias Ronzani, Martin Scarnière, Peter Wuyts, Johan Land (die het stuur van Stefan Barewijk heeft overgenomen) en Sonny Gevaert.

Bij de start pakt De Backer de leiding terwijl De Groot bij het aanremmen voor de eerste bocht aandringt bij De Leeuw, maar toch weer achter de nummer twee moet aansluiten. Achter de top drie valt meteen een gaatje waarbij Ronzani Bever passeert. Nog niet eens halverwege de eerste ronde krijgt De Backer af te rekenen met een defecte gasklep. De Belg gaat steeds langzamer over de baan en valt terug naar de laatste positie.

Daarmee leidt bij de eerste doorkomst De Leeuw, voor De Groot, Ronzani, Bever, Scarnière, Wuyts, Land en Gevaert. Intussen kruipt De Backer over de baan en probeert de pits nog te halen. Aan kop lopen De Leeuw en De Groot weg. Een paar seconden daarachter heeft Bever het zwaar aan de stok met Ronzani. Ook achter dit tweetal is een gat gevallen naar Scarnière, Land, Gevaert en Wuyts. Inmiddels heeft De Backer de pits bereikt.

Bij de vierde doorkomst heeft De Leeuw een klein gaatje van iets meer dan een seconde weten te slaan ten opzichte van de nog altijd goed volgende De Groot. Op drie ligt Bever inmiddels op een kleine tien seconden en heeft nog altijd Ronzani in zijn slipstream. Daarachter valt naar Scarnière ook een flink gat. Op zes, zeven en acht volgen Land, Wuyts en Gevaert.

Langzaamaan wordt duidelijk dat De Groot moet afhaken bij de Leeuw want de koploper heeft bij de zesde doorkomst een gat van meer dan drie seconden weten te slaan. Op drie lukt het Bever niet om Ronzani van zijn bumper los te schudden. Scarnière heeft een gaatje van ruim drie seconde naar Land, met meer dan tien seconden daarachter Wuyts en Gevaert. Inmiddels heeft De Backer ook weer de pits verlaten maar ligt op een paar ronden achterstand in kansloze positie.

Als er nog tien minuten te rijden zijn, lijkt alleen een technisch probleem of een grote fout De Leeuw nog van de overwinning af te kunnen houden. Het gat naar de op een tweede plaats rijdende De Groot is opgelopen naar meer dan zes seconden. Bever en Ronzani zitten op veertien seconden nog altijd aan elkaar gekleefd. Net als in race één is het echter een crash in een gelijktijdig gestarte klasse waardoor de safetycar de baan op moet en alle onderlinge verschillen tenietgaan.

De Leeuw heeft daarmee opeens De Groot weer op zijn bumper, met daarachter Bever, Ronzani, Scarnière, Land, Wuyts, Gevaert en De Backer. Gelukkig duurt de safetycar-periode niet lang en kan het veld weer losgelaten worden als er nog vijf minuten op de klok staan. Voor Gevaert is er echter geen vervolg want hij draait de pits in. Op het moment dat de safetycar verdwijnt gaat het echter in die andere klasse opnieuw fout en volgt er een full course yellow waardoor de volgorde dus weer niet kan veranderen.

De full course yellow kan al snel weer worden opgegeven en dat betekent dat er nog één ronde richting de vlag geracet kan worden. Gevaert is op dat moment ook weer de baan opgegaan. In die slotronde gebeurt er toch nog van alles. Ronzani valt stil en moet zijn auto op de baan parkeren, terwijl Land Scarnière weet te passeren en door het wegvallen van Ronzani zelfs twee posities wint.

De zege van De Leeuw komt echter niet in gevaar en de MV Motorsport-rijder passeert als eerste de finish, met op twee De Groot en op drie Bever. Land is daarmee vierde, voor Scarnière en Wuyts. De stilgevallen Ronzani staat als zevende in de uitslag, nog voor Gevaert.

Met zijn algemene zege pakt De Leeuw ook de winst in de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar, voor De Groot en Scarnière. De winst in de Gold Cup voor rijders van boven de 35 jaar is opnieuw voor Bever, met Land op twee en Wuyts op drie.

Bij de Nederlandse Dekker Autogroep kan men zich geen beter debuut inbeelden: als kersverse partner van Jenson de Leeuw en MV Motorsport mag deze nieuwkomer in Ford Dealer Team Cup meteen een eerste beker in ontvangst nemen!

Gezien Tomas De Backer samen met de Mazda-kopgroep over de finish ging, verspeelde hij één ronde op de andere Fiesta’s en geraakt hierdoor niet aan de reglementair voorziene 75% van de afstand van de winnaar (dat is wél Jenson de Leeuw en géén Mazda…) en wordt niet gerangschikt. Hierdoor verliest de rijder van de #197 FordStore Feyaerts kostbare punten en komt in de tussenstand Calvin de Groot met 63 punten stevig aan de leiding, voor Nicolas Bever (57), De Backer (56) en Jenson de Leeuw (54).

Volgende afspraak vindt plaats op Circuit Zolder in het kader van de traditionele Supercar Madness op 5, 6 en 7 juli.

(foto’s persbericht met dank aan Johan Vis)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws