Eerste beslissingen kunnen vallen in Motul Clio Rally Trophy

Op 12 en 13 juli wordt tijdens de GTC Rally de vijfde wedstrijd van de Motul Clio Rally Trophy 2024 verreden. Het Rally3 veld groeit verder naar maar liefst zeven auto’s en er verschijnen zelfs nog meer Rally5 uitvoeringen aan de start, acht stuks waarmee het totaal aantal deelnemers aan de Motul Clio Rally Trophy op vijftien uitkomt, opnieuw een record.

Met nog twee wedstrijden te gaan begint het spannend te worden om de ereplaatsen. Vooral Nard Ippen en Mark Bierbooms zullen de tijden nauwgezet in de gaten houden, bij winst in de Rally5 klasse verzekeren zij zich van de titel in deze klasse. Met verschillende als-dan scenario’s kunnen ze zelfs de algemene titel ook al veiligstellen maar daarvoor zijn ze afhankelijk van de prestaties van anderen.

Willem Wouter Overbeek

In de Rally3/4 kan het nog alle kanten op. Ben van de Laar heeft de beste papieren in handen maar Ceriel Klein Kromhof heeft met twee overwinningen uit twee starts laten zien dat hij op pure snelheid moeilijk te kloppen is. Willem Wouter Overbeek en Jeroen Klein Kromhof kunnen ook mee met de snelsten dus de strijd belooft intens te worden tijdens de GTC Rally. Na twee uitingen in een Rally4 auto maakt Maurice Kuijstermans bovendien de overstap naar Rally3 materiaal. In de Rally4 was hij al bijzonder snel en het wordt interessant om te zien hoeveel de vierwielaandrijving van de Rally3 hem gaat helpen. Hendri Klein Kromhof wordt komend weekend bijgestaan door Ashley de Boer, een van de drie Trophy debutanten dit weekend, waarmee de Trophy opnieuw blijft groeien. René Jeths benutte de tijd tussen de wedstrijden goed door op het Eurocircuit te testen en leerde vooral veel over het rijden op onverhard. Het rijden in het donker bevalt hem wel en met de ‘Nacht van Achtmaal’ voor de boeg belooft dat veel goeds.

Nard Ippen

In de Rally5 zijn Ippen en Bierbooms weer de favorieten maar John Coumans, Elbert Deij en Henri Kamphuis hebben dit jaar laten zien bijzonder aan elkaar gewaagd te zijn. Voor Nadia Muilwijk, navigatrice van Elbert Deij, is de GTC de thuiswedstrijd, wat misschien net dat beetje extra kan brengen. In menig wedstrijd vocht dit drietal duels uit op tienden van de seconden en de verwachting is dat dit in de GTC niet anders zal zijn. Esmee den Hartigh zal er weer op gebrand zijn om de snelste dame te zijn en de stijgende lijn van dit jaar door te zetten. Daarvoor zal ze in elk geval Renee Schwietert achter zich moeten houden. Schwietert rijdt dit jaar de tweede helft van de Trophy en beleeft samen met haar vader de mooiste avonturen. Maikel Verkade had zijn pijlen eerder al op de GTC Rally gericht maar vond nog een potje met wat budget om ook de Vechtdal Rally te rijden. Het rally- en Trophyvirus heeft hem duidelijk gegrepen en hoewel uitrijden het devies is, begint de snelheid er ook steeds beter in te komen. In de voorlaatste wedstrijd mogen we ook weer een debutant bijschrijven. Stan Pex stapt voor het eerst in de Clio om zijn debuut te maken op de rallypaden. Op het circuit weet hij in zijn karts de snelheid te vinden, komend weekend gaan we zien hoe dat zicht vertaalt naar de rallysport.

De GTC Rally is de vijfde ronde (van zes) van de Motul Clio Rally Trophy en vindt plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 juli in de omgeving van Achtmaal. De afgelopen jaren was de wedstrijd een eendaags evenement maar groeit dit jaar weer uit naar twee serieus uitdagende rallydagen. Na 15 proeven, over in totaal 170 kilometer, worden de deelnemers aan het begin van de zaterdagavond gehuldigd op het serviceterrein in Achtmaal voor het publiek dat altijd in grote getalen aanwezig is.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws