Zure inschattingsfout van Tom Boonen

Tom Boonen en Erwin Mombaerts hebben afgelopen weekend deelgenomen aan de Ardeca Ypres Rally. Voor Tom Boonen was het een eerste deelname aan dé Belgische rally. De twee foutjes die hij maakte werden hard afgestraft.
Met heel veel goesting en toch ook wel met een sliertje gezonde nervositeit reed de Napa-Skoda vrijdagnamiddag over het podium op weg naar de eerste klassementsrit. “Ik moet zeggen dat ik toch wel wat onder de indruk was van de grootsheid van de Ypres Rally”, begint Tom Boonen zijn analyse. “Ik heb al heel wat dingen meegemaakt in mijn carrière, maar dit was toch bijzonder. Het liet me niet onbewogen. In de eerste klassementsrit rijden we de 13e tijd en zijn we iets meer dan 1 sec per km trager dan Lefebvre. Dan mag je toch wel spreken van een goede start. Maar je voelde wel meteen dat het niveau bijzonder hoog lag en de moeilijkheidsgraad van de wedstrijd veel hoger lag dan wat ik tot nu toe had meegemaakt. In de vierde KP ben ik in een blinde bocht rechtdoor gegleden. Ik was te snel, gleed op de neus weg en de wagen kwam vast te zitten in een gracht op de buik. Er stond daar geen publiek en dat was bijzonder jammer. De wagen was niet beschadigd maar we kregen er geen beweging in. De eerste les van het weekend was: je moet respect hebben voor Ieper en niet meteen te veel willen.”


Op zaterdag moesten er tien KP’s gereden worden, te beginnen met de Kemmelberg. “Na de
schuiver van Verstappen werd de rit geneutraliseerd. We zijn als 16e wagen van start gegaan. Aan de finish waren we de 8e wagen. Dan weet je het wel hè. Onderweg zijn we tot vier keer toe moeten stoppen. Wagens staken links, recht in de gracht en overal waren er sporen. Het was er spekglad. Ook in de volgende rit kwamen er nogal wat rijders in de problemen. Al bij al fietsten wij er goed doorheen. De mindset was voor ons nu ook anders. Na onze opgave van vrijdag kwamen we op zaterdag aan de start om ervaring op te doen naar de volgende edities. In andere wedstrijden kon ik dat gebrek aan parcourskennis en ervaring nog wat wegwerken. In Ieper kan je dat niet. Dat is zonneklaar. Over onze prestatie tijdens de eerste en tweede lus was ik tevreden.”
Op het einde van KP 16 ging Tom Boonen in de fout. “Met het hanssysteem heb je weinig
manoeuvreerruimte en dus moet je als rijder via de zijruiten door de bocht proberen te kijken”, zegt Tom Boonen. “We zien daar een flauwe rechtste volgen. Dus ik probeer breed te gaan om in de drift op snelheid die bocht te nemen. Op het moment dat ik die paal zie opdoemen ga ik van het gas om de wagen recht proberen te trekken. Dat lukt bijna, tot ik met de achterkant van de wagen de paal kus en het wiel afbreekt. Ik maak daar een zure inschattingsfout en was bijzonder ontgoocheld.


Dé les is dat als je in Ieper iets of wat tijden wil draaien, je deze rally twee tot drie keer gereden moet hebben. Ik moet niemand anders zijn rekening maken, maar je merkte ook dat heel wat collega-rijders in de fout zijn gegaan. Het niveau lag zo hoog en alles en iedereen zat te drummen om toch maar een goede tijd proberen te rijden waardoor er veel in de fout gingen. Ook ik. En dat is ‘stoem’.
Maar het is onomkeerbaar. Eén ding weet ik zeker: volgend jaar staat die paal in mijn nota’s”, besluit Tom Boonen met een knipoog.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws