Kurt Boone wint TBR Rally

Van bij de start van de TBR Rally, de volgende manche van het VAS-Rallykampioenschap, was het duidelijk dat de strijd om de overwinning zou gaan tussen enerzijds Pieter-Jan Maeyaert, de topper van het Historic-peloton met zijn vertrouwde BMW M3, de Mitsubishi-pionnen Kurt Boone en Steve Bécaert, en natuurlijk Jelle Segers. Deze laatste sneuvelde vorig jaar in het zicht van de meet op een paar hondersten van algemeen winnaar Paul Lietaer. De bittere pil van 2023 zou kunnen verguld worden door het hoogste podiumschavotje in de editie ’24.

Steve Bécaert

Kurt Boone nam de beste start in Oekene, en na de twee klassementsproeven van de openingsronde had de garagehouder uit Pollinkhove een voorsprong van 5.1 sec op Maeyaert, 8.48 sec op Bécaert en 8.49 op Segers. Naast de nieuwe scratchtijden voor Boone in de tweede ronde was hier het voornaamste wapenfeit de cardanproblemen voor Maeyaert. Naar eigen zeggen was dit een oude breuk, die de BMW schijnbaar opliep in de Ardeca Ypres Rally. “PJ” kon wel het euvel herstellen en terugkeren via Superrally, maar zich nog opdringen in het algemeen klassement zat er niet meer in voor de lokale piloot. Hij mikte dan maar op wat top-3 tijden en spektakel verkopen voor de toeschouwers.

Jelle Segers

Kurt Boone bleef de besttijden aan elkaar rijgen, al bleven zowel Steve Bécaert als Jelle Segers op een handvol seconden hangen. Uiteindelijk mocht Boone, samen met co-piloot Kenny Deroo, de champagneflessen ontkurken als winnaars van de editie 2024. Heel deugddoend na zijn opgave in Ieper. Merkgenoot Bécaert, genavigeerd door vrouwlief Hanne Van de Walle, finishte als tweede op 22.2 sec. Jelle Segers en Dries Vergote waren goed voor de derde plaats, en volgden met hun Ford Fiesta R5 op 26.9 sec.

Jimmy D’Hondt, die na de sortie in Bocholt de Citroën C3 R5 kwam testen in functie van de Omloop van Vlaanderen begin september, was de enige die als 4de nog binnen de minuut volgde van winnaar Boone, op 49.6 sec.

Jimmy D4Hondt

Brecht Lievens was de snelste BMW-piloot, en goed voor een 5de plaats. Ook schitterend was de 6de plaats van Kjell Vandenberghe, ook al met BMW. Jeroen Vanhoutte zette zijn Renault Clio rally 3 meteen ook in de top-10, maar ging dan eventjes de boer op waardoor hij een duik maakte in het klassement. Hij wist uiteindelijk nog terug op te klimmen tot een 7de plaats. Cris Algoedt(BMW 1M), Steve Brown(Subaru Impreza) en Danny Kerkhof(BMW M3) vervolledigden de top-10. Laatstgenoemde mocht zich, na de opgave van Maeyaert, wel winnaar noemen bij de Historics, waarin Koen Verhaeghe(Ford Escort MKI) en Eric Louies(Opel Ascona) goed waren voor de dichtste ereplaatsen.

Danny Kerckhof

Stijn Naert moest zich tevreden stellen met rang 11, maar wat belangrijker was, hij slaagde er in de vaste ‘heerser’ in Divisie 1-2, Stefaan T’Joens(Mitsubishi) het nakijken te geven. Verschil tussen deze kemphanen bij het afvlaggen: 0,8 sec!

Stijn Naert
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws