12 uren van Wervik: Generale repetitie voor Ieper!

Stilaan maken ze zich in de Westhoek op voor wat velen de “heilige week” noemen, of anders gezegd de week voor de Ardeca Ypres Rally. Testritten, verkenningen, persvoorstellingen, de komende dagen zijn goed gevuld. De 12 uren van Wervik zijn komende zaterdag daarvoor het ideale aperitief. Ook veel piloten denken er zo over, want er zijn heel wat toppers die deze VAS-rally aangrijpen om hun wagens nog eens aan een laatste ultieme test te onderwerpen. Of om de auto te leren kennen.

Zo ondermeer Freddy Loix, die zijn eerste wedstrijdmeters zal afwerken met de nieuwe Toyota Yaris GR Rally2 uit de PTR-stallen. Ook John Wartique maakt kennis met een nieuwe Skoda Fabia Rally2, na een half seizoen in de VW Polo.

Freddy Loix

Andere piloten willen dan terug het goede ritme opdoen om de dagen nadien enkele kilometers verder in de kattenstad zich te manifesteren. Denken we daarbij in de eerste plaats aan de lokale Davy Vanneste, die in de Monteberg Rally meteen alle winstkansen aan zich voorbij zag gaan in de eerste klassementsproef. Hij maakte wel nog de nodige kilometers aan het stuur van de Hyundai i20 N Rally2, en hoopt voor eigen volk nu wel zijn woordje te kunnen meepraten.

Jos Verstappen

Maar er zijn nog heel wat kapers op de kust wat de podiumplaatsen betreft. Noemen we maar Noorderburen Jos Verstappen en Roger Hodenius, beiden op Skoda Fabia, Emile Breittmayer(Citroën C3), Kurt Boone, Bert Coene en Bernd Casier, alle drie op Ford Fiesta R5, en allen hopend op een succesvol tweeluik Wervik-Ieper.

Emile Breittmayer

Wie niet naar de Ardeca Ypres Rally trekt, maar toch een rol van belang kan spelen in de debatten zijn Richard Pex(Skoda) en Jelle Segers(Ford Fiesta).

Melissa Debackere

Maar het bij de Rally2-wagens houden zou de waarheid zeker geweld aandoen. Een indrukwekkend peloton Porsches willen zich hoe dan ook mengen tussen de eerder vernoemde piloten. Melissa Debackere kende ook al de nodige pech in de Monteberg, en hoopt in eigen regio op een topprestatie. Al dateert haar laatste deelname wel al van 2017…Andere kleppers in dit GT-festival zijn Gunther Monnens, Timothy Van Parijs, Glenn Janssens, Fredericq Delplace, Tuur Vanden Abeele en Wim Meulders.

Jensy Leys

Naast de Porsches staan ook de BMW’s altijd garant voor een deel spektakel. Het wordt dus uitkijken naar de doortochten van onder andere Gregory Vanovertveldt, Kenneth Geldhof, Koen De Waele, Patrick Lievens, Jan Lavaert, Wim Muilwijk, René Walraven en Jensy Leys.

Dominique Bruyneel

Dominique Bruyneel maakt nog een zijn opwachting in een Belgische rally aan het stuur van een Ford Fiesta Rally3. Tegenstand komt er misschien van Jeroen Vanhoutte, die de nieuwe Renault Clio Rally3 verder zal ontdekken, en Olivier Decoene in een gelijkaardig model. Jonas Dewilde komt in functie van Ieper ook nog eens de Opel Corsa Rally4 aan een test onderwerpen.

Bram Fonteyne

Bij de Historics laat Paul Lietaer de Opel Ascona 400 op stal staan en rijdt de Ford Escort RS1800 voor. Ludovic Vitse(Opel Astra), Bert Cornelis(BMW E21), de Engelsen Gawaine Clark en Gavin Smith(beiden Subaru Impreza) en de heroptredende Bram Fonteyne(Volvo 244) zijn mensen die zeker aanspraak maken op een ereplaats of zelfs meer.

Zenuwcentrum van de 12 uren van Wervik is nog altijd “De Graankorrel”. De eerste wagen rolt er om 08.05u van het podium voor 4 ronden van telkens 3 klassementsproeven, zijnde Geluwe, Wervik en Kruiseke. Eindpodium is voorzien om 20 uur. Dan kennen we de opvolger van Niels Reynvoet, winnaar 2023.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws