Debuut van Kalle Rovanperä in de PCCB met Redant Racing

Dit weekend wordt in het Nederlandse Zandvoort in het kader van de prestigieuze DTM-meeting de tweede manche van de Porsche Carrera Cup Benelux afgewerkt. Dubbel wereldkampioen rally Kalle Rovanperä maakt er zijn debuut in de circuitracerij, met een bolide van RedAnt Racing. De andere Porsche 911 GT3 Cup (992) van het Zaventemse team wordt bestuurd door Dréke Janssen.

Bij de eerste manche van de Porsche Carrera Cup Benelux in Spa-Francorchamps moest Kalle Rovanperä nog verstek geven. De 23-jarige Fin was dat weekend immers aan de slag in de WK-rally van Portugal. Maar volgend weekend, op het duinencircuit in Zandvoort, is hij wel van de partij. Om dat Nederlandse raceweekend terdege voor te bereiden werkte Rovanperä eerder deze week twee testdagen op Circuit Zandvoort af.

“Afgezien van een korte shakedown in Zolder was dit de eerste keer dat Kalle achter het stuur van de Porsche kroop”, legt RedAnt team manager Marc Goossens uit. “En ik moet zeggen: zijn prestaties waren meer dan veelbelovend. Niet noodzakelijk door zijn tijden – hoewel hij na twee dagen op slechts een tiende van de snelste tijd van de Benelux-rijders aantikte – maar wel door zijn manier van werken. Zijn feedback is enorm. En hij neemt ook zijn tijd om zijn bevindingen aan het team over te maken, hij weet hoe hij met zijn ingenieurs moet communiceren. En zelfs al hebben ze op een gegeven moment een meer dan degelijke afstelling gevonden, dan nog blijft Kalle in samenspraak met zijn ingenieur doorgaan. Hij heeft tijdens die twee dagen dan ook heel wat progressie geboekt.”

“Ik heb natuurlijk nog zo goed als geen referentiepunten, maar de Porsche blijkt niet altijd een evidente auto”, vult Rovanperä aan. “Je kan wel wat tijd winnen door juist te remmen, maar je kan niet echt op de aerodynamica van de auto rekenen om je te helpen. Goed, dit is dan ook vooral een seizoen om te leren. De samenwerking met de mensen van RedAnt Racing loopt uitstekend, zeker op dat vlak. Ik steek heel wat van hen op, en door mijn ervaring in de autosport kan ik ze misschien ook wel wat bijbrengen.”

Precieze ambities koestert de 23-jarige Fin evenwel niet. “Net omdat ik niet goed weet aan wat ik me kan verwachten”, klinkt het. “De shakedown in Zolder verliep goed, de testdagen in Zandvoort ook, maar een raceweekend is natuurlijk nog iets anders. Daarom koos ik ook voor de Carrera Cup Benelux, omdat je met twee starts per weekend, plus nogal wat track time daarnaast, snel kan leren. Ik wou ook wel iets vinden waar ik plezier kon aan beleven, en dat is hier zeker het geval.”

Op de andere Porsche van RedAnt Racing, de #17 Art Car, gaat Dréke Janssen aan de slag. Ook de 17-jarige Nederlander moest de races in Spa missen, maar krijgt in Zandvoort een eerste van twee meetings voor eigen publiek voor de wielen geschoven. Begin augustus volgt dan nog een meeting op het TT Circuit in Assen.
“We zijn blij dat Dréke opnieuw van de partij is”, stelt Goossens. “Het waren bewogen testdagen in Zandvoort, maar hij heeft wel de juiste mindset om er volgend weekend iets moois van te maken.”

Beide races worden volgend weekend live gestreamd op het YouTube-kanaal van de Porsche Carrera Cup Benelux. Zaterdagnamiddag om 16u45 start de eerste race, 30 minuten plus één ronde lang, terwijl de tweede race zondag om 10u35 van start gaat.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws