Dennis Rostek de snelste in Nacht van Achtmaal

Tijdens de openingsavond van de GTC Rally 2024, werd de fameuze “Nacht van Achtmaal” gereden. Iedereen weet dat het erg donker en verraderlijk kan zijn op de proeven in Achtmaal.
De eerste avond van de GTC Rally werd gedomineerd door Dennis Rostek, de Duitser die voor de eerste keer aan de start kwam met zijn Skoda Fabia RS. Ook de tweede plaats is in handen van een rijder die voor de eerste keer in Achtmaal aan de start staat: Roger Hodenius. Zonder een klein foutje in de openingsronde waarbij hij de motor liet afslaan, had hij de Duitser onder druk kunnen zetten. Hodenius gaat de tweede dag in met 25″1 achterstand.


De derde plaats was aanvankelijk in handen van Roald Leemans, maar die maakte een foutje op de rondkoers in Etten-Leur. “In een links-rechtse combinatie, schakelde ik nog op en toen kreeg ik de bak niet tijdig een versnelling lager geschakeld. Ik was beter rechtdoor gegaan in plaats van op de handrem de rechtse nog te nemen. De achtertrein brak te bruusk uit en we raakten een boordsteen, waardoor de velg en de schokdemper braken. We moesten opgeven…”
Kevin van Deijne leek ook terug te komen, maar de regerende kampioen kende pech op de laatste proef in Ostaaijen, waar hij 2’30” verloor toen het motorvermogen plots weg viel. De slang van de intercooler sprong op de startlijn los.
De derde plaats is in handen van een bijzonder sterk rijdende Ceriel Klein Kromhof, de snelste bij de Clio-rijders. Hoewel er 11 Rally2’s aan de start stonden, staat hij met zijn kleine Clio, die toch 50 pk minder heeft, op de derde plaats. “Het ging gewoon lekker vanavond. Ik heb niet zo naar de andere tijden gekeken, al ging mijn broer Jeroen ook hard. Hij heeft gewoon een paar foutjes gemaakt,” vertelde Ceriel.
Ingo ten Vregelaar volgt in het spoor van Klein Kromhof met 0″8 voorsprong op de Skoda Fabia RS van Richard Pex, die zich geweldig amuseerde. “We hadden het tempo er goed in zitten vanavond,” lachte Richard. “En de proeven van morgen vind ik nog mooier. We gaan zeker nog een tandje bijsteken!”


Dat zal ook moeten, want Yannick Vrielink volgt op amper 2″5 met zijn Ford Fiesta. Door een foute bandenkeuze verloor de Ford-rijder meteen de aansluiting vooraan. “Weet je, we hebben in deze tweede ronde rustig ons eigen ritme gereden. Ik ben tevreden over onze tijden. Misschien hebben de goede resultaten in de eerste wedstrijden van het seizoen een te hoog verwachtingspatroon gecreëerd voor de buitenwereld. We moeten realistisch zijn. Dit is ons eerste seizoen met een Rally2,” vertelde Vrielink.
Stig Andervang, de Zweedse veteraan, volgt op 0″7 van de jonge Ford-rijder. Kortom, alles blijft mogelijk morgen, met nog 7 rijders binnen de minuut.
Bij de Clio-rijders is Willem Wouter Overbeek opgerukt naar de tweede plaats, voor Ben van de Laar en Jeroen Klein Kromhof.
Met een 8ste plaats bevestigt Jari Van Hoof zijn talent met zijn Mitsubishi. Merkgenoot Lambert Parren staat 13de en Edwin Wils volgt twee plaatsen verder.
Antoine Biesheuvel was veruit de snelste tijdens de openingsavond van de NED Historic Rally, voor Antoine van Ballegooijen.
De GTC Rally 2024 is nog niet eens halfweg. Na de 6 klassementsproeven van vrijdagavond, volgen zaterdag nog drie lussen van drie proeven, goed voor 100 km tegen de chrono. Alles blijft mogelijk.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws