Belgische Comtoyou Racing pakt zege in jubileumeditie 24 Hours of Spa

De Aston Martin van het Belgische Comtoyou Racing heeft de 76ste editie van de 24 Hours of Spa gewonnen. De race – die z’n honderdste verjaardag vierde – culmineerde in een dramatisch slotuur waarbij de overwinning het AF Corse Ferrari team ontglipte en Aston Martin voor het eerst triomfeerde sinds 1949.

Zo’n 99.500 bezoekers waren naar de Ardennen getrokken voor de eeuwfeesteditie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa, de grootste GT race ter wereld. 66 GT3 auto’s namen de start, daarvan haalden er 45 de finish.

De equipe van Nicki Thiim, Marco Sørensen en Mattia Drudi startte vanaf de 14e plaats, rukte tijdens de openingsfase op naar voren en kwam veilig door een nacht die gekenmerkt werd door hevige regenbuien en daardoor meerdere neutralisaties.

Halverwege de ochtend waren de koplopers de #998 ROWE Racing BMW, de #7 Aston Martin en de #51 AF Corse – Francorchamps Motors Ferrari. Tegen de middag waren de verschillen tot amper een seconde teruggebracht en met gelijklopende pitstopschema’s was de uitkomst niet te voorspellen.

Een iets vroeger stop bracht de Ferrari – met Alessandro Pier Guidi aan het stuur – op kop, gevolgd door Thiim in de #7 Aston en Max Hesse in de BMW.

De Ferrari wist een gat te slaan van 10 seconden aan de kop van het veld en leek op weg naar de overwinning. Tot het lot daar anders over besliste, met nog 50 minuten op de klok. Bij inrijden van de pitlane voor de laatste stop van race kwam de Ferrari vast te zitten achter een stilgevallen Lamborghini bij smalle ingang van de pitlane.  Terwijl de tijd verstreek, glipte de overwinning weg. De Lamborghini werd uiteindelijk verwijderd en de Ferrari voltooide zijn stop, maar de zege was weg.

De Aston Martin stopte even later en kon door de brute pech voor Ferrari de leiding overnemen. Drudi had een voorsprong van 25 seconden en zette geen stap verkeerd in de laatste 45 minuten. Een Belgische overwinning was een feit, de eerste sinds MarcVDS in 2015.

Er was overigens nog meer drama in de slotfase.  De #998 BMW lag op koers voor de tweede plaats, maar overschreed de maximale stint-lengte. Een last-minute stop met een penalty in het vooruitzicht deed de auto naar P6 terugvallen. De #51 Ferrari vocht zich uiteindelijk nog terug naar de tweede plek. Waarschijnlijk een schrale troost na de bittere teleurstelling.

De #32 Team WRT BMW maakte het podium compleet. De ploeg van Dries Vanthoor, Charles Weerts en Sheldon van der Linde kwamen als vierde over de finish, maar profiteerde van een tijdstraf voor de #34 Walkenhorst Motorsport Aston Martin om door te schuiven naar de derde plek. De Aston werd als vierde geklasseerd, terwijl de auto die op pole vertrok – de #163 Grasser Racing Lamborghini – als vijfde aankwam. De beste finish ooit voor het Italiaanse merk in Spa.

In de Gold Cup was de zege voor #777 Mercedes van AlManar Racing. Onze landgenoten Gilles Magnus en Ugo de Wilde pakten daar de tweede plek, met de #25 Sainteloc Audi. Zij werden 15de algemeen.

Ook in Bronze was er een Belgische zilveren medaille, met vader en zoon Machiel die met hun #52 Ferrari dertiende algemeen werden. De zege in Bronze ging naar de #66 Attempto Racing Audi.

Het volledige resultaat [PDF]

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws