Historische 11de zege voor Ferrari in Le Mans

De 92e editie van de 24 Uur van Le Mans, gehouden op 15 en 16 juni 2024, was wederom een spektakel van snelheid, uithoudingsvermogen en strategie. De race trok opnieuw de aandacht van de wereld met een line-up van de beste coureurs en de meest geavanceerde raceauto’s ter wereld.

Dit jaar zag een sterke deelname in de Hypercar-klasse met topteams zoals Ferrari, Toyota, Porsche, en nieuwkomers als Isotta Fraschini. De LMP2-klasse bleef een competitief veld bieden, terwijl de LMGT3-klasse de nieuwe GT-standaard introduceerde, ter vervanging van de oude GTE Pro en Am-klassen

De kwalificaties waren een voorbode van de spannende race die zou volgen. Ferrari verzekerde zich van een sterke startpositie met hun #50 Ferrari 499P, terwijl Toyota en Porsche ook indrukwekkende rondetijden neerzetten.

De Hyperpole ging dan ook naar de #6 Porsche Penske Motorsport met Kevin Estre aan het stuur. In die #6 Porsche Penske Motorsport zetelt ook onze landgenoot, Laurens Vanthoor. In de LMP2-klasse ging de snelste tijd naar de #14 AO by TF, op de tabellen gezet door Louis Delétraz. In LMGT3 was de snelste tijd voor de #70 Inception Racing McLaren, gereden door Brendan Iribe.

De race begon met een droge baan, wat de teams de kans gaf om hun strategieën op volle snelheid te testen. Ferrari en Toyota wisselden meerdere keren van positie, met intense gevechten tussen de #50 Ferrari en de #8 Toyota. Het Porsche Penske Motorsport team bleef ook dichtbij, met hun Porsche 963 die consistent presteerde.

Een eerste Belgische slachtoffer werd het BMW M Team WRT met onze landgenoot Dries Vanthoor. De #15 BMW M Hybrid V8 werd na 6 uren en 31 minuten racen, aangereden door voormalig F1-piloot Robert Kubica.

De nacht bracht regen en chaos op het circuit. De safety car was meerdere keren nodig vanwege de verraderlijke omstandigheden, wat het veld door elkaar schudde. Ferrari’s consistente prestaties hielpen hen echter om een voorsprong op te bouwen. Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen toonden hun uitzonderlijke vaardigheid in natte omstandigheden, waardoor ze cruciale tijd wonnen op hun concurrenten. Minder goed verging het onze landgenoot Maxime Martin die samen met Valentino Rossi in de #46 WRT BMW moesten opgeven na een crash van teamgenoot Ahmad Al Harthy.

Bij het aanbreken van de dag nam de regen af en begon het circuit op te drogen. Dit leidde tot een hernieuwd offensief van Toyota en Porsche. Het laatste kwart van de race zag een heropleving van snelheid en strategie, waarbij pitstops en bandenkeuzes cruciaal werden. Ferrari wist echter hun voorsprong te behouden dankzij een foutloze strategie

Ferrari’s #50 499P, bestuurd door Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen, behaalde uiteindelijk de overwinning, wat een historische elfde zege voor Ferrari betekende. Dit team toonde niet alleen snelheid maar ook uithoudingsvermogen en tactische superioriteit, vooral tijdens de moeilijke nachtelijke uren. Laurens Vanthoor was in het laatste deel van de race nog aan het pushen was voor die derde plaats te behalen, maar slaagde daar helaas niet in. Onze landgenoot eindigde met zijn teamgenoten Kevin Estre en Andre Lotterer op een vierde plaats. Een 11de plaats was er uiteindelijk voor Stoffel Vandoorne en diens teamgenoten Di Resta en Duval in de #94 Peugeot TotalEnergies Peugeot 9X8.

United Autosports, met Philip Hanson, Filipe Albuquerque en Fabio Scherer, domineerde de LMP2-klasse. Hun consistente rondetijden en strategische pitstops zorgden ervoor dat ze de concurrentie achter zich lieten en de klasseoverwinning opeisten.

Het Belgische WRT eindigde met Leung, Gelael en Farfus aan het stuur mooi tweede waardoor het team van Vincent Vosse toch niet met lege handen huiswaarts keerde.

In de LMGT3-klasse won Proton Competition met hun Porsche 911 RSR. Het team, met ervaren coureurs en een solide raceplan, wist hun categorie te beheersen, ondanks de constante druk van rivaliserende teams.

De Iron Dames, met onder andere onze landgenote Sarah Bovy, eindigde in de #85 Lamborghini Huracan LMGT3 Evy 2 op een vijfde plaats en 32ste algemeen. 43ste algemeen en 15de in de klasse werd Tom Van Rompuy in de #81 TF Sport Corvette Z06 LMGT3.R.

(foto’s met dank aan de facebook pagina’s: 24 Heures du Mans, Laurens Vanthoor, Sarah Bovy en Tom Van Rompuy, alsook aan WRT en Stellantis).

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws